Hvis du har læst med her på bloggen de sidste par uger, så ved du at denne sommer har stået i vikingernes tegn.
Takket være digtet Rigs Vandring er jeg nemlig endt med at lave et lille vikingetema, hvor jeg har lavet treats inspireret af de familier guden Heimdal besøger i digtet.
Indtil videre har det betydet, at jeg har kunne diske op med opskrifter på treats som både trællene og bønderne i vikingetiden kunne have spist. Men Heimdal besøger faktisk også en jarls familie, og jeg har naturligvis tænkt mig at runde mit sommer vikingetema af med et par treats inspireret af Heimdals besøg hos denne familie.
Som du kan læse herunder, så bliver der i modsætning til de tidligere besøg, faktisk serveret en del mad hos jarlens familie. Derfor har jeg også tænkt mig at slutte vikingetemaet af med maner, hvilket betyder at du kan få fingrene i hele to spændende vikingeopskrifter i dag.
Da tog Mor mønstret dug, skinnende af hør, skjulte bordet, tog så derpå tynde brød, skinnende af hvede og skjulte dugen. Frem satte hun fyldte skåle sølvomsvundne, satte så frem flæsk og kødmad og fugle stegte, vin var i kanden, vægtige sølvkrus, de drak og talte, til dagen hælded.
(Rigs Vandring, Den Yngre Edda)
Spis som en jarl
Den ene treat jeg lavede var en simpel og velsmagende, for ikke at tale om utrolig mør, lammegryde der blev serveret med grovkornet sennep og rug fladbrød. Mens den anden blev en sødere treat bestående af lidt tyndere hvede fladbrød toppet med nylavet friskost og knuste bær med hyldeblomst og honning.
Ikke overraskende betød det at jeg serverede mine treats som en slags hovedret og dessert, men om man har spist retterne på samme måde i vikingetiden er nok tvivlsomt.
For man har nok i højere grad gjort som beskrevet i digtet (og som man senere har gjort i f.eks. middelalderen), og båret alle retterne ind på bordet på samme tid, og spist dem lidt som en slags mini buffet.
En luksus lammegryde med inspiration fra vikingetiden
I digtet bliver det beskrevet at jarlens familie spiser “kødmad”, det er jo ikke ligefrem nogen detaljeret beskrivelse, men siden der også bliver serveret “stegte fugle” så tænkte jeg at “kødmad” nok kunne dække over en slags gryderet af en art.
Som jeg har beskrevet før, så ved man jo desværre ikke rigtig hvordan maden har smagt i vikingetiden, da der ikke findes nogle bevarede opskrifter fra denne periode. Men takket være f.eks. udgravninger, så kan vi heldigvis få et lille glimt af de råvarer der var tilgængelige for vikingerne.
Bl.a. ved man at fårehold har været meget normalt, særligt fordi dyrene både kan bruges til at give uld, mælk og kød. Jeg valgte derfor at lade min “kødmad” bestå af en lammegryde, og i modsætning til den mere skrabede søbekål fra bondendens bord, så kunne jeg denne gang kunne lege lidt med luksus vikingeingredienser som lammekød, fløde og salt.
Har vikingerne spist ost?
I digtet spiser jarlens familien også fladbrød, og selvom der ikke står noget om hvad disse fladbrød er blevet spist med, så løb jeg med idéen om det givtige fårehold, og besluttede mig for at serverer mine fladbrød med en hjemmelavet friskost og lidt bær.
Takket være udgravninger så ved man nemlig at vikingerne også har spist ost, man har nemlig fundet keramik hvor der kan ses spor efter brændt mælkeprotein, som menes at have været brugt til ostefremstilling.
Hvilken ost der evt. har været produceret i den fundne keramik melder historien dog ikke meget om, men hvis man skal gøre sig forhåbninger om at lave en fast skæreost, så skal man både skaffe osteløbe fra kalvemaver og væbne sig med en god portion tålmodighed, da osten helst skal bruge en rum tid til at modnes og lagres i.
Desværre er begge disse ret så essentielle ingredienserne noget der ikke lige forefindes i mit køkken, derfor valgte jeg at lave den lidt hurtigere og mere simple friskost – som både smager skønt når den serveres med honning og bær, men som faktisk også er ret lækker med friske urter i.
Tilsæt løg og lad dem svitse med til de begynde at få lidt farve.
Dæk nu kødet med vandet og tilsæt de udblødte hvedekerner, laurbær og timian og lad gryden simre indtil kødet er næsten mørt – tilsæt evt. lidt mere vand hvis dette bliver nødvendigt.
Kom nu kål, majroe og gulerod ned i lammegryden og lad dem koge møre.
Smag gryden til med eddike og salt og rund den til sidst af med lidt fløde.
Server evt. lammegryde sammen med et fladbrød og en lille smugle hjemmelavet sennep.
Loot: 4 – 5 personer
Quest level:
Fladbrød med friskost og hyldeblomst marinerede knuste bær
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Skriv et svar