
Jeg har tidligere delt opskrifter inspireret af Heimdals besøg hos både en trællefamilie og bondefamilie, og endda også en lammegryde inspireret af hans besøg hos en jarls familie.
I digtet beskrives det nemlig at familien servere fladbrød for Heimdal, og selvom der ikke står noget om hvad disse fladbrød er blevet spist med, så løb jeg med idéen om det givtige fårehold, og besluttede mig for at serverer mine fladbrød med en hjemmelavet friskost og lidt knuste bær med honning.
Takket være udgravninger ved man nemlig at vikingerne også har spist ost, da man har fundet keramik med spor efter brændt mælkeprotein, som menes at have været brugt til ostefremstilling.
Min sidste vikingetreat i denne omgang blev derfor en slags let sødet dessert der blev spist efter lammegryden, men om man har spist retterne på samme måde i vikingetiden er nok tvivlsomt.
I stedet har man nok i højere grad gjort som beskrevet i digtet, og båret alle retterne ind på bordet på samme tid, og spist dem lidt som en slags mini buffet.
Søde sager var naturligvis ikke en særlig stor del af vikingernes diæt, men de havde dog adgang til alle elementerne min vikingedessert består af. Så en kreativ og lækkersulten vikingekok kunne muligvis have fundet på at servere en lignende sommertreat.
Vikingefladbrød med friskost og knuste bær
Ingredienser
Fladbrød (ca. 8 brød)
- 2 ½ dl hvedemel
- 2 ½ dl fuldkornshvedemel
- 2 dl øl
- 2 tsk. salt
Friskost (ca. 200 g)
- ½ l kærnemælk
- 1 ½ dl fløde eller fuldfed fåremælk
- Lidt salt
Hyldeblomstmarinerede knuste bær
- 200 g blandede bær (f.eks. e.g. skov jordbær, hindbær, brombær og/ eller blåbær)
- ½ spsk. honning
Sådan gør du
Fladbrød
- Ælt alle ingredienserne til fladbrød sammen, dejen skal være smidig men ikke klistret.
- Lad dejen hvile i 30 minutter.
- Tril dejen til små kugler på størrelse med en valnød.
- Rul herefter dejen til tynde brød på størrelse med en håndflade.
- Find en pande frem og varm den godt op over bålet (eller kogepladen), når panden er varm, steges brødene på den tørre pande ved middel varme.
- Spis brødene med det samme, eller pak dem ind i et viskestykke og gem dem til senere.
Friskost
- Rør kærnemælk og fløde sammen i en lille gryde og varm det langsomt op ved svag varme UDEN at røre i væsken.
- Lad væsken skille i ost og valle – dette sker ved ca. 60 grader og tager ca. 40 minutter.
- Hæld væsken gennem et tyndt klæde og lad den dryppe af over en skål i minimum 30 minutter.
- Smag nu friskosten til med lidt salt og stil den på køl indtil den skal serveres.
Hyldeblomstmarinerede knuste bær
- Kom bærerne i en skål og knus dem let med en gaffel.
- Smelt honningen en smule, hæld den over de knuste bærerne og vend det hele godt sammen.
- Lad bærerne marinerer i min. 10 minutter og server sammen med fladbrød og friskost.
“Da tog Mor mønstret dug, skinnende af hør, skjulte bordet, tog så derpå tynde brød, skinnende af hvede og skjulte dugen. Frem satte hun fyldte skåle sølvomsvundne, satte så frem flæsk og kødmad og fugle stegte, vin var i kanden, vægtige sølvkrus, de drak og talte, til dagen hælded”
(Rigs Vandring, Den Yngre Edda Codex Wormianus ca. 1350)
Skriv et svar