Hvis I har fulgt med inde på Instagram, så har nok set at jeg har slået mine folder som kogekone på Vikingeskibsmuseet her i sommerferien.
Jeg ville lyve hvis jeg sagde at det ikke har været utroligt hårdt, sådan at udvikle historiske opskrifter, lave mængde beregninger af opskrifterne og handle ind til en mindre hær for at kunne kokkerere hver dag i en uge, over åben ild i et lille interimistiske udekøkken placeret i museets smedje.
Det var især hårdt, fordi dette projekt desværre faldt sammen med en uforudset opsigelse af den nærmeste leder som skulle have stået for det.
Projektet endte derfor på en eller anden måde med at lande i skødet på mig, og pludselig stod jeg og var blevet ansvarlig for at stable en temauge om vikingemad på benene.
Det virkede på mange måder som en Herkuleansk opgave for en usikker nyansat museumsformidler, men på trods af lidt opstarts vanskelighedder, ømme muskler og voldsom træthed der har varet et godt stykke ind i den efterfølgende uge, så fik jeg stablet en virkelig god, informativ og ikke mindst lækker uge på benene – hvis jeg selvfølgelig selv skal sige det 😉
Selvom det var en utrolig hård opgave at stable temaugen på benene, så var det heldigvis også meget sjovt at arbejde med udviklingen af nye opskrifter, specielt fordi det var en helt anden udfordring end jeg var vandt til da jeg her skulle arbejde med historiske retter.
Jeg formåede dog at blive lidt i kendt farvand, da jeg lykkedes med at trække lidt på den inspiration man kan finde gennem fiktionens kulinariske univers.
En bid af vikingetiden
I Malene Sølvstens Ravnenes hvisken trilogi tager man i bog 2 nemlig med hovedpersonen Anne til parallel universet Hrafnheim. Her møder hun efterkommerne af de vikinger som nægtede at lade sig kristne for 1000 år siden, og man bliver som læser hevet ind i et levende univers hvor en lille del af vikingetiden er blevet bevaret – både på godt og ondt.
Mens Anne er i Hrafnheim bliver hun af de lokale i den lille bygd Ísafold inviteret med til Hálfa fest, en fest hvor hun præsenteres for mange lokale delikatesser som eksempelvis noget lidt anderledes smør.
Ufattelige mængder af mad blev placeret på bordet, alt ammen eksotisk og fremmed for mig. Der var små kager med saltet fisk, salater af grønne spirer, æg i lange baner og smør blandet med røget skinke, som man kunne smøre direkte på nybagt brød.
(Ravnenes hvisken – bog 2, Malene Sølvsten)
Som I kan se herover var dagens treat en af de retter Anne blev præsenteret for, og ikke nok med det, så er dagens treat også den ret der endte med at blive hovedfokus for den mad jeg lavede på museet da jeg skulle kokkerere med inspiration fra vraget af det lille krigsskib Skuldelev 5, og give et bud på den kost en fattig ledingkriger kunne have spist.
Smørret blev på museet serveret sammen med nybagte fladbrød (den opskrift sørger jeg selvfølgelig også for at I kan finde herunder), men tro mig når jeg siger at det her smør også er emminent smurt oven på en nybagt bolle eller som et tilbehør til enten nykogte kartofler eller den grillmad man kan nå at få bikset sammen her i sensommeren.
Jeg har dog lige et sidste spørgsmål til jer Nerd Squad, for dagens treat leger jo lidt med konceptet historisk mad.
Derfor tænkte jeg at jeg ville spørge jer om dette er et emne I godt kunne tænke jer blev udfoldet lidt mere her på siden?
Hvis ja, så tænker jeg det kunne foregå ved at I udfordrer mig lidt med at sende ønsker om den historiske periode i godt kunne tænke jer at se nogle retter fra …så skal jeg se hvad jeg kan gøre for at hive jer ikke bare med ind i fiktionens kulinariske univers, men også tilbage til historiens kulinariske univers.
Kom alle ingredienserne i en skål og ælt dem sammen til en ensartet, glat og sammenhængende dej.
Del dernæst dejen i 10 stykker og form dem til ensartede boller.
Rul så bollerne flade i rigeligt med rugmel.
Find til sidst en pande frem og varm den godt op, når panden er varm steges fladbrødene på en tør pande ved middel varme i ca. 2½ minut pr. side.
Husk at I kan altid finde mig på de sociale medier:
Min side på facebook er stedet hvor I kan stille spørgsmål og dele billeder hvis I laver en (eller) flere treats fra bloggen. Jeg deler også altid billededer og links til nye og gamle opskrifter, så her er der altid mulighed for at finde madinspiration.
Min profil på instagram er stedet hvor man nemmest kan komme i kontakt med mig hvis man har forslag til kommende treats, man kan komme med bag kameraet, få opdateringer om livet i nørdhulen og selvfølgelig også se en masse lækre billeder af Nerdy Treats
Pinterest er stedet hvor man også kan finde en masse billeder fra bloggen, samt få et lille indblik i hvad der inspirerer mig når der skal udvikles opskrifter til nye treats.
Pinterest er nemlig en side/ app hvor man kan gemme opskrifter på sine egne virtuelle opslagstavler – så her kan man både holde orden på sine inspirationskilde og ikke mindst også altid nemt finde sine yndlings opskrifter igen.
smør
Prøv også
Kommentarer
2 svar til “Hálfa smør fra Ísafold”
Jenny
Historisk mad? Ja tak.
Et andet ønske er mad fra Astrid Lindgren, for der er nogle gode måltider i mellem
Hvor dejligt at hører at historisk mad er noget der har interesse 😀
Mht. til Astrid Lindgren, så vil jeg straks sætte nogle af hendes værker på min tbr liste så jeg kan dykke ned i hendes univers og finde et par treats 😉
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Skriv et svar