Hálfa smør fra Ísafold

Bacon smør

Jeg ville lyve hvis jeg sagde at det ikke har været utroligt hårdt, sådan at udvikle historiske opskrifter, lave mængde beregninger af opskrifterne og handle ind til en mindre hær for at kunne kokkerere hver dag i en uge, over åben ild i et lille interimistiske udekøkken placeret i museets smedje.

Det var især hårdt, fordi dette projekt desværre faldt sammen med en uforudset opsigelse af den nærmeste leder som skulle have stået for det.

Projektet endte derfor på en eller anden måde med at lande i skødet på mig, og pludselig stod jeg og var blevet ansvarlig for at stable en temauge om vikingemad på benene.

Det virkede på mange måder som en Herkuleansk opgave for en usikker nyansat museumsformidler, men på trods af lidt opstarts vanskelighedder, ømme muskler og voldsom træthed der har varet et godt stykke ind i den efterfølgende uge, så fik jeg stablet en virkelig god, informativ og ikke mindst lækker uge på benene – hvis jeg selvfølgelig selv skal sige det 😉

Bacon smør

Selvom det var en utrolig hård opgave at stable temaugen på benene, så var det heldigvis også meget sjovt at arbejde med udviklingen af nye opskrifter, specielt fordi det var en helt anden udfordring end jeg var vandt til da jeg her skulle arbejde med historiske retter.

Jeg formåede dog at blive lidt i kendt farvand, da jeg lykkedes med at trække lidt på den inspiration man kan finde gennem fiktionens kulinariske univers.

En bid af vikingetiden

I Malene Sølvstens Ravnenes hvisken trilogi tager man i bog 2 nemlig med hovedpersonen Anne til parallel universet Hrafnheim. Her møder hun efterkommerne af de vikinger som nægtede at lade sig kristne for 1000 år siden, og man bliver som læser hevet ind i et levende univers hvor en lille del af vikingetiden er blevet bevaret – både på godt og ondt.

Mens Anne er i Hrafnheim bliver hun af de lokale i den lille bygd Ísafold inviteret med til Hálfa fest, en fest hvor hun præsenteres for mange lokale delikatesser som eksempelvis noget lidt anderledes smør.


“Ufattelige mængder af mad blev placeret på bordet, alt ammen eksotisk og fremmed for mig. Der var små kager med saltet fisk, salater af grønne spirer, æg i lange baner og smør blandet med røget skinke, som man kunne smøre direkte på nybagt brød.”

(Ravnenes hvisken – bog 2, Malene Sølvsten)

Som I kan se herover var dagens treat en af de retter Anne blev præsenteret for, og ikke nok med det, så er dagens treat også den ret der endte med at blive hovedfokus for den mad jeg lavede på museet da jeg skulle kokkerere med inspiration fra vraget af det lille krigsskib Skuldelev  5, og give et bud på den kost en fattig ledingkriger kunne have spist.

Smørret blev på museet serveret sammen med nybagte fladbrød (den opskrift sørger jeg selvfølgelig også for at I kan finde herunder), men tro mig når jeg siger at det her smør også er emminent smurt oven på en nybagt bolle eller som et tilbehør til enten nykogte kartofler eller den grillmad man kan nå at få bikset sammen her i sensommeren.

Bacon smør

Jeg har dog lige et sidste spørgsmål til jer Nerd Squad, for dagens treat leger jo lidt med konceptet historisk mad.

Derfor tænkte jeg at jeg ville spørge jer om dette er et emne I godt kunne tænke jer blev udfoldet lidt mere her på siden?

Hvis ja, så tænker jeg det kunne foregå ved at I udfordrer mig lidt med at sende ønsker om den historiske periode i godt kunne tænke jer at se nogle retter fra …så skal jeg se hvad jeg kan gøre for at hive jer ikke bare med ind i fiktionens kulinariske univers, men også tilbage til historiens kulinariske univers.

Hálfa smør fra Ísafold

Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Samlet tid 15 minutter
Antal 250 gram

Ingredienser

  • 500 ml fløde
  • ½ dl kærnemælk
  • ½ tsk. salt
  • 100 g finthakket tørret kød,
    (man kan også bruge sprødstegt og fint hakket bacon)

Sådan gør du

  • Hæld fløde og kærnemælk sammen i en stor skål og pisk blandingen godt sammen så fedtet kan skille fra.
  • Saml fedtet til en smørkugle, pres så meget kærnemælk som muligt ud af den og vask smørret i koldt vand.
  • Ælt til sidst salt og finthakket kød ind i smørkuglen, og server det frisk kærnede smør med nybagt brød.

Fladbrød med rug

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 30 minutter
Antal 10 stk.

Ingredienser

  • 250 ml øl
  • 2 ½ dl rugmel (plus ekstra til udrulning)
  • 2 ½ dl grahamsmel
  • 2 ½ dl hvedemel
  • 2 tsk. salt

Sådan gør du

  • Kom alle ingredienserne i en skål og ælt dem sammen til en ensartet, glat og sammenhængende dej.
  • Del dernæst dejen i 10 stykker og form dem til ensartede boller.
  • Rul så bollerne flade i rigeligt med rugmel.
  • Find til sidst en pande frem og varm den godt op, når panden er varm steges fladbrødene på en tør pande ved middel varme i ca. 2½ minut pr. side.

Prøv også

Kommentarer

2 svar til “Hálfa smør fra Ísafold”

  1. Jenny Avatar
    Jenny

    Historisk mad? Ja tak.
    Et andet ønske er mad fra Astrid Lindgren, for der er nogle gode måltider i mellem

    1. Trine Avatar

      Hvor dejligt at hører at historisk mad er noget der har interesse 😀
      Mht. til Astrid Lindgren, så vil jeg straks sætte nogle af hendes værker på min tbr liste så jeg kan dykke ned i hendes univers og finde et par treats 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering