På fredag er det store bededag, og det betyder at vi snart skal til at hygge os med varme hveder hjemme i stuerne… eller gør det?
I år foreslår jeg nemlig at vi at vi bytter hvederne ud med deres søde, klistrede og krydrede britisk søsterboller hot cross buns.
Egentligt er hot cross buns jo en engelsk påskebolle, og det var da også i påsken at jeg første gang lavede de her boller efter Paul Hollywods opskrift.
Kort forinden havde jeg lavet Peter Kanins gulerodskage, så mine tanker kredsede allerede om Beatrix Potters univers. Da jeg så tilmed læste citatet herunder i en af fortællingerne, så fik jeg hurtigt en idé om at lave nogle hot cross buns inspireret af Fru Kanin.
“The old Mrs. Rabbit took a basket and her umbrella, and went through the wood to the baker’s. She bought a loaf of brown bread and five currant buns.”
(Tales of Peter Rabbit and His Friends, Beatrix Potter)
Jeg ved selvfølgelig godt at der ikke specifikt står at Fru Kanin køber hot cross buns hos bageren (og i den danske version er de endda blevet oversat til theboller), men siden der ofte er korender i hot cross buns, så var det altså de små engelske påskeboller jeg så for mit indre blik mens jeg læste, og jeg vidste at jeg måtte prøve at lave dem.
Hot cross buns hele året
Fru Kanins hot cross buns var spræng fulde af smag, dejligt krydrede af kanel og appelsin, fulde af de sødeste frugter og penslet med et glinsende lag abrikos marmelade – altså nogen helt igennem uimodståelige boller som jeg næsten har tænkt på lige siden.
De smagte faktisk så godt, at jeg lige siden har ledt efter en god undskyldning til at lave dem igen – og den undskyldning bliver altså store bededag.
For nu er bollerne jo toppet med et fint lille kors, og da hvedernes historie er tæt knyttet til kirken, så tænkte jeg at de her hot cross buns jo fint kan ses som en opgradering af de klassiske hveder.
For udover at smage som englene synger, så kan man jo også set deres kors som en lille henvisning til hvedernes historie 😉
Fru Kanins hot cross buns
Ingredienser
- 50 g gær
- 300 ml mælk (lunkent)
- 75 g sukker
- 1 æg
- 1 tsk. salt
- 500 g mel
- 50 g smør (blødt)
Fyld
- 170 g rosiner
- 1 æble (skåret i små tern)
- 2 appelsiner (fint revet skal)
- 2, 5 tsk. kanel
Kors dejen
- 75 g mel
- 75 ml vand (det er ikke sikkert man skal bruge det hele)
Glasering
- 3 spsk. abrikosmarmelade
Sådan gør du
- Smuldr gæren i den lunkne mælk, og rør sukkeret i.
- Pisk ægget i gærblandingen.
- Ælt herefter salt og mel i de våde ingredienser.
- Tilsæt smørret når dejen begynder at samle sig lidt, og ælt så dejen helt glat og elastisk.
- Lad dejen hæve til dobbelt størrelse (det tager ca. 1 time).
- Vend alle ingredienserne til fyldet sammen mens dejen hæver og stil det til side.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord, og tryk den en smugle flad.
- Fordel fyldet over dejen, og ælt det godt ind i dejen til den igen bliver blød og elastisk.
- Lad dejen hæve i yderligere en time.
- Del den hævede dej i 12 lige store stykker, og tril hvert stykke dej til lige store boller.
- Kom bagepapir i et ovnfast fad, og kom bollerne i fadet. De skal stå ca. 1 cm fra hinanden, eller langt nok fra hinanden så de vil vokse sammen mens de hæver og/ eller bager.
- Lad bollerne efterhæve til dobbelt størrelse, hvilket tager ca. 40-60 minutter.
- Forvarm ovnen til 200 grader.
- Rør melet til korsdejen sammen med ca. 5 spsk. vand mens ovnen varmer op, det skal være en ret tyk dej men ikke tykkere end man kan sprøjte den over bollerne med en sprøjtepose.
- Sprøjt nu en steg dej over hver række med boller i fadet, vend fadet og sprøjt også en streg dej den på den anden led over bollerne – så hver bolle får et kors på toppen.
- Bag bollerne i ca. 15-20 minutter, eller til de bliver gyldne.
- Tag bollerne ud af ovnen og pensel dem med lidt abrikosmarmelade mens de stadig er lune så de får en flot glinsende overflade.
- Lad bollerne køle lidt af før de skæres op og nydes med iskoldt tandsmør.
Skriv et svar