Børnevenlig kødsovs – opskrift på den lækreste spaghetti bolognese

Jeg kan ikke lide kødsovs!

Lyder det som noget du nogensinde har hørt omkring middagsbordet? 

Nej sikkert ikke, for spaghetti og kødsovs er en af de retter som nærmest ingen fjender har, da stort set ALLE kan lide det.

Derfor er det ikke overraskende en af de retter, som er gået hen og er blevet en af de mest populære familie klassikere.

I kapitel 21 af Leoniderne kan man læse at Emilies familie også ynder at sætte kødsovs til livs, og jeg tænker muligvis at Emilies mor og jeg arbejder efter en ret ens formel når det gælder kødsovs.

Nemlig lav en kæmpe stor portion, frys resterne ned og hav billig, nem og lækker aftensmad til de travle hverdags aftener 😉

Hvis du nu tænker “Altså…bliver det ikke ret kedeligt sådan kun at spise kødsovs hele tiden?” Så kan jeg kun svarer “Nej, det gør det ikke!

Det gør det ikke dels fordi at kødsovs jo bare smager mega godt, men nok vigtigst af alt, så sørger jeg for at holde det interessant for vores smagsløg, ved at trylle kødsovse-resterne om til et hav af lækre ting (det kan du læse mere om lige HER). 

Hvad er der sket siden sidst

Det sidste treat fra Leoniderne som jeg kastede mig over var Emmas bagte havregrød, en treat man finder helt tilbage i kapitel 11. Så der er selvfølgelig sket en helt del siden sidst.

For det første så begraver Emilie og Noah (takket være lidt tvungen bonding i en fysik/kemi time) stridsøksen, efter Noah giver Emilie en meget Noah-agtig undskyldning for sit dårlige førstehåndsindtryk.

Vi har også fundet ud af at Albans klasse også har fået en opgave om universet, og efter et tip fra underviser Janus, så ender de seks hovedpersoner med at tage ud til et foredrag hos de to lokale astrofysikere Karl og Josef Christensen, for at samle inspiration til deres opgaver.

Det er faktisk her historien begynder at blive virkelig mystisk, for Karl Christensen kender intet til det foredrag hovedpersonerne taler om, og hvad værre er, så er Josef Christensen hans far…som døde da han var en lille dreng.

Deja vu i observatoriet

Efter lidt snak frem og tilbage ender Karl dog med at inviterer de seks med op i sit hjemmebyggede observatorium, for at se meteorstormen Leoniderne.

Da Emilie komme op i observatoriet, så overvældes hun dog af en følelse af deja vu, for den nat hun drømte om Noah, så befandt de sig nemlig på et sted der til forveksling lignede Karls observatorium.

Oppe i observatoriet finder gruppen også pludselig et underligt gyldent metal instrument, der dog ser ud til at mangle en del.

En del der minder uhyggeligt meget om det prisme Emilie så om halsen på drømme-Noah.

Det skræmmende er så, at Noah rent faktisk har sådan et prisme om halsen, og derfor prøver de naturligvis at klikke prismet på plads i det gyldne instrument.

Kødsovs

Uhyggelige skader

Og så går helvede ellers løs….

Rummet fyldes af statisk elektricitet, noget hårdt rammer de seks teenageres håndflader, deres hænder rammes af en brændende smerte og deres hænder begynder at lyse op med regnbuefarvede gnistre.

Bagefter kørers de ikke overraskende på skadestuen af en noget chokeret Karl, hvor de får tilset deres nyerhvervede store kødsår i håndfladerne, får bandager på og sendes hjem igen.

Og det er sådan cirkus her, at det går op for Emilie at hun nu står over for et ret stort problem, for hvordan skjuler hun lige de mystiske skader for sine forældre?

Det viser sig at det kan hun heller ikke rigtigt, for bandagerne må ikke blive våde. Så hun bliver ikke overraskende opdaget allerede morgenen efter, da hun går ud i køkkenet for at finde et par plastik poser hun kan tape ud over bandagerne.

Emilie begynder så på en eller anden søforklaring om at hun har brændt sig på en varm gryde hjemme hos Linus og Alban – måske lidt af et stretch – men det ser ud til at hendes mor køber den.

Desværre så har Mor dog brugt de sidste poser til at fryse gårsdagens kødsovs, så Emilie ender med at må lege McGyver med en løsning der involvere et par gummi handsker i stedet.


“Går det bedre med hovedet, skat? […] “Mmmh, fint.” Jeg lirker min mobil ud af opladeren og klemmer den fast i den ene armhule, før jeg åbner den næste skuffe. ” Har vi ikke flere frysepose?” “Nej, jeg brugte de sidste i går til at fryseren kødsovs ned.” Jeg bander indvendigt, men så fanger et glimt af gult min opmærksomhed.”

(Leoniderne, Nanna Foss)

Kødsovs i mange forklædninger

Jeg må indrømme at jeg ikke er så overrasket over at de spiser kødsovs hjemme hos Emilie, for som sagt så er det jo bare en sand hverdagsklassiker – særligt i børnefamilier.

Her i huset er vi også ret glade for en god omgang kødsovs, og jeg er personligt kæmpe fan af at have et par poser liggende klar til brug i fryseren.

Jeg indrømmer da også gerne, at jeg til denne treat kastede mig ud i at lave intet mindre en en triple portion.

Jeg vidste nemlig at jeg ville få ret travlt på mit nye arbejde, og derfor ville et lille kødsovselager i fryseren uden tvivl blive guld værd.

Og hvis du nu frygter, at det betyder at man patrout skal spise kødsovs til det står dig langt op i halsen, så frygt ej.

For kødsovs har den vidunderlige egenskab, at den er fantastisk til at agere en solid base i et hav af retter, så det er faktisk relativt sjældent at vi spiser ren kødsovs i et et væk.

Kødsovs

Mine reste favoritter

Første dagen står menuen naturligvis som regel på kødsovs, og hvis jeg er doven, så gør den det også på anden dagen. Men resten ender som regel i fryseren, og bliver spist i løbet af måneden hvor poserne trylles om til et hav af lækre ting.

En af de ting vi er særligt glæde for at bruge kødsovserester til her i huset, er noget så simpelt som en pasta-bake.

Det er uden tvivl den nemmeste måde at give sine rester nyt liv, for alt det kræver er faktisk at du vender din kødsovs sammen med lidt pasta, giver det en skivs fløde hvis du har det, topper med revet os og gratinerer det i ovnen.

Andre nemme kødsovse-trylle-favoritter består f.eks. af topping på en pizza, som fyld i et pitabrød eller som fyld i pirogger til madpakken.

Det er ofte disse retter jeg tyer til, hvis der for lidt kødsovs tilbage til en fuld portion aftensmad, men samtidig for meget til at kasserer.

Tag med din rest kødsovs på verdensturné

Kødsovs er også genial at bruge som base til en omgang mexicansk chili con carne, for den skal bare krydres med lidt ekstra spidskommen, koriander, kakao samt chili og vendes sammen med lidt bønner.

Er du mere i humør til det italienske, så kan du selvfølelig også bruge din kødsovs som fyld i en lasagne.

Hvis det er en kulinarisk tur til Grækenland dine smagsløg sukker efter, så giver du blot kødsovsen et drys kanel, rosmarin og timian, lægger den lagvis mellem kartofler, aubergine og mornay sauce og så har du en super nem moussaka.

Andre gange er jeg mere i humrø til det britiske køkken, og så vender jeg lidt mørk øl og worcestershire sauce i og bruger kødsovsen som fyld i en oksetærte, eller vender lidt gulerødder og ærter i ølblandingen, og bruger den som fyld i en cottage pie med kartoffelmos på toppen.

Til sidst så gør jeg nogle gange det, at jeg vender lidt sød sennep, ketchup, bbq og worcestershire sauce i og servere min kødsovs mellem et par burgerboller – for så har man nemlig en super skøn omgang amerikanske lyn sloppy joes.

Kødsovs

Kødsovs

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 1 time 20 minutter
Samlet tid 1 time 30 minutter
Antal 6

Ingredienser

 • 250 g bacontern
 • 1 løg (finthakket)
 • 1 stor gulerod (skåret i små tern)
 • 2 stilke bladselleri (skåret i små tern)
 • 3 fed hvidløg (finthakket)
 • 1 kg hakket oksekød
 • evt. 200 g svampe (skåret i skiver og brunet)
 • 2 glas rødvin
 • 3 ds. hakkede tomater
 • 250 ml oksefond
 • 2 laurbærblade
 • Salt og peber

Sådan gør du

 • Steg baconet sprødt i en tykbundet gryde og stil det herefter til side.
 • Tilsæt herefter løg, gulerødder, selleri og hvidløg, skru lidt ned for varmen og lad grøntsagerne stege i ca. 10 minutter.
 • Brun imens kødet af i mindre portioner på separat pande der er rygende varm.
 • Dump det brunede kød op i gryden til grøntsagerne sammen med baconnet – og kan du lide svampe, så kan du også brune dem af på panden og bagefter komme dem op i gryden sammen medgrøntsagerne og kødet.
 • Hæld herefter vinen på panden (hvor du har brunet kødet), giv det et lille opkog, og hæld din vin-smagsbooster op i gryden med grøntsagerne. Drikker du ikke alkohol, så kan du selvfølgelig sagtens gøre det sammen med lidt alkoholfri vin, eller endda fond i stedet for.
 • Hæld til sidst tomaterne i sammen med vandet og et par laurbærblade.
 • Lad nu kødsovsen stå og simre i minimum 1 time, men gerne i 2, ved lav varme.
 • Smag kødsovsen til med salt og peber og server med lidt spagehetti.

Noter

Jeg ved godt at de fleste nok bare bruner deres kød af i samme gryde som grøntsagerne, men ofte ender man ved den metode med at koge sit kød. Det sker dels fordi gryden ikke er varm nok (da den i så fald ville branke grøntsagerne), og dels fordi man dumperalt sit kød i på samme tid, og derfor sænker temperaturen i gryden yderligere.
Når man derimod bruner sit kød separat, så får det en meget dybere og mere kompleks smag. Så ved at brune det af først, så ender du med at få meget mere smag for pengene – og det er ofte det lille skridt der er vejen til at gøre en god kødsauce til en fantastisk kødsauce.

Prøv også

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering