Børnevenlig kødsovs inspireret af Leoniderne

Kødsovs - udvalgt

Den ottende treat man støder på i Leoniderne er kødsovs, en populær hverdags favorit blandt både store og små.

Opskriften herunder er på en ret stor portion af den italiensk inspirerede gryderette, men heldigvis er den utrolig fryseegnet.

For det tager omtrent samme tid i køkkenet, uanset om du laver en stor eller en lille portion kødsovs. Så du kan faktisk hjælpe dig selv til at sparer tid, hvis du laver en lidt større portion og fryser den ned i mindre portioner.

Gør du det, så kan du få en nem, billig og velsmagende aftensmad klar på selv de travleste dage. Og mon ikke det er selvsamme strategi Emilies mor arbejder efter?

Har du en tidsrejsende teenager i huset, så husk dog at gemme et par frost poser i skuffen. For man ved aldrig hvornår de vender hjem med bandager på håndfladerne, som ikke må blive våde i badet.

Har du lyst til at prøve andre treats inspireret af Spektrum serien, så kan du finde dem alle her.

Kødsovs

Kødsovs

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 1 time 20 minutter
Samlet tid 1 time 30 minutter
Antal 6

Ingredienser

  • 250 g bacontern
  • 1 løg (finthakket)
  • 1 stor gulerod (skåret i små tern)
  • 2 stilke bladselleri (skåret i små tern)
  • 3 fed hvidløg (finthakket)
  • 1 kg hakket oksekød
  • evt. 200 g svampe (skåret i skiver og brunet)
  • 2 glas rødvin
  • 3 ds. hakkede tomater
  • 250 ml oksefond
  • 2 laurbærblade
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Steg baconet sprødt i en tykbundet gryde og stil det herefter til side.
  • Tilsæt herefter løg, gulerødder, selleri og hvidløg, skru lidt ned for varmen og lad grøntsagerne stege i ca. 10 minutter.
  • Brun imens kødet af i mindre portioner på separat pande der er rygende varm.
  • Dump det brunede kød op i gryden til grøntsagerne sammen med baconnet – og kan du lide svampe, så kan du også brune dem af på panden og bagefter komme dem op i gryden sammen medgrøntsagerne og kødet.
  • Hæld herefter vinen på panden (hvor du har brunet kødet), giv det et lille opkog, og hæld din vin-smagsbooster op i gryden med grøntsagerne. Drikker du ikke alkohol, så kan du selvfølgelig sagtens gøre det sammen med lidt alkoholfri vin, eller endda fond i stedet for.
  • Hæld til sidst tomaterne i sammen med vandet og et par laurbærblade.
  • Lad nu kødsovsen stå og simre i minimum 1 time, men gerne i 2, ved lav varme.
  • Smag kødsovsen til med salt og peber og server med lidt spagehetti.

Noter

Jeg ved godt at de fleste nok bare bruner deres kød af i samme gryde som grøntsagerne, men ofte ender man ved den metode med at koge sit kød. Det sker dels fordi gryden ikke er varm nok (da den i så fald ville branke grøntsagerne), og dels fordi man dumperalt sit kød i på samme tid, og derfor sænker temperaturen i gryden yderligere.
Når man derimod bruner sit kød separat, så får det en meget dybere og mere kompleks smag. Så ved at brune det af først, så ender du med at få meget mere smag for pengene – og det er ofte det lille skridt der er vejen til at gøre en god kødsauce til en fantastisk kødsauce.

“Går det bedre med hovedet, skat? […] “Mmmh, fint.” Jeg lirker min mobil ud af opladeren og klemmer den fast i den ene armhule, før jeg åbner den næste skuffe. ” Har vi ikke flere frysepose?” “Nej, jeg brugte de sidste i går til at fryseren kødsovs ned.” Jeg bander indvendigt, men så fanger et glimt af gult min opmærksomhed.”

(Leoniderne – kapitel 21 s. 140 , Nanna Foss)

Prøv også

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering