Flæskepandekager fra det lille hus på prærien

Flæskepandekager

I drømmer slet ikke om hvor lang tid jeg nogle gange kan bruge på at beslutte hvilke treat jeg skal trylle frem i køkkenet.

Fiktionen virker som en uudtømmelig kilde til inspiration, og det kan nogle gange være lidt svært at zoome ind på den næste treat der skal tages under kærlig behandling.

Derfor er jeg virkelig glad for at jeg har nogle skønne læsere, som har lyst til at sende ønsker ind med treats de gerne vil se her på bloggen.

Et læserønske der sender nørden på arbejde.

Dagens treat er en som Jenny har efterspurgt, og det var faktisk også en som endte med at sætte mig lidt i arbejde.

læser ønsker

Jenny ønskede at få en opskrift på flæskepandekager fra “Det lille hus på Prærien” bøgerne, en bogserie jeg aldrig har fået taget mig sammen til at få læst (selvom jeg dog har set den hyggelige tv-serie af samme navn).

Det måtte jeg selvfølgelig få lavet om på, og selvom jeg dog langt fra har fået tygget mig igennem alle bøgerne endnu, så er jeg blevet ret vild med dem.

På trods af et vagtsom blik under min læsning, så er jeg dog ikke endnu stødt på nogle flæskepandekager. Dette kan selvfølgelig skyldes at jeg desværre ikke er nået til den rette bog endnu, men det kan også skyldes at nye udgaver kan have en lidt anderledes oversættelse, end den bog Jennys mor fandt flæskepandekagerne i.

Jeg er rigtig mange gange stødt på majsbrød stegt i baconfedt, majsbrød med fedtegrever og en enkelt gang på pandekager der blev spist ved juletid. Men flæskepandekagerne har jeg ikke kunne finde.

Nu beskriver Jenny jo at hendes mor lavede madpandekager viklet om en skive bacon, så det var den idé jeg valgte at løbe med.

Det sendte mig ned at en lidt snørklet vej, men til syvende og sidst er jeg endt med en skøn opskrift som familien Ingalls muligvis også kan have stødt på.

En nybygger opskrift tager form

I den første bog “Det lille hus i den store skov” lærer man at familien Ingalls stammer fra Wisconsin, et sted hvor mange skandinaviske nybyggere slog sig ned.

De mange skandinaviske nybyggere blev også mit første spor til udviklingen af dagens opskrift, for der er faktisk en gammel skandinavisk madret som både passer meget godt til Jennys beskrivelse, og som man også godt kunne forestille sig at familien Ingalls svenske naboer kunne have introduceret dem for.

Førhen brugte de svenske skovarbejdere  meget tid på at svide kul, et hårdt arbejde som ofte tog flere dage. I de dage skulle kulsvierne selvfølgelig have noget god og nærende mad at spise – som vel at mærke også skal kunne laves i skoven.

Kulsvierne havde ofte mad med, som kunne holde sig i den tid han var væk hjemmefra. Eksempelvis kunne han have have røget spæk, mel og æg med som kunne laves til kulsvierpandekager og diverse skovbær kunne han knuse til en interimistisk syltetøj.

Der findes mange forskellige lokale opskrifter på traditionelle kulsvierpandekager, men her får I opskriften på mine flæskepandekager, sådan som jeg forestiller mig de kunne have udviklet sig fra svenske kulsvierpandekager, til en amerikansk nybyggerfamiliens hverdags måltid.

Så stort tak Jenny, takket været dit gode ønske, kom vi i dag en tur ud på Prærien, og fik lov til at sætte tænderne i familien Ingalls flæskepandekager.

Flæskepandekager

Flæskepandekager

Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 35 minutter
Antal 10 pandekager

Ingredienser

  • 200 g flæsk (skåret i tern)
  • 250 g mel
  • 6 æg
  • 1 – 2 spsk. fedt (det overskydende fra stegning af flæsket)
  • 700 ml mælk
  • ½ tsk. salt
  • 75 g sukker
  • syltetøj, efter eget valg (eller knuste bær)

Sådan gør du

  • Steg flæsket på en tør panden ved middel varme, det skal langsomt stege i sit eget fedt indtil det begynder at blive gyldent (uden at det steges helt sprødt) – herefter stilles det til side.
  • Rør mel og æg til en tyk jævning.
  • Tilsæt det overskydende fedt fra flæsket og rør det ind i dejen.
  • Hæld dernæst mælken i for at tynde dejen, og rør dejen glat og ensartet (kan den ikke røres helt glat, så er det højst sandsynligt fedtet som er stivnet lidt i den kolde dej)
  • Pisk til sidst salt og sukker i dejen, og lad den gerne hvile på køl i minimum 30 minutter inden pandekagerne steges.
  • Smelt lidt smør på en stegepande ved middel varme og drys et par spsk. stegt flæsk på panden.
  • Hæld herefter et jævnt lag pandekagedej over flæsket, og steg pandekagen i ca. 1 – 2 minutter pr. side eller indtil den er blevet gylden.
  • Den første pandekage er naturligvis en smagekage, men herefter fortsætter man i samme dur med smør-flæsk-pandekagedej indtil man ikke har mere dej tilbage.
  • Server de lune flæskepandekager med lidt syltetøj efter eget valg.

Video

Prøv også

Kommentarer

2 svar til “Flæskepandekager fra det lille hus på prærien”

  1. Jenny Avatar
    Jenny

    Tak fordi du tog min udfordring op 🙂
    Og god pointe med oversættelsen, som voksen har jeg moret mig over oversættelsen som er fra 1950`erne eller tidlig 1960`erne, hvor cider er blevet til æblemost og eggnog til kærnemælks koldskål.
    Jeg er fristet til at genlæse for at finde pandekagerne, hvis jeg gør tipper jeg dig.
    Jenny

  2. Trine Avatar

    Du skal være mere end velkommen Jenny, jeg er altid klar på endnu en udfordring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering