Vegetarisk bagt kartoffel med græsk og elvisk flair

Her i nørd hulen er Mr. Nerd og jeg i gang med lidt af et eksperiment. Vi prøver nemlig at skære lidt ned for vores kødforbrug, og er derfor begyndt at spise flere vegetariske retter i hverdagene.

Det vegetariske køkken er dog ikke et jeg har bevæget mig så meget inden for, derfor bliver der i disse dage leget lidt ekstra i køkkenet, da jeg har begivet mig ud på (et for mig) rimelig ukendt kulinarisk farvand.

Indtil videre er det nu ellers gået meget godt, og der har heldigvis kun været enkelte svipsere hvor jeg er endt med røg i køkkenet, og noget være juks på tallerkenen.

Men jeg ville lyve hvis jeg sagde, at jeg ikke godt kunne bruge en vegetarisk skytsengel som gad hviske gode idéer i mit øre og kigge mig lidt over skulderen når der skal trylles med grøntsagerne i køkkenet.

En bagt kartoffel sendt fra min vegetariske skytsengel

Heldigvis skal man ikke lede alt for længe efter sådan en skytsengel, for i Julie M. Days fantasy bogserie “Grænsen til Trafallas”, møder man nemlig elverkvinden Fëra. Ud over at være noget nær det kærligste væsen man kan møde i litteraturen, så er Fëra, lige som de andre elvere i Trafallas, vegetar.

Fëra er er eftersigende også utrolig ferm udi det vegetariske køkken, og man hører flere gange om de mundvandsinducerende retter hun tryller frem.

Derfor er jeg da heller ikke i tvivl om hvem jeg vil påkalde som min vegetariske skytsengel, for hvis jeg bare kan få kreeret nogle vegetariske retter der er halvt så gode som Fëras, så er der vidst ingen tvivl om at vores lille eksperiment ender med at blive en stor succes.

Sidst jeg var i køkkenet prøvede jeg virkelig at kanaliserer min indre Fëra, og hvis jeg selv skal sige det, så lykkedes det over al forventning. Jeg fik nemlig lavet en skøn trafallansk bagt kartoffel toppet med både friske urter fra haven, lækkert sommergrønt, de fineste purpur syltede rødløg, knasende sprøde kikærter og kølende og cremet tzatziki.

Om det er en helt autentisk trafallansk opskrift skal jeg dog ikke kunne sige, men jeg er sikker på at det er en vegetarisk bagt kartoffel ville falde i meget god jord hvis den blev serveret hjemme hos Fëra.

Pssst! vidste I foresten at tredje bind i “Grænsen til Trafallas” udkommer i sensommeren 2019.

Så hvis I ikke allerede har læst bind et og to, så kan I altså sagtens lige nå det inden tredje bog kommer på gaden, og I kan endda gøre de i selskab af lækre snacks i form af de søde trafallanske snitter eller det sommerlige trafallanske solbrød.

Trafallanske bagte kartofler

Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 50 minutter
Samlet tid 1 time 10 minutter
Antal 4 personer

Ingredienser

 • 4 små søde kartofler
 • olie
 • salt og peber

Syltede rødløg

 • 1 dl sukker
 • 1 dl eddike
 • 1 dl vand
 • 1 rødløg (skåret i tynde både)

Tzatziki

 • 2 fed hvidløg (knust)
 • salt og peber
 • 1 agurk (groft revet)
 • 1 håndfuld frisk oregano og mynte (groft hakket)

Toppings

 • 1 – 2 håndfulde friske urter (efter eget valg)
 • 100 g cherry tomater (skåret i halve)
 • ½ agurk (skåret i skiver)
 • 1 peberfugt (skåret i tern)
 • ristede og saltede kikærter
 • 100 g feta (smuldret)

Sådan gør du

 • Forvarm ovnen til 180 grader.
 • Vask og skrub kartoflerne, pensel dem med olie og giv dem et drys salt og peber.
 • Placer dernæst kartoflerne i et ildfast fad og bag dem i ca. 50 minutter, eller til de er møre.
 • Kog imens en syltelage til de syltede rødløg.
 • Tilsæt løgbådene når lagen koger, og lad dem koge i ca. 10 minutter inden gryden fjernes fra varmen, og stilles til side til kartoflerne er klar.
 • Smag nu yoghurten til med hvidløg, salt og peber, og vend agurken og urterne i.
 • Når kartoflerne er møre skæres et lille snit i hver, før de fyldes med nogle friske urter (efter eget valg), cherry tomater, agurk og peberfrugt.
 • Top til sidst de fyldte kartofler med tzatziki, ristede kikærter, de syltede rødløg og lidt smuldret feta.

Prøv også

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering