Svampetærte fra Sverresborg

Svampetærte

Min vegetariske skytsengel Fëra har endnu engang hvisket mig lidt i øret, og guidet mig trygt og sikkert frem gennem den vegetariske jungle til en ny og velsmagende grøntsagsbaseret treat.

Sidst inspirerede Fëra mig til at kreere den fortryllende traffalanske bagte kartoffel, og man kan trygt sige at hun tager sit arbejde som min vegetariske  skytsengel seriøst. For denne gang har hun peget mig i retning af en ny vegetarisk treat der mindst lige så skøn som den traffalanske bagte kartoffel.

Dagens treat er nemlig den herlige og sprøde svampetærte som Anne får serveret på Sverresborg i Malene Sølvstens bog “Ravnenes Hvisken 3”.

Svampetærte

En svampetærte inspireret af Danmarks ukronede butterdejs dronning 

Siden Mr. Nerd og jeg skar drastisk ned for vores kødindtag, så har vi flere gange været ret så forfaldne til Julias  lækre champignon tærte ovre fra OneKitchen den tager ingen tid at lave og så smager den FANTASTISK!

Derfor må jeg også indrømme at jeg har ladet mig kraftigt inspirere af Julias opskrift, mens jeg udviklede den helt rette smagsprofil til en tærte som både skulle være Sverresborg, Anne og ikke mindst Danmarks ukronede fantasy dronning aka Malene Sølvsten værdig.   

Julias opskrift er en dejlig let sag der ikke ligger så tungt i maven, den er klart nemmest og hurtigst at lave, og som en sucker for alt der indeholder butterdej kan jeg kun anbefale at man også prøver at give sig i kast med hendes original opskrift – er man dog mere i humør til en lidt mere mættede og mere fyldig tærte baseret på mørdej, så er dagens treat uden tvivl vejen frem.


“Jeg satte mig foran de velduftende retter. “Har dine undersåtter nok mad?” Jeg havde ikke lyst til at spise mig mæt, mens folk sultede. “Det er en festdag for alle, at du er kommet til Sverresborg. Undværer mit folk mad, undværer jeg det også. Har jeg nok, så deler jeg med dem. Er jeg lykkelig, skal de også være lykkelige”.  Det var den Sverre, jeg huskede. Altid ivrig efter at hjælpe og gøre godt. Han fyldte min tallerken og stillede den foran mig. I mit grønne glas hældte han mjød. Jeg nippede forsigtigt til det og sukkede af velbehag, da den søde alkohol varmede mig. Så bed jeg ned i en tærte, hvis sprøde skorpe smagte af smør og mel. Fyldet var æg og svampe.”

(Ravnenes Hvisken – bog 3, Malene Sølvsten)

Svampetærte

Svampetærte fra Sverresborg

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Samlet tid 40 minutter
Antal 6 personer

Ingredienser

Dej

 • 200 g hvedemel
 • 100 g rugmel
 • 150 g smør
 • ½ tsk. salt
 • 1 æg

Fyld

 • 1 spsk. smør
 • 400 g champignon (skåret i kvarte)
 • 1 løg (fint hakket)
 • 1 spsk. mel
 • 250 ml fløde
 • ½ tsk. timian (fint hakket)
 • ½ tsk. rosmarin (fint hakket)
 • ½ tsk. muskatnød (fint revet)
 • salt og peber
 • 150 g flødeost med urter
 • 4 æg (sammenpisket)
 • ½ løg (skåret i ringe)

Sådan gør du

 • Blend hvedemel, rugmel, smør og salt i en foodprocessor indtil det begynder at minde lidt om brødkrummer i konsistens.
 • Tilsæt nu ægget og ælt hurtigt dejen sammen til den lige præcis begynder at samle sig.
 • Lad dejen hvile i 30 minutter.
 • Smelt imens smørret op en pande og steg champignonerne og løget heri.
 • Tilsæt herefter melet og lad det suge det overskydende fedtstof og væske inden fløden røres i.
 • Kog nu svampefyldet op så det bliver godt tykt og cremet, og smag det til med timian, rosmarin, muskatnød, salt og peber.
 • Lad nu svampefyldet køle lidt af mens tærtebunden klargøres.
 • Forvarm ovnen til 200 grader.;Rul den afkølede tærtedej ud til den er ca. ½ cm tyk og kom den i en smurt tærteform.
 • Skær evt. overskydende dej af tærteformen, og prik bunden med en gaffel inden den forbages i 5 – 10 minutter – eller indtil den begynder at blive gylden i kanten.
 • Smør den forbagte tærtebund med flødeosten.
 • Vend de sammenpiskede æg ned i svampefyldet og hæld svampefyldet over den ostesmurte tærtebund.
 • Fordel nogle løgringe på toppen af tærte og bag den i ovnen i ca. 25. minutter.
 • Lad til sidst tærten hvile i minimum 15 minutter inden den skæres ud, og server den sammen med et godt glas mjød og en frisk grøn salat.

Prøv også

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering