Den engelske christmas pudding er den trettende treat man støder på i Geminiderne, en treat der til trods for at ligge i toppen af Pi’s liste over “klammeste julemad” er noget jeg har haft lyst til at prøve virkelig længe.
Sidste år endte jeg med at tage en pause fra Spektrum Cookalong-projektet efter andestegen. Det var egentligt ikke planen, men efter en lang december måned med lidt for mange julegodter, fik jeg ærligt talt brug for et pusterum før jeg kunne fortsætte.
Pausen blev måske lidt længere, end jeg havde planlagt, men nu kribler det til gengæld for at vende tilbage til projektet og julegodterne igen.
En god christmas pudding skal, som en god honningkage, gerne have god tid hvor de mange smage kan få lov at udvikle sig.
Derfor startede jeg faktisk denne kage helt tilbage i juli.
Har du lyst til at sætte tænderne i et stykke christmas pudding til jul, kan du dog sagtens nå at lave din egen kage.
Hviletiden for kagen bliver selvfølgelig lidt kortere, så smagene udvikler sig ikke helt lige så meget – men du vil stadig få en skøn kage fuld af frugt og julekrydderier du kan nyde i juledagene.
Har du lyst til at prøve andre treats inspireret af Spektrum serien, så kan du finde dem alle her.
Christmas pudding
Ingredienser
- 500 g tørret frugt (jeg brugte en blanding af korender, sultana rosiner, rosiner, kandiseret appelsinskal og pomerans)
- 50 ml mjød (eller portvin)
- 100 g cocktail kirsebær (skåret i halve)
- 200 g mel
- 1 knsp. salt
- 1 tsk. pumpkin pie krydderi
- 1 tsk. kanel
- 170 g smør
- 1750 g sukker
- 1 appelsin (skal)
- 3 æg (sammenpisket)
- Alkohol du kan fodre din kage med (jeg brugte cointreau
Pynt
- 50 g abrikos marmelade (smeltet)
- 200 g marcipan
- Flormelis (til at udrulle marcipanen i)
Sådan gør du
- Kom den tørrede frugt i en stor skål, hæld mjøden (eller portvinen) over frugten, dæk skålen med film og lad frugten trække i alkohollen til dagen efter.
- Beklæd dagen efter en bageform med bagepapir, og forvarm ovnen til 150 grader.
- Vend så kirsebærrene sammen med den alkoholiske frugt fra dagen før.
- Bland dernæst mel, salt, pumpkin pie krydderi og kanel, sigt blandingen over frugten og rør det hele godt sammen.
- Kom nu smør i en anden skål sammen med sukker og appelsinskal og pisk det sammen indtil det bliver lyst og luftigt.
- Hæld æggene i smørblandingen lidt ad gangen mens der piskes, og vend herefter halvdelen af frugtblandingen i. Når frugten er veldistribueret vendes resten af frugten i dejen.
- Hæld nu dejen i den beklædte bageform og sørg for at kagen har en jævn overflade.
- Bag kagen i den nederste del af ovnen i ca. 4 – 4,5 time.
- Kom evt. mere bagepapir på toppen af kagen, hvis den begynder at brune for meget halvvejs igennem.
- Lad kagen køle af i bageformen inden du fjerner den fra formene og lader den blive helt kold på en bagerist.
- Prik nu toppen over det hele med en tandstik og hæld et par kapselfulde alkohol over kagerne – jeg brugte cointreau til dette.
- Pak til sidst kagen ind i film, og opbevar den i en lufttæt beholder indtil jul.
Fodring
- Pak kagen ud hver måned indtil jul, prik den med en tandstik og hæld mere alkohol over den inden den pakkes ind i film igen.
- Pak i december kagen ud hver uge, prik den med en tandstik og hæld mere alkohol over den inden den pakkes ind i film igen.
- Sidste fodring på denne måde, er ca. en uge inden kagen skal spises.
Pynt
- Ca. en uge inden kagen skal spises pensles kagen med smeltet marmelade på alle overflader.
- Rul dernæst marcipanen tyndt ud i flormelis, og overtræk kagen med marcipan, så den er dækkede på alle sider.
- Stil herefter kagen i en lufttæt beholder, og lad dem stå og trække i ca. en uge.
“Hvad sker der lige for de ting, som danskerne spiser til jul? Jeg troede, at den engelske christmas pudding var det klammeste, man kunne opstøve på denne tid af året”
(Geminiderne – kapitel 43 s. 331, Nanna Foss)
Skriv et svar