Søbekål med flæsk fra vikingetiden

Søbekål

Trællebrød er ikke den eneste vikingeopskrift jeg blev inspireret til at lave af digtet Rigs vandring, for i digtet besøger guden Heimdal jo faktisk hele tre forskellige vikingefamilier: en trælle familie, en bonde familie og en jarls familie.

Sidst var det opskriften på trællenes brød jeg delte, og i dag vil jeg dele opskriften på en mulig bonderet fra vikingetiden. 

Digtet beskriver dog ikke noget om bondens kost, i stedte bruges Heimdals besøg hos bonden til at beskrive nogle af de hjemmelige sysler.

Interessant som beskrivelsen er, giver den dog ikke noget at arbejde med i køkkenet. Min interne logik dikterede dog, at bondende højst sandsynligt ville kunne placeres et sted mellem de to yderliggende sociale poler man fandt i trællen og jarlen.

Derfor har jeg udviklet en opskrift der først og fremmest blev tog udgangspunkt i en af de retter der blev beskrevet i digtets trælleafsnit, kombinerede den med beskrivelserne fra jarlafsnittet, og til sidst skelede jeg til bogen “An early meal : a viking age cookbook & culinary odyssey“.

Om denne metode endte med at give mig en tro kopi af en opskrift på bondemad fra vikingetiden vil jeg afholde mig fra at svare på, men jeg tænker dog at den alligevel er endt som et meget godt bud på hvordan vikingebondens mad kunne have taget sig ud.

Søbekål med flæsk

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 1 time 30 minutter
Samlet tid 1 time 45 minutter

Ingredienser

  • Ca. 1 kg flæsk
  • 3 timiankviste
  • 1,4 l vand (eller bouillon, hvis retten skal tilpasses moderne smagsløg lidt mere)
  • 7,5 dl øl
  • 3 løg (groft hakket)
  • 300 g udblødte byggryn (eller udblødte knækkede hvedekerner)
  • 250 g majroe eller selleri (skåret i mundrette stykker(
  • ½ hvidkål (fint snittet)
  • 2 spsk. æbleeddike

Sådan gør du

  • Kom flæsk og timian i en gryde sammen med koldt vand og øl.
  • Bring gryden i kog og skum urenheder af undervejs.
  • Lad flæsket koge til det er mørt (det tager ca. en times tid).
  • Fisk flæsket op ad gryden og stil det til side.
  • Kom løg, byggryn, og roe i gryden og kog indtil grynene begynder at koge ud (det tager ca. 20-30 minutter)
  • Tilsæt lidt mere væde hvis suppen bliver for tyk.
  • Rør kålen i suppen og kog den mør.
  • Smag til sidst suppen til med eddike.
  • Server søbekålen sammen med skiver af det kogte flæsk, sennep og evt. lidt fladbrød.

“Rig gav dem råd med vid i, mellem dem sad han midt på bænken og på hver side vært og husmor. Da tog Oldemor urent brød, klumpet, klistret, klægt af avner, bar så maden ind midt på skiven, søbe i skålen satte hun frem, med kogt kalv kræsede hun.”

(Rigs Vandring, Den Yngre Edda Codex Wormianus ca. 1350)

Prøv også

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering