Sne karameller fra fra det lille hus på prærien

Sne karameller

Efter jeg  delte en story med sne karameller på Instagram, fandt jeg ud af noget ret interessant.

For det første fandt jeg ud af at jeg åbenbart ikke den eneste som er en stor fan af Laura Ingalls Wilders bogserie Det lille hus på prærien, men jeg fandt også ud af, at der åbenbart er én altoverskyggende nybygger opskrift, som har det med at indprente sig i hukommelsen hos de fleste læsere.

Lige som jeg selv, så var der nemlig mange som skrev og fortalte hvor bjergtaget de har været af passagen hvor familien Ingalls laver karameller i sneen, lige siden de læste om den som børn.

En treat der har været 1,5 år undervejs

Jeg var jo en forholdsvis sen læser af bøgerne, men jeg må da indrømme at jeg har gået op drømt om lige præcis den passage, siden jeg læste bøgerne for første gang for 1,5 år siden.

Jeg har faktisk bare gået og ventet på at jeg kunne får lov til at gøre familien Ingalls kunsten efter, og hvorfor har det så lige taget mig 1,5 år spørger du sikkert?

Det har det selvfølgelig fordi vejrguderne har været ret nærrige med sneen… indtil februar i 2021 selvfølgelig, for min have ligger stadig dybt begravet under en tung dyne af det hvideste puddersne.

Derfor har jeg nu langt om længe, endelig fået muligheden for at udleve min indre nybygger drøm om at lave slik anno 1870’erne i sneen.

Sne karameller

“En formiddag kogte hun sirup og sukker sammen til en tyk karamelmasse, og Far hentede to pander ren hvid sne ind. Laura og Mary fik hver sin pande, og Far og Mor viste dem, hvordan de skulle hælde den tykke mørke sirupsmasse i en tynd stråle ned i sneen. De lavede cirkler, kruseduller og alle mulige snohaler, der straks stivnede og blev til sukkertøj. Laura og Mary fik lov til at spise et stykker hver, resten skulle gemmes til juledag.

(Det lille hus i den store skov, Laura Ingalls Wilder)

Og hvordan var det så, var det virkelig værd at vente i 1,5 år på at lave den her opskrift?

Selvfølgelig var det det, og det bliver nok heller ikke sidste gag at jeg kommer til at lave karameller i sneen, for hvis man ikke har prøvet det før, så kan jeg næsten ikke beskrive den glæde og morskab man kan få ud af noget så simpelt.

Sne karameller

Sne karameller, er det ikke bare et vinterferie gimmick?

For selvfølgelig er der her tale om en uhyre simpel opskrift, og det kan måske virke som lidt af et gimmick at stå og hælde karamelmasse ned i sneen, i stedet for bare at lave klatter på et bagepapir.

Sneen har dog faktisk en positiv indvirkning på slutresultatet, og det vil på ingen måde være det samme uden.

Der er nemlig bare et eller andet helt særligt ved kombinationen mellem den lakridsagtige, og mørke ny kogte karamel, den isnende kulde fra sneen, og den knasende konsistens man får fra de få snefnug der klinger sig til karamellerne.

Hvis du spørger mig, så kan det altså ikke så nemt genskabes, i hvert fald ikke med samme tilfredsstillende resultat.

Så hvis du mangler en spændende aktivitet at lave med ungerne i vinterferien, så kan jeg kun anbefale at du prøver at hive dem med ud i haven for at lave sne karameller.

Sne karameller

Et lille tip til sne karamelmagerne 

Det kan man i hvert fald få en rigtig hyggelig eftermiddag ud af, hvor man kan lave en masse kunstfærdige karameller i sneen.

Selvom mine egne kunstneriske udfoldelser ikke udmundende i meget mere end et par ravgyldne klumper, så kan man faktisk lave både snirkler, mønstre eller endda skrive sit navn med karamelmassen.

Man skal bare sørge for at hælde den i en tynd nok stråle ned i sneen, og her kan jeg klart anbefale at man bruger en ske til at hælde med, i stedte for en kande, da det giver dig lidt mere kontrol over strålen.

Jeg anbefaler dog at du ikke laver en større portion end du kan nå at spise, for karamellerne begynder nemlig at blive bløde og smelte kort tid efter de er blevet fjernet fra sneen, da fugten fra de smeltende snefnug vil opløse sukkeret.

Sne karameller

Har du fået mod på at kaste dig ud i andre historiske lækkerier, så prøv at tjekke opskrifterne på flæskepandekager eller Flokes helbredende kyllinge suppe ud.

Sne karameller

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Samlet tid 20 minutter

Ingredienser

  • 1 del sukker (evt. ½ dl)
  • 2 dele sirup (evt. 1 dl)
  • Sne

Sådan gør du

  • Smelt sukker og sirup i en gryde, og lad det koge indtil det er ca. 130 grader, eller indtil en lille klump stivner i en glas koldt vand.
  • Fyld en pande med rent sne.
  • Hæld nu karamelmassen ned i en lille kande, og hæld den i tynde stråler ned i sneen.
  • Lad karamellerne ligge i et minuts tid og spis evt. de nylavede karameller som et fredsoffer efter en sneboldskamp.

Prøv også

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering