Hjemmelavede knækbrød inspireret af leoniderne

Knækbrød

Den trettende treat man støder på i Leoniderne er det knækbrød Emilie tryller frem med hendes magiske spektrum tegnekræfter i kapitel 41.

Heldigvis behøver man ingen magiske tegnekræfter for at bikse sine egne skønne knækbrød sammen, for så længe du har lidt mel, vand og salt i nærheden kan du trylle de dejligste knækbrød sammen.

Har  du også lidt frø, kerner og krydderier ved hånden, så kan du endda også give dem et kreativt og velsmagende personligt præg.

Jeg har f.eks. ladet mig inspirere af Spektrum-bøgernes syv hovedpersoner, og har lavet syv unikke Spektrum krydder blandinger, som du kan drysse på knækbrødene.

For lige så snart du har lavet dig en omgang basis knækbrød dej, så kan du se det som dit tomme lærred, der blot venter på at du eksperimenterer så tosset du vil, med dine yndlingssmage. 

Knækbrød

Spektrum knækbrød

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 45 minutter
Antal 42 stk.

Ingredienser

  • 200 g rugmel
  • 200 g hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. salt
  • 100 g surdej (jeg bruger gerne de rester der er tilovers, når jeg fodre min surdej Sigurd)
  • 150 ml vand
  • 1 dl olie (+ 1 spsk.)

Sådan gør du

  • Forvarm ovnen til 160 grader.
  • Bland rugmel, hvedemel, bagepulver og salt sammen i en skål.
  • Tilsæt surdej, vand og olie, og ælt det hele sammen til en ensartet dej.
  • Del dejen i to portioner, og rul hver portion ud til de er ca. 2 mm tykke.
  • Stik- eller skær dejen ud i den form du ønsker dine knækbrød skal have.
  • Placer knækbrødene på en bageplade beklædt med bagepapir, pensel dem med lidt olie og drys dem enten med salt, eller en af krydderblandingerne herunder.
  • Bag knækbrødene i 30-35 minutter, eller indtil de er gyldne og sprøde.
  • Lad kækbrødene køle helt af, og opbevar dem i en lufttæt beholder.

Knækbrød inspireret af Emilie

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 45 minutter
Antal 42 stk.

Ingredienser

  • 3 spsk. perlesukker
  • 2 tsk. kanel
  • 1/2 spsk kakao
  • 1 portion Spektrum knækbrød
  • 1 spsk. mel
  • 100 ml vand
  • Lilla farve

Sådan gør du

  • Rør perlesukker, kanel og kakao sammen i en lille skål, og stil krydderblandingen til side.
  • Del herefter dejen i to portioner, og rul hver portion ud til de er ca. 2 mm tykke.
  • Stik- eller skær dejen ud i den form du ønsker dine knækbrød skal have, og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Rør herefter mel og vand sammen til en jævn og tynd dej, og brug lidt frugt farve til at farve den lilla.
  • Pensel knækbrødene med den lilla dej, og drys dem med krydderblandingen.
  • Bag dernæst knækbrødene i 30-35 minutter, eller indtil de er gyldne og sprøde.

Knækbrød inspireret af Pi

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Antal 42 stk.

Ingredienser

  • 1/2 tsk ancho chili pulver
  • 1 spsk paprika
  • 2 spsk. farin
  • 1 spsk. salt
  • 2 tsk. hvidløgspulver
  • 2 tsk. løgpulver
  • 1 portion Spektrum knækbrød
  • 1 spsk. mel
  • 100 ml vand
  • Mørke blå farve

Sådan gør du

  • Rør chilipulver, paprika, farin, salt, hvidløgspulver og løgpulver sammen i en lille skål, og stil krydderblandingen til side.
  • Del herefter dejen i to portioner, og rul hver portion ud til de er ca. 2 mm tykke.
  • Stik- eller skær dejen ud i den form du ønsker dine knækbrød skal have, og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Rør herefter mel og vand sammen til en jævn og tynd dej, og brug lidt frugt farve til at farve den mørke blå.
  • Pensel knækbrødene med den blå dej, og drys dem med krydderblandingen.
  • Bag dernæst knækbrødene i 30-35 minutter, eller indtil de er gyldne og sprøde.

Knækbrød inspireret af Nasrin

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 45 minutter
Antal 42 stk.

Ingredienser

  • 1 tsk. karry
  • ½ tsk. garam masala
  • ½ tsk. spidskommen (stødt)
  • 1 tsk. tandoori krydderi
  • 1 tsk. koriander (stødt)
  • 1 tsk. chilipulver
  • 3 spsk. kokosmel
  • 2 spsk. salt
  • 1 portion Spektrum knækbrød
  • 1 spsk. mel
  • 100 ml vand
  • Blå farve

Sådan gør du

  • Rør krydderierne, kokos og salt sammen i en lille skål, og stil krydderblandingen til side.
  • Del herefter dejen i to portioner, og rul hver portion ud til de er ca. 2 mm tykke.
  • Stik- eller skær dejen ud i den form du ønsker dine knækbrød skal have, og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Rør herefter mel og vand sammen til en jævn og tynd dej, og brug lidt frugt farve til at farve dejen blå.
  • Pensel knækbrødene med den blå dej, og drys dem med krydderblandingen.
  • Bag dernæst knækbrødene i 30-35 minutter, eller indtil de er gyldne og sprøde.

Knækbrød inspireret af Noah

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 45 minutter
Antal 42 stk.

Ingredienser

  • 2 tsk. hvidløgspulver
  • 2 tsk. løgpulver
  • 1,5 spsk. gærflager
  • 1,5 spsk. salt
  • 1 spsk. tørret purløg
  • 1 portion Spektrum knækbrød
  • 1 spsk. mel
  • 100 ml vand
  • turkis farve (blandet af lidt blå og grøn frugt farve)

Sådan gør du

  • Rør hvidløgspulver, løgpulver, gærflager, purløg og salt sammen i en lille skål, og stil krydderblandingen til side.
  • Del herefter dejen i to portioner, og rul hver portion ud til de er ca. 2 mm tykke.
  • Stik- eller skær dejen ud i den form du ønsker dine knækbrød skal have, og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Rør herefter mel og vand sammen til en jævn og tynd dej, og brug lidt frugt farve til at farve dejen turkis.
  • Pensel knækbrødene med den turkis dej, og drys dem med krydderblandingen.
  • Bag dernæst knækbrødene i 30-35 minutter, eller indtil de er gyldne og sprøde.

Knækbrød inspireret af Alban

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 45 minutter
Antal 42 stk.

Ingredienser

  • 1 spsk tørret dild
  • 1 spsk. tørret purløg
  • 1 spsk. tørret persille
  • 1 tsk. hvidløgspulver
  • 1 tsk. løgpulver
  • 1 spsk. sellerisat
  • 2 spsk. salt
  • 1 portion Spektrum knækbrød
  • 1 spsk. mel
  • 100 ml vand
  • Grøn farve

Sådan gør du

  • Rør krydderierne, sellerisalt og salt sammen i en lille skål, og stil krydderblandingen til side.
  • Del herefter dejen i to portioner, og rul hver portion ud til de er ca. 2 mm tykke.
  • Stik- eller skær dejen ud i den form du ønsker dine knækbrød skal have, og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Rør herefter mel og vand sammen til en jævn og tynd dej, og brug lidt frugt farve til at farve dejen grøn.
  • Pensel knækbrødene med den grønne dej, og drys dem med krydderblandingen.
  • Bag dernæst knækbrødene i 30-35 minutter, eller indtil de er gyldne og sprøde.

Knækbrød inspireret af Adriana

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 45 minutter
Antal 42 stk.

Ingredienser

  • 2 spsk gærflager
  • 1 tsk. gurkemeje
  • 2 spsk. solsikkefrø
  • 1 spsk. hørfrø
  • ½ tsk. hvid peber
  • 2 spsk. salt
  • 1 portion Spektrum knækbrød
  • 1 spsk. mel
  • 100 ml vand
  • Gul farve

Sådan gør du

  • Kom gærflager, gurkemeje, solsikkefrø, hørfrø, peber og salt i en morter, knus dem og stil krydderblandingen til side.
  • Del herefter dejen i to portioner, og rul hver portion ud til de er ca. 2 mm tykke.
  • Stik- eller skær dejen ud i den form du ønsker dine knækbrød skal have, og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Rør herefter mel og vand sammen til en jævn og tynd dej, og brug lidt frugt farve til at farve dejen gul.
  • Pensel knækbrødene med den gule dej, og drys dem med krydderblandingen.
  • Bag dernæst knækbrødene i 30-35 minutter, eller indtil de er gyldne og sprøde.

Knækbrød inspireret af Linus

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 45 minutter
Antal 42 stk.

Ingredienser

  • spsk. paprika
  • 2 spsk. salt
  • 3 spsk. sesamfrø
  • 1 tsk. sennepspulver
  • 1 portion Spektrum knækbrød
  • 1 spsk. mel
  • 100 ml vand
  • Orange farve

Sådan gør du

  • Kom paprika, salt, sesamfrø og sennepspulver i en morter, knus dem og stil krydderblandingen til side.
  • Del herefter dejen i to portioner, og rul hver portion ud til de er ca. 2 mm tykke.
  • Stik- eller skær dejen ud i den form du ønsker dine knækbrød skal have, og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Rør herefter mel og vand sammen til en jævn og tynd dej, og brug lidt frugt farve til at farve dejen orange.
  • Pensel knækbrødene med den orange dej, og drys dem med krydderblandingen.
  • Bag dernæst knækbrødene i 30-35 minutter, eller indtil de er gyldne og sprøde.

“Du kunne tegne et stykke knækbrød. Det er jo normalt ikke levende. Altså kan det heller ikke være farligt” […] “Det føles rigtigt,” siger han. “Jeg kan mærke mel eller sådan noget, præcis som det skal være. Men det har ikke nogen duft.”

(Leoniderne – kapitel 41, Nanna Foss)

Prøv også

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering