Hjemmelavede knækbrød med spektrum krydderier

Knækbrød

Jeg håber du har fundet dit tidskompas frem, og er klar til endnu en kamp mod horror vacui.

For i dag har jeg endnu en fortryllende treat fra  Spektrum Cookalong klar til dig, og denne gang hiver tidskompasset os helt frem til kapitel 41 i Leoniderne, hvor man kan finde den 13. Spektrum treat:


“Du kunne tegne et stykke knækbrød. Det er jo normalt ikke levende. Altså kan det heller ikke være farligt” […] “Det føles rigtigt,” siger han. “Jeg kan mærke mel eller sådan noget, præcis som det skal være. Men det har ikke nogen duft.”

(Leoniderne, Nanna Foss)

Det er efterhånden blevet ret klart, at hændelsen i observatoriet ikke kun efterlod de seks teenagere med nogle kunstfærdige ar i håndfladerne.

De er nemlig også begyndt at udvikle nogle sælsomme kræfter, og indtil videre har vi oplevet deres fælles lyn healing, Noah og Pi’s telepati, Adrianas telekinese, Pi’s pyrokinese og Albans prekognition.

Emilie har dog også udviklet en ny kraft, og på mange måder minder hendes kraft om den magiske blyant fra “Otto er et næsehorn” – Emilie har nemlig fået evnen til at vække alle hendes tegninger til live.

Knækbrøds træning

Først kommer hun ved et uheld til at vække sin tegning af en lille mus til live og bagefter en tegning af en myre. Begge oplevelser er dog meget rystende for stakkels Emilie, og derfor tager hun naturligvis hjem for at tale med Alban om hendes evne.

Ikke overraskende så får Emilie det lidt bedre i Albans selskab, og han overtaler hende endda til at få trænet hendes nye evne en smule.

Og hvad består denne træning så i, tja den består af noget så ufarligt som tegningen af en skive knækbrød – og tro det eller ej, men det lykkedes faktisk Emilie at lave en ret vellykket skive knækbrød.

Knækbrød

Nuvel Emilies knækbrød har ingen duft, men det både ser ud og føles præcis som den ægte varer.

Men om Emilies skive smager som den ægte varer kan vi dog kun gisne om, for i bogen kom alle under strenge ordre (fra Emilie) om ikke at spise hendes tegnede skive knækbrød.

Heldigvis behøver man dog ingen magiske tegnekrafter for at bikse sine egne skønne knækbrød sammen, for så længe du har lidt mel, vand og salt i nærheden kan du trylle de dejligste knækbrød sammen.

Har  du også lidt frø, kerner og krydderier ved hånden, så kan du endda også give dem et kreativt og velsmagende personligt præg.

Jeg har f.eks. ladet mig inspirere af Spektrum-bøgernes syv hovedpersoner, og har lavet syv unikke Spektrum krydder blandinger, som du kan drysse på knækbrødene.

For lige så snart du har lavet dig en omgang basis knækbrød dej, så kan du se det som dit tomme lærred, der blot venter på at du eksperimenterer så tosset du vil, med dine yndlingssmage. 

Knækbrød

Spektrum knækbrød

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 45 minutter
Antal 42 stk.

Ingredienser

  • 200 g rugmel
  • 200 g hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. salt
  • 100 g surdej (jeg bruger gerne de rester der er tilovers, når jeg fodre min surdej Sigurd)
  • 150 ml vand
  • 1 dl olie (+ 1 spsk.)

Sådan gør du

  • Forvarm ovnen til 160 grader.
  • Bland rugmel, hvedemel, bagepulver og salt sammen i en skål.
  • Tilsæt surdej, vand og olie, og ælt det hele sammen til en ensartet dej.
  • Del dejen i to portioner, og rul hver portion ud til de er ca. 2 mm tykke.
  • Stik- eller skær dejen ud i den form du ønsker dine knækbrød skal have.
  • Placer knækbrødene på en bageplade beklædt med bagepapir, pensel dem med lidt olie og drys dem enten med salt, eller en af krydderblandingerne herunder.
  • Bag knækbrødene i 30-35 minutter, eller indtil de er gyldne og sprøde.
  • Lad kækbrødene køle helt af, og opbevar dem i en lufttæt beholder.

Knækbrød inspireret af Emilie

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 45 minutter
Antal 42 stk.

Ingredienser

  • 3 spsk. perlesukker
  • 2 tsk. kanel
  • 1/2 spsk kakao
  • 1 portion Spektrum knækbrød
  • 1 spsk. mel
  • 100 ml vand
  • Lilla farve

Sådan gør du

  • Rør perlesukker, kanel og kakao sammen i en lille skål, og stil krydderblandingen til side.
  • Del herefter dejen i to portioner, og rul hver portion ud til de er ca. 2 mm tykke.
  • Stik- eller skær dejen ud i den form du ønsker dine knækbrød skal have, og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Rør herefter mel og vand sammen til en jævn og tynd dej, og brug lidt frugt farve til at farve den lilla.
  • Pensel knækbrødene med den lilla dej, og drys dem med krydderblandingen.
  • Bag dernæst knækbrødene i 30-35 minutter, eller indtil de er gyldne og sprøde.

Knækbrød inspireret af Pi

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Antal 42 stk.

Ingredienser

  • 1/2 tsk ancho chili pulver
  • 1 spsk paprika
  • 2 spsk. farin
  • 1 spsk. salt
  • 2 tsk. hvidløgspulver
  • 2 tsk. løgpulver
  • 1 portion Spektrum knækbrød
  • 1 spsk. mel
  • 100 ml vand
  • Mørke blå farve

Sådan gør du

  • Rør chilipulver, paprika, farin, salt, hvidløgspulver og løgpulver sammen i en lille skål, og stil krydderblandingen til side.
  • Del herefter dejen i to portioner, og rul hver portion ud til de er ca. 2 mm tykke.
  • Stik- eller skær dejen ud i den form du ønsker dine knækbrød skal have, og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Rør herefter mel og vand sammen til en jævn og tynd dej, og brug lidt frugt farve til at farve den mørke blå.
  • Pensel knækbrødene med den blå dej, og drys dem med krydderblandingen.
  • Bag dernæst knækbrødene i 30-35 minutter, eller indtil de er gyldne og sprøde.

Knækbrød inspireret af Nasrin

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 45 minutter
Antal 42 stk.

Ingredienser

  • 1 tsk. karry
  • ½ tsk. garam masala
  • ½ tsk. spidskommen (stødt)
  • 1 tsk. tandoori krydderi
  • 1 tsk. koriander (stødt)
  • 1 tsk. chilipulver
  • 3 spsk. kokosmel
  • 2 spsk. salt
  • 1 portion Spektrum knækbrød
  • 1 spsk. mel
  • 100 ml vand
  • Blå farve

Sådan gør du

  • Rør krydderierne, kokos og salt sammen i en lille skål, og stil krydderblandingen til side.
  • Del herefter dejen i to portioner, og rul hver portion ud til de er ca. 2 mm tykke.
  • Stik- eller skær dejen ud i den form du ønsker dine knækbrød skal have, og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Rør herefter mel og vand sammen til en jævn og tynd dej, og brug lidt frugt farve til at farve dejen blå.
  • Pensel knækbrødene med den blå dej, og drys dem med krydderblandingen.
  • Bag dernæst knækbrødene i 30-35 minutter, eller indtil de er gyldne og sprøde.

Knækbrød inspireret af Noah

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 45 minutter
Antal 42 stk.

Ingredienser

  • 2 tsk. hvidløgspulver
  • 2 tsk. løgpulver
  • 1,5 spsk. gærflager
  • 1,5 spsk. salt
  • 1 spsk. tørret purløg
  • 1 portion Spektrum knækbrød
  • 1 spsk. mel
  • 100 ml vand
  • turkis farve (blandet af lidt blå og grøn frugt farve)

Sådan gør du

  • Rør hvidløgspulver, løgpulver, gærflager, purløg og salt sammen i en lille skål, og stil krydderblandingen til side.
  • Del herefter dejen i to portioner, og rul hver portion ud til de er ca. 2 mm tykke.
  • Stik- eller skær dejen ud i den form du ønsker dine knækbrød skal have, og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Rør herefter mel og vand sammen til en jævn og tynd dej, og brug lidt frugt farve til at farve dejen turkis.
  • Pensel knækbrødene med den turkis dej, og drys dem med krydderblandingen.
  • Bag dernæst knækbrødene i 30-35 minutter, eller indtil de er gyldne og sprøde.

Knækbrød inspireret af Alban

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 45 minutter
Antal 42 stk.

Ingredienser

  • 1 spsk tørret dild
  • 1 spsk. tørret purløg
  • 1 spsk. tørret persille
  • 1 tsk. hvidløgspulver
  • 1 tsk. løgpulver
  • 1 spsk. sellerisat
  • 2 spsk. salt
  • 1 portion Spektrum knækbrød
  • 1 spsk. mel
  • 100 ml vand
  • Grøn farve

Sådan gør du

  • Rør krydderierne, sellerisalt og salt sammen i en lille skål, og stil krydderblandingen til side.
  • Del herefter dejen i to portioner, og rul hver portion ud til de er ca. 2 mm tykke.
  • Stik- eller skær dejen ud i den form du ønsker dine knækbrød skal have, og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Rør herefter mel og vand sammen til en jævn og tynd dej, og brug lidt frugt farve til at farve dejen grøn.
  • Pensel knækbrødene med den grønne dej, og drys dem med krydderblandingen.
  • Bag dernæst knækbrødene i 30-35 minutter, eller indtil de er gyldne og sprøde.

Knækbrød inspireret af Adriana

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 45 minutter
Antal 42 stk.

Ingredienser

  • 2 spsk gærflager
  • 1 tsk. gurkemeje
  • 2 spsk. solsikkefrø
  • 1 spsk. hørfrø
  • ½ tsk. hvid peber
  • 2 spsk. salt
  • 1 portion Spektrum knækbrød
  • 1 spsk. mel
  • 100 ml vand
  • Gul farve

Sådan gør du

  • Kom gærflager, gurkemeje, solsikkefrø, hørfrø, peber og salt i en morter, knus dem og stil krydderblandingen til side.
  • Del herefter dejen i to portioner, og rul hver portion ud til de er ca. 2 mm tykke.
  • Stik- eller skær dejen ud i den form du ønsker dine knækbrød skal have, og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Rør herefter mel og vand sammen til en jævn og tynd dej, og brug lidt frugt farve til at farve dejen gul.
  • Pensel knækbrødene med den gule dej, og drys dem med krydderblandingen.
  • Bag dernæst knækbrødene i 30-35 minutter, eller indtil de er gyldne og sprøde.

Knækbrød inspireret af Linus

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 45 minutter
Antal 42 stk.

Ingredienser

  • spsk. paprika
  • 2 spsk. salt
  • 3 spsk. sesamfrø
  • 1 tsk. sennepspulver
  • 1 portion Spektrum knækbrød
  • 1 spsk. mel
  • 100 ml vand
  • Orange farve

Sådan gør du

  • Kom paprika, salt, sesamfrø og sennepspulver i en morter, knus dem og stil krydderblandingen til side.
  • Del herefter dejen i to portioner, og rul hver portion ud til de er ca. 2 mm tykke.
  • Stik- eller skær dejen ud i den form du ønsker dine knækbrød skal have, og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Rør herefter mel og vand sammen til en jævn og tynd dej, og brug lidt frugt farve til at farve dejen orange.
  • Pensel knækbrødene med den orange dej, og drys dem med krydderblandingen.
  • Bag dernæst knækbrødene i 30-35 minutter, eller indtil de er gyldne og sprøde.

Prøv også

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering