*Spoilers fra GoT S07E02*
I dag skal vi endnu en tur til Westeros, og hvor det sidst var Sansa Starks og de andre adeliges yndligs kager der stod for tur, vender jeg i dag skuden 180 grader og traktere med en treat der falder mere i Westeros’ jævne befolknings smag.
I andet afsnit af sæson 7 sker det nemlig at Arya tilfældigvis løber ind i sin gamle ven Hot Pie.
Takket være dette rendezous informeres Arya om den seneste gossip fra De Syv Kongeriger, og det leder blandt andet til den uvurderlige viden om hvad hemmeligheden bag Hot Pies sprøde tærte er… og nårh ja, så opsnapper den bad ass Arya da også lige den lille tidbit om at hendes bror Jon Snow, The King of the North, er i live.
“The secret is browning the butter before making the dough.
Most people don’t do that because it takes up too much time”
(Hot Pie, Game of Thrones S07E02 “Stormborn”)
Ja Hot Pie nu er hemmeligheden ude, og jeg var bestemt ikke den eneste som nåede at bide mærke i dit lille tip. Det gjorde de fabelagtige piger fra Hva’ Fan nemlig også, og før jeg havde set mig om havde jeg i min hyper fangirl rus lovet Rosa, at jeg straks ville udtænke en opskrift på Hot Pies tærter.
“A Lannister always pays his debt – and this nerd always keeps her word!”
Derfor gik jeg straks i tænkemode, og hamstrede en masse læsestof om middelalderlig kogekunst – eftersom det er den tidsperiode George R.R. Martin har ladet sig inspirere af til GoT .
Efter et par dage med super spænding læsning (I know, mega nerd alert) var brainstormingen slut, og opskriften endelig på plads. Min fortolkning af Hot Pies tærter tager udgangspunkt i de traditionelle middelalderlige engelske madtærter lavet af hot crust pastry.
Oprindeligt fik tærter lavet med denne dej fjernet deres låg så det dampende varme fyld kunne spises med en ske, selve tærteskallen var naturligvis stadig spiselig, men taget datidens ovne i betragtning var der stor sandsynlighed for at dejen enten blev branket, eller optog alskes skidt og snavs under bagningen.
Derfor er det meget sandsynligt at den tomme tærteskal fungerede som en slags original form for engangsemballage, der skulle kasseres når fyldet var blevet spist.
Den dag i dag bages tærterne heldigvis i moderne og rene ovne, og derfor spises tærteskallen nu på ligefod med fyldet inden i, ligesom I også kan se i opskriften på Hot Pies tærter herunder.
Det det gør den traditionelle hot water crust pastry så speciel er, at den laves ved at koge vand og fedtstof før begge tilsættes melet.
Den varme tilgang gør hot water crust pastry til en varm og klistret dej der har brug for at blive formet uden på en cylindrisk form mens dejen stadig er lun og blød, herefter skal den køles af så fedtstoffet i dejen kan stivne igen og den nu faste rå dejskal kan fjernes fra formen inden skallen fyldes, tætnes med et dej låg og bages.
Ligesom tærtesdejen, blev fyldet i mine tærter også nøje udvalgt efter min spændende læsning om middelalderlig kogekunst, og traditionelle engelske retter.
Jeg besluttede mig for at holde mig til den ultra klassiske pork pie, som i min version bestod af et simpelt mix af håndhakket svin – eftersom kødhakkeren ikke blev udbredt før omkring starten af 1900-tallet – en masse smagfulde urter og en smugle tørrede frugt omgivet af den tykke og sprøde hot water crust pastry skal.
Den er en tidskrævende og anderledes opskrift, men bare rolig den er blevet gennemtestet i mit lille køkken, og resultatet er blevet godkendt af både Mr. Nerd og jeg, så nu kan jeg med glæde dele en fabelagtig og autentisk Westerosi opskrift med alle jer tærte hungerende nørder derude.
loot: 6 stk
quest timer: 1 time 20 minutter
Hot pies tærter med brunet smør
Ingredienser
Dej
- 120 g brunet smør (laves ved at komme smør i en gryde og så opvarme det langsom ved middelvarme indtil de får en gylden farve og en dejlig nøddeagtig aroma)
- 135 ml vand (kogende)
- 320 g hvedemel
- 1 tsk. salt
Fyld
- 1 løg (fint hakket)
- 1 æble (skåret i små tern)
- 100 g bacon i tern (sprødstegt)
- 400 g svinefilet (hakket så fint du orker med skarp kniv)
- 50 g mørke rosiner
- 50 g sultana rosiner
- 1 spsk. rosmarin (fint hakket)
- 2 spsk. salvie (fint hakket)
- ½ spsk. fennikelfrø (Stødt)
- 2 tsk. salt
- 1 tsk. peber
Sådan gør du
- Start med at lave dejen ved at komme mel og salt i en skål, tilsæt herefter det smeltede brunede smør og kogende vand under kraftig omrøring.
- Når dejen er næsten sammenhængende, og når den er kølet nok ned til at du kan røre ved den, hældes den ud på et meldrysset bord og æltes sammen til en helt glat kugle.
- Tag nu 1/3 af dejen og stil den til side – det skal bruges til tærte lågene.
- Rul den resterede dej ud til den er ca. 5 mm tyk og stik dem ud med en rund udstikker.
- Form dernæst hver udstukket dejcirkel om bunden på et oliesmurt glas og stil dem på køl i min. 20 minutter.
- Mens dejskallerne er på køl laves kødfyldet ved at blande løg, æble, flæsk, svinefilet, rosiner, rosmarin, salvie, fennikel, salt og peber godt sammen i en skål.
- Steg evt. en lille smagsprøve for at tjekke krydringen – når smagen er tilfredsstillende er det tid til at tage fylde og bage tærterne.
- Tag derfor glassene med dejskallerne ud af køleskabet og lirk forsigtigt glassene ud af dejskallerne og fyld hver skal op med kødfyldet – det skal pakkes rimelig tæt.
- Tag herefter det stykke dej du lagde til siden og rul også det ud til en tykkelse på 5 mm og stik et låg ud til hver tærte.
- Et godt tip er at bruge toppen af de glas du brugte til at forme dejskaller, så får lågene nemlig den helt rigtige størrelse.
- Skær herefter en lille cirkel ud på midten af hvert låg, så dampen kan sive ud under baningen istedet for at få tærterne til at eksploderer.
- Placer nu et låg over hver tærte og pres siderne sammen så tærternes kanter er helt tætte før de bages i en forvarmet ovn på 180 grader i 40 minutter.
Skriv et svar