★Hej Nerd Squad ★
I dag skal vi en tur tilbage til elvernes magiske verden Trafallas. Forlaget Leatherbound har nemlig været så flinke at sende anden del af Julie. M. Days storslåede fantasy serie “Grænsen til Trafallas” min vej.
Endnu engang lod jeg mig naturligvis inspirere af Julies skriverier til at lave en sublim elvisk treat, derfor får I i dag ikke blot en ny boganmeldelse af en fantastisk dansk fantasyserie, I får naturligvis også en opskrift på et super lækkert og traditionelt elvisk solbrød.
Solbrødet er et brød som ifølge forfatteren bliver bagt ved særlige festlige højtider i Trafallas, men jeg er sikker på at det også vil gøre sig glimrende ved sommerens grillaftener istedet for det ellers så klassiske hvidløgsbrød.
“Fade med mad var blevet sat frem, tømt, bragt væk og erstattet af nye fade. Tærter, salater, frugt, overdådige vegetarretter, både varme og kolde var kommet i en lind strøm, der heldigvis var ved at stilne af. Ellers ville jeg være revnet. Nu sad jeg og slog mave, selvom jeg fortsat nippede af solbrødet. Jeg havde lært, at solbrød var et særligt madbrød, der skylle dyppes i honning, og som blev serveret ved specielle højtider og begivenheder. Det tog mig ikke længe at beslutte, at det brød skulle på listen over livretter”
(Grænsen til Trafallas del 2 – Skyggen fra Nord, Julie M. Day)
a
Bogens bagside tekst:
Grace er blevet forvist fra landet Trafallas og sendt tilbage til menneskenes verden. Her forsøger hun at samle stumperne af sit gamle liv, alt imens minderne fra Trafallas bliver ved med at hjemsøge hende. Men faren er ikke drevet over, og Oprørerne er farligere end nogensinde før. Samtidig lægger en Skygge fra Nord planer, der vil få fatale konsekvenser og tvinger Grace til at træffe et uundgåeligt valg.
Skyggen fra Nord er anden del i triologien. Grænsen til Trafallas er en fængslende fantasyfortælling om krig, magi og kærlighed, og om at finde sin rette identitet og om at turde at ofre sig for at rede dem, man elsker.
Nerd Score
Fantabulous
Lige siden jeg læste sidste side i “Grænsen til Trafallas del 1 – Den halves arv” har jeg glædet mig som et lille barn til at få fingrene i “Grænsen til Trafallas del 2 – Skyggen fra Nord”.
Første bog var en yderst velskrevet og fængslende historie, som takket være en monumental cliffhanger efterlod mig med en uudgrundelig higen efter mere, og mere var da også lige præcis hvad jeg fik i bog 2.
I denne bog hev Julie mig ikke blot med på endnu et imponerende og hæsblæsende eventyr, hendes enorme udvikling som forfatter med en unik flair for historiefortælling og kløgtige plot twist, stadfæstede hende nu også en gang for alle som en af de forfattere på den danske fantasyscene der bør holdes skarpt øje med.
Alt er i denne bog blevet bedre, større, mere originalt og mere episk. Sproget i bogen er så levende og malerisk at Trafallas ikke blot fremstår som en flad verden i en hvilken som helst fantasybog, men i langt højere grad virker som et magisk og virkeligt sted på linje med Tolkiens Middel Earth eller C.S. Lewis’ Narnia.
Man skulle næsten tro at Julie M. Day selv havde elviske aner, for med sit maleriske sprog lokker hun sine læseren længere og dybere ind i Trafallas for hver side der vendes, med præcis samme besnærende effekt som elverkongens piger gjorde det i de gamle danske sagn.
Persongalleriet bliver i denne bog også lige en tand mere interessant både i takt med at vi udforsker og udfordrer karakterne og deres interne forhold, men også i særdeleshed også i takt med at man som læser for lov til at komme helt tæt på karakterenes følelsesmæssige side. Her formår Julie nemlig virkelig at skabe en forbindelse mellem sine læsere og karakterer, da frygten, spændingen, glæderne men i særdeleshed også sorgerne de oplever bogen igennem nærmest springer op fra siderne og tager rod i læsernes eget hjerte.
Derfor er alt jeg sidder tilbage med efter at have læst denne bog, ud over en smertelig klump i halsen over først at skulle tilbage til Trafallas om et års tid, en uforbeholdne begejstring over en sublim fortælling, som har taget mig med på endnu en utrolig spændende, begivenhedsrig og detaljeret rejse.
En rejse som jeg bestemt vil anbefale alle fans af fantasy genren at drage ud på ved først mulige lejlighed.
Tak til Forlaget Leatherbound for anmeldereksemplaret af bogen
Har I fået smag for andre godter fra Trafallas, så prøv evt. de lækre trafallanske snitter
Loot: 1 brød
Quest level:
Trafallansk solbrød
Ingredienser
Dej
- 1 dl mælk
- 50 g gær
- 1 spsk- sukker
- 1 tsk. salt
- ¼ tsk. safran
- 1 æg
- 300 g mel
- 100 g smør (blødt)
- 1 æg (til pensling)
Fetacreme
- lidt olie
- ½ rød peberfrugt
- ½ gul peberfrugt
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- 1 håndfuld purløg (fint hakket)
- 150 g feta
- peber
- citronsaft
Sådan gør du
- Lun mælken og opløs gæren heri.
- Stød sukker, salt og safran tråde i en morter, til safrantrådene er helt knust..
- Kom safranblandingen og æg ned til gærblandingen og rør det hele godt sammen.
- Ælt melet i lidt ad gangen til dejen er næsten sammenhængende, og tilsæt så det bløde smør.
- Fortsæt med at ælte til dejen er helt glat og smidig.
- Lad dejen hæve tildækket og lunt til dobbelt størrelse.
- Lav i mens fetacremen.;Smør grøntsagerne til fetacremen ind i lidt olie og grill dem til de begynder at få lidt farve og begynder at blive møre – ca. 10-15 minutter.
- Blend dernæst grøntsagerne sammen med feta og purløg til det er blødt og cremet.
- Smag cremen til med peber og citronsaft inden den stilles til side.
- Del nu dejen i 3 lige store dele og rul dem ud til cirkler på størrelse med bunden af en springform.
- Smør halvdelen af fetacremen på den første dejcirkle og kom endnu en dejcirkle ovenpå.
- Smør også denne dejcirkel med resten af fetacremen og kom den sidste dejcirkle på som låg.
- Placer nu en lille skål i midten af brødet og lav fire snit langs skålens kant (kl. 12. kl. 15. kl. 18 og kl. 21).
- Del dernæst hvert snit to gange således at der til sidst er skåret 16 nogenlunde lige store snit i brødet.
- Sno to dejstrimler ad gangen væk fra hinanden ad to- tre omgange og klem enderne sammen soledes at brødet kommer til at ligne en ottearmet stjerne.
- Lad brødet efterhæve i 30 minutter
- Forvarm ovnen til 200 grader.
- Pensel solbrøddet med sammenpisket æg og bag det i ovnen ved 200 grader i 15-20 minutter eller til det er gyldent og gennembagt.
Husk at I kan altid finde mig på de sociale medier:
Min side på facebook er stedet hvor I kan stille spørgsmål og dele billeder hvis I laver en (eller) flere treats fra bloggen. Jeg deler også altid billededer og links til nye og gamle opskrifter, så her er der altid mulighed for at finde madinspiration.
Min profil på instagram er stedet hvor man nemmest kan komme i kontakt med mig hvis man har forslag til kommende treats, man kan komme med bag kameraet, få opdateringer om livet i nørdhulen og selvfølgelig også se en masse lækre billeder af Nerdy Treats
Pinterest er stedet hvor man også kan finde en masse billeder fra bloggen, samt få et lille indblik i hvad der inspirerer mig når der skal udvikles opskrifter til nye treats.
Pinterest er nemlig en side/ app hvor man kan gemme opskrifter på sine egne virtuelle opslagstavler – så her kan man både holde orden på sine inspirationskilde og ikke mindst også altid nemt finde sine yndlings opskrifter igen.
Skriv et svar