Patina de piris er en sød, omelet lignende dessert fra antikkens Rom.
Opskriften stammer oprindeligt fra Apicius’ kogebog “De Re Coquinaria” og laves ved at blande kogte pærer med krydderier, honning, garum og æg, som bages i en slags dyb tallerken kaldet en patina.
Romerne var uden tvivl vilde med garum, og i dag lyder det måske lidt skørt sådan at komme fiskesauce i en dessert.
Men romerne var faktisk ikke helt tossede, for garummen giver faktisk denne pæredessert en rund umami-fylde med et lille hint af salt som passer virkelig fint sammen med den milde pæresmag.
Man kan dog ikke helt komme uden om en lille smule fiske-funk, så det er bestemt en dessert der vil få svært ved at falde i alles smag.
Hvis jeg er ærlig, så er det faktisk nok kun de mest hårdkogte romere der helt ville kunne elske den her ret.
Så der er nok en årsag til at den ikke rigtig er blevet lavet de sidste 1600 år.
Men du kan jo prøve at lave denne opskrift på patina de piris, og se om der ligger en hårdkogt romer gemt i dig.
Har du har lyst til at sætte tænderne i en anden historisk treat, kan du se alle mine historiske opskrifter her.
Patina de piris
Ingredienser
- 4 pære (skrællede)
- 750 ml hvidvin
- ½ tsk. peber
- 1/4 tsk. spidskommen
- 3 spsk. honning
- 3 spsk. vin santo
- 1 spsk. fiskesauce
- 1 spsk. oliven olie
- 4 æg
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 175 grader.
- Kom pærerne i en gryde og hæld hvidvinen over dem.
- Bring herefter vinen i kog, og sænk herefter varmen en smule så pærerne kan pocherer i den varme væske i 10 – 15 minutter – eller indtil de er møre.
- Halver nu pærerne og fjern deres kernehus og stilke.
- Mos pærerne med en gaffel, og dræn herefter mosen gennem en sigte.
- Rør dernæst pæremosen sammen med peber, spidskommen, honning, rosinvin, fiskesauce og lidt olie.
- Tilsæt så æggene, og pisk det hele godt sammen.
- Fordel nu æggemassen i et par ovnfaste skåle, og bag dem i 30-45 minutter – eller indtil de er gennembagte.
- Knus til sidst lidt frisk peber over patinaerne, og server.
“A dish of pears is made this way: stew the pears, clean out the center. Crush them with pepper, cumin, honey, raisin wine, garum and a little oil; Mix with eggs, make a pie of this, sprinkle with pepper and serve”
(Apicius de re Coquinaria fra 400-tallet, oversat af Joseph Dommers Vehling i 1926)
Skriv et svar