Pære omelet fra romerriget

Patina de piris er en sød, omelet lignende dessert fra antikkens Rom.

Opskriften stammer oprindeligt fra Apicius’ kogebog “De Re Coquinaria” og laves ved at blande kogte pærer med krydderier, honning, garum og æg, som bages i en slags dyb tallerken kaldet en patina.

Romerne var uden tvivl vilde med garum, og i dag lyder det måske lidt skørt sådan at komme fiskesauce i en dessert.

Men romerne var faktisk ikke helt tossede, for garummen giver faktisk denne pæredessert en rund umami-fylde med et lille hint af salt som passer virkelig fint sammen med den milde pæresmag.

Man kan dog ikke helt komme uden om en lille smule fiske-funk, så det er bestemt en dessert der vil få svært ved at falde i alles smag.

Hvis jeg er ærlig, så er det faktisk nok kun de mest hårdkogte romere der helt ville kunne elske den her ret.

Så der er nok en årsag til at den ikke rigtig er blevet lavet de sidste 1600 år.

Men du kan jo prøve at lave denne opskrift på patina de piris, og se om der ligger en hårdkogt romer gemt i dig.

Har du har lyst til at sætte tænderne i en anden historisk treat, kan du se alle mine historiske opskrifter her.

Patina de piris

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 45 minutter
Samlet tid 55 minutter
Antal 4 portioner

Ingredienser

  • 4 pære (skrællede)
  • 750 ml hvidvin
  • ½ tsk. peber
  • 1/4 tsk. spidskommen
  • 3 spsk. honning
  • 3 spsk. vin santo
  • 1 spsk. fiskesauce
  • 1 spsk. oliven olie
  • 4 æg

Sådan gør du

  • Forvarm ovnen til 175 grader.
  • Kom pærerne i en gryde og hæld hvidvinen over dem.
  • Bring herefter vinen i kog, og sænk herefter varmen en smule så pærerne kan pocherer i den varme væske i 10 – 15 minutter – eller indtil de er møre.
  • Halver nu pærerne og fjern deres kernehus og stilke.
  • Mos pærerne med en gaffel, og dræn herefter mosen gennem en sigte.
  • Rør dernæst pæremosen sammen med peber, spidskommen, honning, rosinvin, fiskesauce og lidt olie.
  • Tilsæt så æggene, og pisk det hele godt sammen.
  • Fordel nu æggemassen i et par ovnfaste skåle, og bag dem i 30-45 minutter – eller indtil de er gennembagte.
  • Knus til sidst lidt frisk peber over patinaerne, og server.

“A dish of pears is made this way: stew the pears, clean out the center. Crush them with pepper, cumin, honey, raisin wine, garum and a little oil; Mix with eggs, make a pie of this, sprinkle with pepper and serve”

(Apicius de re Coquinaria fra 400-tallet, oversat af Joseph Dommers Vehling i 1926)

Prøv også

Kommentarer

2 svar til “Pære omelet fra romerriget”

  1. Jen Avatar
    Jen

    Er du sikker på, at det er eN dessert?

    1. Trine Avatar

      Det er i hvert fald ikke en dessert som vi kender dem i dag, men det er nok en ret der ville være blevet serveret som en del af romernes mensa secunda.
      Mensa secunda ville være den sidste del der blev serveret ved et måltid, og ville bestå af f.eks. tærter, frugter og nøder – og det er meget muligt at den her pære patina kunne blivet serveret som en del af netop mensa secunda.

      Så helt dessert er det nok ikke, i hvert fald ikke efter vores mere moderne forståelse. Men det er ikke utænkeligt at en romer ville se den som en slags dessert.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering