Den ottende treat man støder på i Geminiderne er bl.a. de berlinere Pi har det lidt stramt med i kapitel 38.
Og hun lægger ikke fingre imellem, når hun beskriver sine følelser for den lille kage, der på de nordlige breddegrader især er populær ved juletid.
Noget kan i hvert fald tyde på på at berlinere er en af de kage man måske skal være vokset op med, før man rigtig sætter pris på den.
Traditionelle berliner koges da også i olie, dyppes i sukker og fyldes med hindbær syltetøj – og det betyder at de bestemt hører til i den tungere og mere fedtede ende af kage spektrummet.
Det er muligvis det Pi ikke er så stor fan af, og det er jeg faktisk heller ikke rigtig. Mine berlinere er dog ikke kogt olie, men bagt i en airfryer ligesom mine donuts inspireret af skatteplaneten.
Det gør dem både meget lettere, knap så fedtede og på en eller anden måde meget mere friske i smagen. Men pas på, for det betyder at de forsvinder hurtigere end Noah kan nå at sige noget dumt der pisser Pi af.
Air fryer berlinere
Ingredienser
Dej
- ½ pakke tørgær
- 120 ml mælk (lunkent)
- 40 g sukker
- 2 tsk. vanilje
- 1 æg
- 300 g mel
- ½ tsk. salt
- ¼ tsk. muskatnød (stødt)
- 40 g smør (blødt)
- 40 g smør (smeltet)
- 1 spsk. honning
Fyld
- 100 g hindbærmarmelade
Pynt:
- 75 g ruby chokolade (smeltet)
- frysetørret hindbær
Sådan gør du
- Opløs gæren i den lunke mælk, og rør sukker og vanilje i.
- Tilsæt ægget og pisk det i gærblandingen.
- Tip mel, salt og muskatnød i og ælt dejen sammen til den lige begynder at samle sig.
- Tilsæt det bløde smør, og ælt dejen sammen til den er glat og elastisk.
- Lad herefter dejen hæve i ca. 2 timer, eller til den er vokset til dobbelt størrelse.
- Vend dernæst dejen ud på en meldrysset overflade og rul den ud til den er ca. 2,5 cm tyk.
- Udstik berlinerne med en rund udstikker, og lad dem efterhæve i 30 – 45 minutter.
- Pensel nu berlinerne med halvdelen af det smeltede smør, og bag dem i 4-5 minutter i en airfryer ved 180 grader.
- Smelt honningen i det resterende smeltede smør, og pensel de bagte berlinere med blandingen.
- Sprøjt til sidst hindbærmarmeladen ind i hver berliner med en sprøjtepose, og pynt dem med lidt smeltet rugby chokolade og frysetørret hindbær.
Noter
“Æbleskiver?” spørger jeg. “Det er noget, man spiser i december måned i Danmark. Små klumper dej, man steger på en speciel pande med huller, så de bliver helt runde. Man dypper dem i flormelis og syltetøj bagefter.” Det lyder sygt klamt. Ligesom de dér berlinere med hindbærsyltetøj, som hun elsker, men som jeg ikke kan fordrage”
(Geminiderne – kapitel 38 s. 288 , Nanna Foss)
Skriv et svar