“Har du lavet den?” Kierstin smilede til eiric og strøg ham over kinden. “Sammen med Ceinwen og Ailan,” proklamerede han stolt, “og Aestrid hjalp også,” tilføjede han. “Hun pressede citronerne.” […] Kierstin nikkede eftertænktsomt og tog den første mundfuld af desserten. Hun spærrede øjnene op. “Den er god Eiric!” “Tak mor, ” sagde Eiric og stak skeen i desserten. Han skævede over til bryggeren, som langede en ordentlig portion over på den rene tallerken, Mimi lige havde givet ham og puffede skålen videre til Radulfir. […] I det samme lød der et udbrud nede fra den anden ende af bordet. Bryggeren havde kastet sig tilbage i stolden med hænderne stemt mod bordkanten. Hans ansigt var snørret sammen til en grotesk grimasse, som havde han lige sat et helt vognlæs citroner til livs. Øjnene var knebet sammen til små rynkede sprækker, og munden var surret stramt til i en spids tragt.”
(Næslandet 3 – Snedkerens Hemmelighed, Eva Egeskjold)
Vinteren har lagt sig over Danmark som en tyk altomsluttende dyne, så de mørke og korte dage, det lave energiniveau, de løbende næser og ømme halse forbliver iblandt os lidt endnu.
For at undgå at kroppen går helt i vinter hi lyder et gammelt råd, at man på denne tid af året skal sørge for at få en masse C-vitamin indenbords, så immun systemet kan få sig et lille boost – og hvis der er noget dagens treat er rig på, så er det C-vitamin.
I dag har jeg nemlig en opskrift til jer på en citronfromage med inspiration direkte fra nissernes kogebog “Alverdens desserter på titusind måder” som er spækket med både citron, appelsin og lime.
Men pas på, for rygtet siger at hvis den indtages sammen med maltholdige fødevarer så får du det sureste fjæs at se på, og din hud bliver gul og nubret som en citron.
“Hvi skir dir?!” Bryggerens stol væltede bag ham. Radulfir rejste sig roligt. “Visse desserter fra nissernes kogebog kan godt have uheldige følgevirkninger ved samtidig indtagelse af maltholdige fødevarer,” sagde han tørt. “Så som rigelige mængder øl” […] Nu følger jeg bryggeren over i mit gemak og hælper ham af med det… det sure fjæs.”
(Næslandet 3 – Snedkerens Hemmelighed, Eva Egeskjold)
Citronfromage fra en dansk high fantasy bog
Geniet bag citronfromagen er den lille dreng Eiric Frændegod der er lillebror til hovedpersonen Oona i Eva Egeskjolds sublime fantasy fortælling om Næslandet.
Den fantastiske, intense fantasyhistorie og dens gennemførte mytologi minder mig utroligt meget om ældre fantasy ala Tolkien, og jeg har da også tidligere sammenlignet Eva med vore dages J.R.R. eftersom hendes univers, der er helt sit eget på sin vis minder om et norrøn Middle Earth.
Serien henter en del indhold fra gamle myter, legender og ammestue historier med frygtindgydende magiske væsner, hvilket jeg fandt helt igennem fantastisk.
Derudover så er de fleste personer utroligt interessante og velopbyggede, især hovedpersonen Oona der, på trods af at hun i seriens start er blot 14 år gammel, accepterer hendes skæbne som Næslandets udvalgte og med et overraskende køligt overblik begiver sig ud på op til flere livsfarlige missioner ind i det fjendtlige Radixfolks territorium, hvor det at drikke menneskeblod af kander og have tæpper syet af menneskehud er en del af dagligdagen.
Oona er kort fortalt bare en mega sej og intelligent pige med ben i næsen, og så er hun lidt af en tomboy hvilket jeg forbandt mig med lige med det samme.
Bøgernes sprog er “gammelt” nok til at virke troværdigt i universet, uden at det kommer til at ender med at være kedeligt, uforståeligt og svært at komme igennem.
Generelt bliver historien kun mere spændende, blodigere og mere barsk og farlig som den skrider frem, hvilket bestemt er et plus i min bog. For ærligt talt virkede den for mig lidt langtrukken i starten, grundet det ret hæftige fokus på verdensopbygningen.
I starten måtte jeg virkelig kæmpe for at komme fremad, men sådan ca. halvejs inde i bog 1 så blev historien til gengæld også virkelig, virkelig, VIRKELIG god, og jeg er kun blevet mere opslugt jo længere ind i serien jeg er kommet.
Især den tredje bog “Snedkerens Hemmlighed” var så medrivende og fængende at jeg næsten kunne læse hundrede sider ad gange og fuldstændig glemme alt om tid og sted (bare spørg Mr. Nerd, for en aften var jeg så opslugt, at jeg helt glemte at lave aftensmad, så den dag endte det med at vi først fik lidt at spise sådan ca. kl 21:30…ups 😆 )
Men set i bagklogskabens smukke lys kan jeg nu se hvor vigtig den første del af rejsen rent faktisk var, for hvis ikke dette solide fundament var blevet lagt for den fremtidige fortælling, så ville resten af historien på ingen måde virke lige så troværdig og fængende.
Jeg er virkelig imponeret og Eva Egeskjolds fantasy værk (og hendes kreativitet når det kommer til diverse modbydeligheder begået af Radixfolket), og efter min mening er serien et absolut “must read” for alle fantasy fans, der elsker at forsvinde ind i en bog i evigheder.
Det eneste negative jeg faktisk har at bedyrer i dag er, at jeg på ingen måde er klar til at slippe dette univers når jeg lige om snart afslutter den fjerde bog i serien, ja alene tanken om det er faktisk nok til at gøre mig helt ked af det… EVA! I’m just not ready yet.
Nerd Score
I loved it
Loot: 6 personer
Quest level:
Eirics Sure Fjæs
Ingredienser
Citrusgele
- 6 dl appelsinsaft
- 2 lime (saft)
- 6 blade husblas
Kandiserede citrusskaller
- 2 citroner
- 2 limefrugter
- 1 appelsin
- 2 dl vand
- 160 g sukker (+3 spsk. sukker)
Citronfromage
- 4 blade husblas
- 3 past. æg
- 100 g sukker
- 2 – 3 citroner (saft og skal)
- 250 ml piskefløde
Pynt
- maltesers (groft hakket)
- flødeskum
- kandiserede citronskaller
Sådan gør du
- Sigt citrussaften og udblød husblassen i koldt vand.
- Varm saften op og smelt husblassen heri.;Tilt dine portionsglas i eksempelvis en muffin form, eller nogle skål og hæld geleen heri.
- Stil geleen på køl så den kan sætte sig.;Lav herefter de kandiserede citrusskaller ved forsigtigt at skære skallen af citrusfrugterne, uden at det bitre hvide lag kommer med.
- Skær herefter skallerne i strimler og kog dem i 3 dl vand i ca. 5 minutter.
- Hæld vandet fra og kasser det.;Kog dernæst 2 dl. vand og sukker op, når sukkeret er opløst tilsættes skallerne som skal småsimre i siruppen til de begynder at blive let gennemsigtige (ca. 20-30 minutter).
- Fisk herefter skallerne op af sirupslagen og lad dem dryppe af inden de vendes i det sidste sukker
- Spred dem ud på en bageplade og tør dem i ovnen ved 60 grader i 40 minutter.
- Imens citronskallerne tørres laves citronfromagen.
- Så udblød husblassen i koldt vand imens æg og sukker piskes lyst og luftigt.
- Smelt dernæst den udblødte husblas i en gryde.
- Rør citronsaft og skal godt ind i den smeltede husblas, og rør herefter citron-husblassen sammen med æggemassen under grundig piskning så evt. husblasklumper undgås.
- Pisk nu fløden til skum og vend den i massen.
- Tag glassene med gele ud fra køl, stil dem på højkant og hæld citronfromagen forsigtigt ned i hvert glas.
- Stil nu glassene tilbage på køl så fromagen kan sætte sig.
- Pynt til sidst med groft hakkede maltesers, flødeskumstoppe og kandiseret citronskal.
citronfromage citronfromage citronfromage citronfromage citronfromage
Skriv et svar