Anmeldelse: Elleskudt

Elleskudt


★Hej Nerd Squad ★

I december udkom bogen “Elleskudt”, det andet bind i Signe Fahls “Tågespind serie”.

Jeg var fuldstændigt pjattet med det første bind i serien, så da forfatteren spurgte om jeg havde lyst til at anmelde den næste bog i serien sagde jeg naturligvis ret hurtigt ja tak.

Siden jeg var så begejstret for den første bog i serien, havde jeg naturligvis også skyhøje forventninger til efterfølgeren. Jeg faldt dog over et problem i bogen, som virkelig formindskede min glæde herved. Men det kan I læse mere om i anmeldelsen herunder, hvor I også kan finde opskriften på den treat bogen inspirerede mig til at kreere.

Et af de mere interessante aspekter ved livet som mosefødt er nemlig at mos bliver ens primære kilde til næring, et aspekt at sit nye liv der bestemt ikke falder i god jord hos Karen.

Men det er måske bare fordi hun endnu ikke har haft fornøjelsen af at smage den nye type af velsmagende spiseligt mos jeg fik til at vokse frem i mit køkken.

 

“Hvad skal jeg med det?” “Det er tørvemos. Det er en af de mere kedelige sider ved din nye tilværelse. Du skal spise det.” Han rakte den frem mod hende igen. “Spise det?” Hun rynkede på næsen. “Jeg kan da ikke spise mos.” “Det bliver du nødt til. Det er en Del af pagten mellem mosen og os.”

(Tågespind 2 – Elleskudt, Signe Fahl)


Elleskudt
 

Bogens bagside tekst:

“Se det i øjnene, Vanadis”, lød Daniels stemme. “Du er mosens træl nu. Troede du, at du kunne nøjes med at tage, hvad der passede dig, og glemme resten? Det kan du ikke. Det hele følger med, også de behov, der gør dig farlig for mennesker.”

Karen skal vænne sig tik en ny hverdag i skoven sammen med Daniel, og sammen med ellepigerne. Mosen giver intet fra sig uden at få noget igen, og prisen for Karens nye liv udfordrer både hendes menneskelighed og hendes kristne livssyn. Men mosen er ikke den eneste modstander, for Daniel har en hemmelighed. En hemmelighed, der går tusind år tilbage, og som truer med at brænde skoven ned.


Nerd Score

You’ll have a pretty good time with this


Lige siden jeg læste “Tågespind 1 – Ellekongen” har jeg glædet mig som et lille barn til at få fingrene i efterfølgeren “Tågespind 2 – Elleskudt”, så jeg kunne komme tilbage til 1700-tallets Damark sammen med Karen og Danniel.

Første bog var en yderst velskrevet og fængslende historie, og det var klart at forfatteren havde lagt et kæmpe arbejde i at undersøge det danske bondesamfund i denne tidsperiode. Lige fra første side følte man virkelig at hun transporterende læseren med tilbage i tiden, og bogens beskrivelser var så veludførte, at det var lige før man kunne både høre, dufte og smage livet i 1700-tallet.

 

Et bittersødt gensyn

På mange måder nød jeg virkelig at følge Karen og Daniel igen, og ikke mindst se hvordan de nu skulle klarer en helt ny tilværelse sammen. Det var også uhyrer interessant at man i denne bog fik lov til at følge historiens gang  fra flere forskellige synspunkter og tider, i særdeleshed  de passager hvor man rejste tilbage til Daniels fortid i Jernalderen var velskrevet, og det er klart at denne tidsperiode er blevet lige så velundersøgt og velskildret som 1700-tallet.  

Men, for der er desværre et men, jeg blev meget hurtigt skuffet da jeg istedet for at lære to elskede karakterer endnu bedre at kende som deres forhold blomstrede,  endte med læse om et fladt og ensformigt forhold  der mest af alt så ud til kun at være drevet af kødelige lyster.

Jeg indrømmer blankt at der i den her bog var lidt for meget erotik for min smag, og hvad værre er så endte jeg med at sidde tilbage med en følelse af, at forfatteren havde udtømt sine ideer for hvordan Daniel og Karen ellers kunne være sammen og få et dybere og mere betydningsfuldt forhold til hinanden.

Elleskudt er god tidsfordriv til kolde vinterdage

Det erotiske er dog heldigvis det eneste aspekt som jeg ikke brød mig om ved “Elleskudt”, og forfatterens interessante og til tider poetiske sprogvalg som kun med til at underbygge stemningen og følelsen af 1700-tallet er intet mindre end genialt.

“Elleskudt” er en bog med få mangler, men heldigvis også utroligt mange styrker. Derfor er det da også en bog jeg klart vil anbefale hvis man mangler en god og interessant bog at fordrive de kolde vinterdage med, især hvis man er en fan af dansk historie strøet godt til med et overnaturligt stjernedrys.

Tak til forfatteren Signe Fahl for anmeldereksemplaret af bogen


Elleskudt

Vi du læse andre boganmeldelser, kan du finde alle mine boganmeldelser lige her


Loot: mos nok til 2 sultne ellefolk

Quest level:


Spiseligt mos

Forb. tid 7 minutter
Tilb. tid 3 minutter
Samlet tid 10 minutter
Antal 2 personer

Ingredienser

 • 3 æg
 • 3 tsk. matchapulver
 • 1 tsk. vaniljesukker
 • 90 g sukker
 • 80 g smør
 • 1 knsp. salt
 • evt. lidt grøn frugtfarve
 • 2 gaspatroner til sifonflaske
 • 100 g mørk chokolade (smeltet)
 • ca. 10 Oreos (knuste)
 • et par hasselnødder (ristede og fint hakkede)

Sådan gør du

 • Blend æg, mel, matcha pulver, vanilje, sukker, smør og salt til en glat og ensartet dej.
 • Sigt dernæst dejen og hæld den på en sifon flaske.
 • Luk sifonen, tilsæt de to gaspatroner og ryst flasken godt.
 • Skær et par snit i bunden af tre engangskrus;Sprøjt nu nok dej i hvert krus til de er max. 1/3 del fyldte og bag dem enkeltvis i mikroovnen i 45-60 sekunder.
 • Lad kagerne køle lidt af inden de tages ud af formen og rives i mindre stykker.
 • Bland de knuste oreos med de hakkede nødder.
 • Dyp nu de færdigbagte mosplader i smeltet chokolade og oreo-nødde blandingen oreos inden de serveres sammen med en god kop te eller mosevand.

Husk at I kan altid finde mig på de sociale medier:

Min side på facebook er stedet hvor I kan stille spørgsmål og dele billeder hvis I laver en (eller) flere treats fra bloggen. Jeg deler også altid billededer og links til nye og gamle opskrifter, så her er der altid mulighed for at finde madinspiration.

Min profil på instagram er stedet hvor man nemmest kan komme i kontakt med mig hvis man har forslag til kommende treats, man kan komme med bag kameraet, få opdateringer om livet i nørdhulen og selvfølgelig også se en masse lækre billeder af Nerdy Treats

Pinterest er stedet hvor man også kan finde en masse billeder fra bloggen, samt få et lille indblik i hvad der inspirerer mig når der skal udvikles opskrifter til nye treats.

Pinterest er nemlig en side/ app hvor man kan gemme opskrifter på sine egne virtuelle opslagstavler – så her kan man både holde orden på sine inspirationskilde og ikke mindst også altid nemt finde sine yndlings opskrifter igen.

Prøv også

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering