
Jeg håber du er klar til at finde tidskompasset frem, for hvis du har fulgt med inde på Instagram, så ved du at vi nu skal til at rejse gennem Leoniderne sammen.
Takket være en pludselig indskydelse, inspireret af en SPEKTRUM-surdej opkaldt efter Linus Jakobsen, kom jeg nemlig til at joke lidt og endte med at lege med ideen om det nye hashtag #SpektrumCookAlong.
Der var dog ret mange som var hooked på ideen, så selvom jeg i forvejen er i gang med et omfattende Projekt Disney, så har jeg besluttet mig for også at gå i gang med at spise mig vej gennem hele Spektrum serien.
Så her på bloggen vil du kunne følge med i min nye serie #SpektrumCookAlong hvor jeg kaster mig over én bog ad gangen, genlæser den, og arbejder mig igennem den treat for treat.

Jeg skal altså til at lave en masse originale Spektrum opskrifter til at den mad og drikke man kan finde i bøgerne, lige fra Noahs sødvanlige morgen kæmpe sandwich, til Albans koldhævede show-off boller.
Kort sagt, så kommer mine smagsløg til at være i 100% Nanna Foss’ vold, hvilket jeg skriver noget tøvende, da serien jo endnu ikke er afsluttet.
Derfor har jeg jo reelt set mulighed for at gå mig en masse slemme overraskelser ude i fremtiden…eller fortiden…eller… ja hvem ved i grunden hvornår det sker, når der er tidsrejser, magiske ar og mørkevæsner man har med at gøre.
Selvom jeg dog ikke har et tidsrejsekompas til rådighed, så ved jeg dog at der ligger ret mange Spektrum treats og venter på mig, for bare 2 kapitler inde i bind 1: Leoniderne, er jeg nemlig allerede stødt på de første 3 treats.
Skal vi vædde om en chokoladeis?
Man skal faktisk ikke længere end bogens første side, før man falder over den første treat.
Her møder man nemlig hovedpersonen Emilie, som under en shoppetur med vennen Alban, vædder om hvilke tekstiler der er i en af af de T-shirts Alban har prøvet.
Den er rigtig behagelig at have på.” Alban svinger med armene for at tjekke stoffets elasticitet. “Var det ren bomuld?” “Det tror jeg.” “Tror?” Han lader en pegefinger stryge langs sømmen på det ene ærme. En lille rynke kommer til syne mellem hans øjenbryn. “95 procent bomuld, 5 procent elastan. Taberen giver is.”
[…]
“Nå?” spørger Alban. “95 procent bomuld, 5 procent elastan og 50 procent kryptonit. Stofnørd!” “Jeg tror, stofnørden har lyst til chokoladeis i dag.”
(Leoniderne, Nanna Foss)
Der må åbenbart være lidt af en skrædder gemt i Alban, for han har da i hvert fald styr nok på sine tekstiler til at vinde en omgang iskold chokoladeis.
Desværre løber Emilie og Alban ind i lidt problemer på vejen hjem fra deres shoppetur, og i forvirringen glemmer de alt om Albans frosne præmie.
Men kan man kun lave Albans is, hvis man har en ismaskine?
Der er jo desværre ingen der får spist chokoladeisen i bogen, men nu skal Alban altså ikke snydes for sin chokoladeis længere.
Jeg har nemlig støvet min ismaskine af, så jeg kan lave ham en lækker, luftig og cremet chokolade is.
Jeg ved selvfølgelig godt at det langt fra er alle der har en ismaskine, men med alt den sne vi har fået på det seneste, så har jeg nederst i dagens opslag, også en opskrift på hvordan du kan lave din egen DIY sne-ismaskine, så du også kan komme til at smage Albans chokoladeis.

Cremet chokoladeis
Ingredienser
- 250 ml fløde
- 250 ml sødmælk
- 1 spsk. kakao
- 100 g mørk chokolade
- 1 knsp. salt
- 100 g sukker
- 4 blommer
- 1 tsk. vanilje
Sådan gør du
- Varm fløde, mælk, kakao, chokolade og salt op i en gryde indtil chokoladen er smeltet.
- Pisk dernæst æggeblommer, sukker og vanilje sammen til det bliver til en lys og luftig æggesnaps.
- Hæld langsomt den varme chokolademælk i æggesnapsen mens der piskes.
- Hæld bagefter chokolade æggesnapsen tilbage i gryden, og varm det op ved middelvarme mens der piskes. Når iscremen begynder at tykne (den må endelig ikke koge, men et par bobler gør ikke noget), hældes den i en skål, filmes og stilles på køl til den er kold.
- Kom iscremen i en ismaskine, og lad den kører i 20-25 minutter, eller indtil isen er blød og cremet softice lignende konsistens.
- Du kan nyde isen som den som den er, eller komme i en lufttæt beholder og fryse den indtil den skal spises.
Cremet chokoladeis – uden ismaskine
Ingredienser
- 250 ml fløde
- 250 ml sødmælk
- 1 spsk. kakao
- 100 g mørk chokolade
- 1 knsp. salt
- 100 g sukker
- 4 æggeblommer past.
- 1 tsk. vanilje
DIY ismaskine
- 2 l sne
- 6 spsk. salt
Sådan gør du
- Varm fløde, mælk, kakao, chokolade og salt op i en gryde indtil chokoladen er smeltet.
- Pisk dernæst æggeblommer, sukker og vanilje sammen til det bliver til en lys og luftig æggesnaps.
- Hæld langsomt den varme chokolademælk i æggesnapsen mens der piskes.
- Hæld bagefter chokolade æggesnapsen tilbage i gryden, og varm det op ved middelvarme mens der piskes.
- Når iscremen begynder at tykne (den må endelig ikke koge, men et par bobler gør ikke noget), hældes den i en skål, filmes og stilles på køl til den er kold.
- Fyld en stor skål op med sne (eller is) og drys salt over sneen.
- Lav en fordybning i sneen, og placer en mindre skål (i enten metal eller gals) ned i fordybningen.
- Hæld nu ismassen ned i skålen og pisk den med en elpisker i ca. 5 minutter.
- Dæk isen til med en viskestykke og stil enten skålene i fryseren, eller uden for i sneen, i 45 minutter.
- Tag nu skålene ind, og pisk isen i yderligere 5 minutter. Hvis isen begynder at have blød og cremet softice lignende konsistens, så kan den hældes i en lufttæt beholder og opbevares på frost indtil den skal spises.
- Er isen endnu ikke helt fast nok, så top evt. den yderste skål op med mere sne og salt og stil den i fryseren i yderligere 45 minutter. Når tiden er gået, så piskes isen igen i 5 minutter, og så burde den gerne være klar til at kunne opbevares på frost.
Skriv et svar