
Sidst vi dykkede ned i Leoniderne, og forlod Alban og Emilie, havde en gammel og blind hjemløs dame lige forskrækket dem ved at hive fat i Emilie, og råbe op om skræmmende forvarsler og horror vacui. I forvirringen skyndte de sig hjem med bussen, men desværre glemte de den chokoladeis Alban lige havde vundet i tekstil væddemålet.
Denne gang i #SpektrumCookAlong er de kommet sikket hjem sammen med Albans lillebror Linus. Ja fair nok han var da også med i byen, og mødte den skræmmende dame. Han var bare ikke med ude og shoppe, da han var i gang med at teste Albans nye blindestok, og købe ham en fødselsdagsgave.
Det er nemlig Albans 17års fødselsdag, og Alban og Linus’ mor Sandra har haft travlt i køkkenet med at forberede Albans fødselsdagsmiddag, bestående af både lagkage og sushi.
Lagkagen venter jeg med til næste gang, man spiser jo alligevel først dessert efter hovedretten ikke sandt. Derfor er det Albans fødselsdags sushi jeg vil kaste mig over i dag.
“Ved siden af vasken ligger en risklistret sushimåtte og en åben pakke tangplader. Oven på kaffemaskinen balancere en stor tallerken udskårne sushistykker. Brugte knive, skærebrætter og skåle er spædt ud mellem tomme plastikposer og avocadoskræller på resten af bordet”
(Leoniderne, Nanna Foss)
Der er selvfølgelig mange forskellige måder at gribe sådan en opgave an på, jeg har dog valgt at lave en omgang sushi hvor der er fuld knald på Spektrum referencerne.
Så det her er altså ikke bare Albans fødselsdagssushi, det er også de ultimative spektrum regnbue sushi ruller hvor hele farvespektrummet og persongalleriet er repræsenteret, og hvor der i bedste horror vacui stil er forsøgt at komme så meget fyld i som muligt – så der er altså ikke noget tomt rum i disse regnbue sushi ruller.

De ultimative Spektrum ruller
Takket være min voksende samling af frugtfarver, var det egentligt forholdstvist nemt at få alle farverne repræsenteret i rullerne, langt værre var det dog at få persongalleriet repræsenteret.
Jeg måtte tænke længe over det fyld der skulle i mine regnbue sushi ruller, for man skulle jo både kunne se en vis sammenhæng med personerne det repræsenteret, og så skulle alle de forskellige smage jo også smage bare nogenlunde godt sammen.
Den blå del af spektrummet
Emilie har jeg valgt at repræsenterer gennem rødkål, en klassisk og traditionel ingrediens, som der muligvis ikke er så meget spræl i, men som man helt sikkert ikke kan undvære – for come on, det er jo ret dejligt med sådan lidt sprødt kål.
Pi bliver repræsenteret gennem rød peber. Dels fordi den ofte er både mild og sød i smagen, men også fordi man, hvis man er rigtig uheldig og får fat i den på en skidt dag, kan risikerer at få fat i en der er så rygende stærk at den smelter dit ansigt af.
Nasrin fik jeg noget løst kædet sammen med røget laks, og ja jeg indrømmer blankt at det primært skyldes det faktum at hun er ryger…og at jeg seriøst ikke kunne komme på noget bedre.
Noah er jo en karakter der er både hård i kanten og ofte ret sur, derfor valgte jeg at han skulle repræsenteres i mine sushiruller gennem nogle syrlige og sprøde limemarineret agurkestave.
Den røde del af spektrummet
Albans stille og rolige gemyt kunne selvfølgelig kun repræsenteres gennem den milde og bløde avocado.
Linus fik jeg repræsenteret gennem en japansk rulle omelet. En omelet er nemlig både søg og noget alle kan lide, men lige som Linus stikker den her omelet med sin japanske smagsprofil dybere end man først antager. Og den er faktisk lang mere interessant end man måske lige går og tror.
Adriana, rosinen i pølse enden, valgte jeg at kæde sammen med en krabbesalat lavet på imitationskrabbe. For lige som Adriana, så er enhver kok der bruger imitationskrabbe bange for at facaden smuldre, så det bliver opdaget at de har brugt imitationskrabbe i stedet for rigtigt krabbekød. Lige som Adriana så er der dog ikke noget at være bange for, for selv under facaden er den her krabbesalat altså også ret dejlig.

Et lille regnbue sushi tip
Man kan selvfølgelig bruge lige præcis det sushi fyld man kan lide, og der er faktisk kun én relativt vigtigt ting at huske på når man laver hjemmelavet sushi, og det er at man for alt i verden skal huske at rulle sine ruller STRAMT sammen.
Ellers er der overvejende risiko for at man får påkaldt horror vacui når man skal spise sine sushistykker, jeg var nemlig ikke super god til at rulle mine ruller stramt nok sammen, og det betød desværre at fyldet havde det med at falde ud når jeg tog dem op for at spise dem – derfor vil jeg da lige give det lille tip videre, til alle jer som begiver jer ud i denne opskrift.
Velbekomme, jeg håber ikke du er alt for mæt, for vi skal jo også gerne have Albans lagkage lige om lidt.
Horror vacui regnbue sushi
Ingredienser
Ris
- 5 dl sushi- eller grødris (det vigtigste er faktisk bare at det er en ristype der klistrer rigtig meget)
- 800 ml vand
- 8 spsk. ris- eller æblecidereddike
- 4 spsk. sukker
- 2 tsk. salt
- frugtfarve (rød, orange, gul, grøn, blå. lilla)
Japansk omelet
- 4 æg
- 2 tsk. sesamolie
- 2 tsk. sukker
- 2 spsk. mirin
- 2 spsk. soya
Krabbesalat
- 2 spsk. mayonnaise
- 1 tsk. sriracha
- 1 tsk. citronsaft
- salt og peber
- 150 g imitations krabbe (fint hakket)
- ½ rødløg (fint hakket)
Andet
- ½ agurk (skåret i stænger
- ½ lime (saft)
- 5 ark tang
- 1/8 hoved rødkål (fint snittet)
- 1 avocado (skåret i skiver)
- 100 g røget laks (skåret i tynde skiver)
- ½ rød peber (skåret i strimler)
Sådan gør du
Ris
- Vask risene i koldt vand indtil det overskydende vand bliver klart (så har man nemlig vasket den overskydende stivelse ud af risene).
- Kom dernæst risene i en gryde sammen med vandet og kog dem i ca. 15 minutter.
- Sluk for varmen efter 10 – 15 minutter, kom et låg på gryden og lad risene dampe færdige i ca. 10 minutter.
- Fordel de kogte ris i et fad så de ligger i et tyndt lag.
- Opløs sukker og salt i eddiken og hæld blandingen over de lune ris.
- Bland eddikeblandingen sammen med riskornene og fordel dem i 6 forskellige skåle.
- Farv risene i skålene henholdsvis rød, orange, gul, grøn, blå og lilla og stil dem til side.
Japansk omelet
- Pisk alle ingredienserne til omeletten sammen.
- Hæld et tyndt lag af æggemassen på en varm og olieret pande, og lad det stege til æggemassen har sat sig.
- Rul æggepandekagen sammen, og skub den over til pandens ene side.
- Hæld herefter et nyt lag af æggemassen på panden, og sørg for at det klæber sig fast på den første rullede omelet lag.
- Lad det nye lag sætte sig, og rul den så sammen om det første lag.
- Fortsæt på samme måde med at lave små omeletlag, indtil der ikke er mere æggemasse.
- Læg den rullede omelet på en bambusmåtte og tryk den firkantet.
- Lad omeletten køle af inden i bambusmåttet, og skær det så i stænger
Krabbesalat
- Rør mayonnaise sammen med sriracha og citronsaft.
- Smag dressingen til med salt og peber, og vend krabbe og rødløg i.
Samlingsarbejdet.
- Vend agurkestængerne sammen med limesaften og stil dem til side.
- Pak en bambus rullemåtte ind i film, og læg en tangplade herpå.
- Fordel et lag af farve koordineret risstriber oven på tangen.
- Brug våde hænder til at brede risene ud, og sørg for at hele tangpladen er dækket.
- Vend tangpladen om, så ris-siden vender ned mod bambusmåtten, og læg så en stribe med krabbesalat, et par stænger japansk omelet og strimler af peberfrugt på tangen.
- Læg et par skiver røget laks oven på krabbesalaten, og top med et par stænger lime marineret agurk, nogle avocadoskiver og til sidst fint snittet rødkål.
- Rul til sidst sushirullen stramt sammen, og brug en meget skarp og våd kniv til at skære rullen ud i passende stykker, og server dem evt. sammen med lidt wasabi eller soya til at dyppe i.
Skriv et svar