I nissernes rige er det ikke rigtig jul før duften af nybagte kyrusier breder sig, og har man først fået lov til at smage de traditionelle grønne nissekager, er det ikke svært at forstå hvorfor.
Kyrusierne er nemlig, i modsætning til så mange andre julegodter, både lette og friske i smagen.
Derfor er det også ret nemt at ende ligesom Tinka, og spise så mange kyrusier at man ender med mavekneb 😉
Selv har jeg altid haft det sådan, at det ikke er rigtig jul før de første vaniljekranse er bagt. Men nu har den klassiske vaniljekrans fået kamp til stregen, og jeg er ikke sikker på at jeg vil komme til at synes det er rigtig jul uden en portion kyrusier i fremtiden.
Følger I med i TV2’s nye familiejulekalender “Tinka og Kongespillet“, så ved I at Nille i aften har inviteret menneskene forbi til middag og adventshygge med Astrids adventskrans 2.0.
Med Nilles evner som husnisse er der vidst igen tvivl om at der venter hendes gæster en masse lækkerier i aften, og hvem ved, måske hun endda servere nogle nybagte kyrusier for dem mens det andet lys i adventskransen tændes?
Kyrusier – nissernes julesmåkager
Ingredienser
- 225 g marcipan (groft revet)
- 2 spsk. mel
- ½ tsk. bagepulver
- 1 citron (fint revet skal og saft fra halvdelen af citronen)
- 3 tsk. kørnis (matcha)
- 1 æggehvide
- 50 g sukker
- 28 pinjekerner (ristede)
- evt. lidt smult (svinefedt)
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 180 grader.
- Smuldr revet marcipan sammen med mel, bagepulver citronskal og matcha.
- Kom æggehviden i en skål, og pisk den hvid og blank mens sukkeret gradvist tilsættes.
- Fold dernæst den piskede æggehvide i marcipanen sammen med citronsaft.
- Marcipanen og æggehviden skal blandes godt, så det kan evt. være nødvendigt at give kyrusiedejen en tur med en håndmiksen så dejen bliver helt ensartet (men pas på med elpiskeren hvis der er nisser som Tinka i nærheden. De har en tendens til at piske dejen så kraftigt at den flyver om ørerne på dem, og ender med at giver dem en fin kyrusie ansigtsmaske).
- Smør nu en bageplade med smult, eller kom et ark bagepapir på, og brug enten en isske eller to skeer til at placerer dejen i små runde kager på bagepladen.
- Brug en våd finger til at glatte overfladen på hver kage, og placer fire ristede pinjekerner på toppen af hver kage – så de ligner fire hjørner i nissernes julestjerne.
- Bag kyrusierne i ca. 10 minutter eller indtil de begynder af få en gylden overflade.
- Lad kyrusierne køle helt af på bagepladen inden de kommes i en kagedåse hvor de snildt kan holde sig lækre hele julen …hvis de da ellers ikke ender i en nisses mave inden da.
Skriv et svar