Tinkas kyrusier – nissernes julesmåkager

Kyrusier

I nissernes rige er det ikke rigtig jul før duften af nybagte kyrusier breder sig, og har man først fået lov til at smage de traditionelle grønne nissekager, er det ikke svært at forstå hvorfor.

Kyrusierne er nemlig, i modsætning til så mange andre julegodter, både lette og friske i smagen.

Derfor er det også ret nemt at ende ligesom Tinka, og spise så mange kyrusier at man ender med mavekneb 😉 

Kyrusier

Selv har jeg altid haft det sådan, at det ikke er rigtig jul før de første vaniljekranse er bagt. Men nu har den klassiske vaniljekrans fået kamp til stregen, og jeg er ikke sikker på at jeg vil komme til at synes det er rigtig jul uden en portion kyrusier i fremtiden. 

Følger I med i TV2’s nye familiejulekalender “Tinka og Kongespillet“, så ved I at Nille i aften har inviteret menneskene forbi til middag og adventshygge med Astrids adventskrans 2.0.

Med Nilles evner som husnisse er der vidst igen tvivl om at der venter hendes gæster en masse lækkerier i aften, og hvem ved, måske hun endda servere nogle nybagte kyrusier for dem mens det andet lys i adventskransen tændes?

Kyrusier

Kyrusier – nissernes julesmåkager

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Samlet tid 20 minutter
Antal 7 stk.

Ingredienser

  • 225 g marcipan (groft revet)
  • 2 spsk. mel
  • ½ tsk. bagepulver
  • 1 citron (fint revet skal og saft fra halvdelen af citronen)
  • 3 tsk. kørnis (matcha)
  • 1 æggehvide
  • 50 g sukker
  • 28 pinjekerner (ristede)
  • evt. lidt smult (svinefedt)

Sådan gør du

  • Forvarm ovnen til 180 grader.
  • Smuldr revet marcipan sammen med mel, bagepulver citronskal og matcha.
  • Kom bagefter æggehviden i en anden skål, og pisk den hvid og blank mens sukkeret gradvist tilsættes.
  • Fold dernæst den piskede æggehvide i marcipanen sammen med citronsaft.
  • Marcipanen og æggehviden skal blandes godt, så det kan evt. være nødvendigt at give kyrusiedejen en tur med en håndmiksen så dejen bliver helt ensartet (men pas på med elpiskeren hvis der er nisser som Tinka i nærheden. De har en tendens til at piske dejen så kraftigt at den flyver om ørerne på dem, og ender med at giver dem en fin kyrusie ansigtsmaske).
  • Smør nu en bageplade med smult, eller kom et ark bagepapir på, og brug enten en isske eller to skeer til at placerer dejen i små runde kager på bagepladen.
  • Brug en våd finger til at glatte overfladen på hver kage, og placer fire ristede pinjekerner på toppen af hver kage – så de ligner fire hjørner i nissernes julestjerne.
  • Bag kyrusierne i ca. 10 minutter eller indtil de begynder af få en gylden overflade.
  • Lad kyrusierne køle helt af på bagepladen inden de kommes i en kagedåse hvor de snildt kan holde sig lækre hele julen …hvis de da ellers ikke ender i en nisses mave inden da.

Prøv også

Kommentarer

9 svar til “Tinkas kyrusier – nissernes julesmåkager”

  1. Jenny Avatar
    Jenny

    Mmm lyder rigtig gode, men jeg springer matcha over for mig smager det af GRÆS.

    1. Trine Avatar

      Ja matcha er lidt lige som koriander: enten kan man lide det, eller også hader man det. Det her opskrift er dog også virkelig lækker uden matcha, så smager den nok bare lidt mere hen ad af kransekage med et strejf af citron.

      Hvis du prøver det, så må du endelig sige til, for jeg kunne godt forestille mig at det også ville smage ret godt 🙂

  2. Mette Stochholm Avatar
    Mette Stochholm

    Hej

    Jeg er lige ved at lave en portion kyrusier. De er MEGET mørkegrønne og der bliver kun 4 mindre kager ud af en portion. Jeg skal lige være sikker på at det er korrekt, at der kun skal 2 spsk mel i?
    Jeg synes det bliver lidt dyrt for 4 kager….

    1. Trine Avatar

      God aften Mette, det er korrekt at dejen er ret mørkegrøn, der er matchen der gør den, men når de er blevet bagt, så aftager lidt af farven. Matcha er naturligvis en smags sag, så smag dig evt. frem til en mængde du kan lide – mængden i denne opskrift er bare det jeg kan lide. Hvorfor du kun får 4 små kager forstår jeg dog ikke, da jeg fik 7 kager ud af samme mængde (de flyder lidt ud, og vokser derfor u størrelse når de bages).

      Prisen kan jeg dog ikke udtale mig om. Råvarerpriser er jo fluktuerende (der er tale om en ældre opskrift), og er jo også bestemt af de mærker man køber.

      Melet i min opskrift er i fordi jeg synes at min dej var for våd til at forme, hvis du dog ikke har sammen problem så kan du altid undlade det.

    2. Trine Avatar

      Du kan evt. se denne video for yderligere instruktioner https://youtu.be/v1kA0c-AYAI

  3. Tine Poulsen Avatar
    Tine Poulsen

    Hej
    Min bagetid passer slet ikke. Da tiden var gået skruede jeg op på 200 grader alm ovn og de fik 10 min mere.
    Og så er de ikke grønne indeni men det er måske fordi jeg ikke bruger det rigtige matcha?

    1. Trine Avatar

      Hej Tine og glædelig jul🎄
      Bagetiden kan svinge meget alt efter din ovn og tykkelse på kagerne – min ovn varmer meget kraftigt, så på den passede det med ca. 10 minutter ved 180 graders varmluft ☺️
      Ift. farven så var mine heller ikke super grønne uden på, men farven inden i skulle dog ikke ændre sig så meget under bagningen. Så hvis din dej var grøn inden du kom den i ovnen, burde den have nogenlunde samme farve efter bagningen inden i.

      Og du har helt ret, matchaen kan også godt svinge lidt i farve. Synes du ikke den giver helt nok farve, kan du dog altid pynte dejen lidt med et par dråber grøn frugtfarve 😉

  4. Henriette Avatar
    Henriette

    Hej Trine
    Hvor har du opskriften fra 😊. I år står opskriften i tinka bogen, men der er det som en bolle dej (hvilke gjorde mig svært skuffet), jeg troede det var kager 😊.

    God jul
    Mvh. Henriette

    1. Trine Avatar

      Hej Henriette og rigtig glædelig jul til dig også🎄
      Det her er en opskrift jeg selv har udviklet, med inspiration fra en italiensk småkage der hedder pignoli.
      Opskriften er fra 2019, og dengang var der ikke nogen Tinka bog med opskrifter endnu – så der måtte jeg være kreativ i stedet 😅
      Så det kan godt være de her ikke er de officielle Tinka kyrusier, men de er heldigvis stadig nogle ret lækkre kager 😜

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering