
Den femtende treat fra Geminiderne er æbleskiver, det perfekte tilbehør til min opskrift på æblegløgg – og nok min all-time yndlings julesnack.
Den her opskrift har været i min familie i rigtig mange år, og spørger du mig, så er det lige præcis sådan her en rigtig æbleskive skal være.
Sprøde og luftige som en sky, med en let smag af ristet smør, et strejf af både vanilje og kardemomme og et friskt twist citron.
Kan man ikke lide æbleskiver vil jeg dog på ingen måde påstå, at det her er opskriften der får dig omvendt.
Så selvom de i mine øjne er noget nær de perfekte æbleskiver, må jeg nok være ærlig og erkende at den her spektrum treat bestemt ikke vil være et hit for hverken Pi eller andre æbleskive hadere.
Æbleskiver
Ingredienser
- 65 g smør
- 250 ml mælk
- 25 g gær
- 3 æggeblommer
- 1 spsk. sukker
- ½ tsk. kardemomme
- 1 stang vanilje
- 1 citron (skal)
- 3 æggehvider
- 200 g mel
Sådan gør du
- Smelt smørret og stil det til side.
- Lun nu mælken til den er lillefinger varm og opløs gæren heri.
- Pisk imens æggeblommer, sukker, kardemomme, kornene fra en vaniljestang og citronskal lyst og luftigt.
- Bland derefter mælke-gær blandingen med æggesnapsen.
- Sigt melet ned i skålen med æggesnapsen lidt ad gangen og rør det godt ind i dejen, inden det smeltede smør tilsættes.
- Pisk til sidst hviderne helt stive, vend dem i dejen og stil så dejen til hævning i ca. 30 min.
- Opvarm nu en æbleskivepand ved middelhøj varme, og kom lidt smør i hvert hul.
- Fyld så hullerne ca. 3/4 op med dej, og lad dem sætte sig en smule.
- Vend æbleskiverne en kvart omgang med et træspyd, når de begynder at få lidt farve i kanterne.
- Fyld dernæst hver æbleskive efter med en smule mere dej, og vend dem så helt rundt så de kan bage færdige.
- Vend gerne æbleskiverne nogle gange i løbet af stegning.
- Server æbleskiverne lune med et drys flormelis og syltetøj.
“Hvad sker der lige for de ting, som danskerne spiser til jul? Jeg troede, at den engelske christmas pudding var det klammeste, man kunne opstøve på denne tid af året. Men det var, før jeg smagte gløgg, æbleskiver, kogt rødkål, brunede kartofler, frugtflæsk, varm leverpostej og… gys…risengrød”
(Geminiderne – kapitel 43 s. 331, Nanna Foss)
Skriv et svar