I vinterferien udnyttede jeg den tunge hvide dyne af sne der havde lagt sig i mine have, til at lave sne karameller fra bogen Det lille hus i den store skov af Laura Ingalls Wilder (det kan du læse om lige her). Det var en treat jeg længe har haft lyst til at prøve, så da jeg endelig havde en ordentlig mængde nyfalden sne til rådighed var det bare om at slå til.
Hvad jeg ikke vidste var dog, at lige præcis sne karameller er en af de fiktive retter, som mange læsere af Wilders bogserie Det lille hus på prærien har haft en drøm om at prøve i virkeligheden. Jeg var i hvert fald ret overrasket over de mange positive beskeder jeg modtog på Instagram efter jeg delte mine eskapader i sneen, da jeg slet ikke var klar over at bøgerne var så elsket af danske læsere.
Et løfte om majsbrød
Sneen er selvfølgelig for længst smeltet bort, men det betyder ikke at jeg er færdig med at lege med nybygger-opskrifter i køkkenet. Hvis man har læst Wilders bøger, så ved man nemlig at familien Ingalls spiser særligt meget af én ting på prærien, og siden der sidder så mange DLHPP-fans, så var jeg selvfølgelig nødt til at kaste mig ud i den nok mest velkendte ret fra serien – majsbrød!
Gennem bøgerne bliver majsbrødet spist til mage forskellige lejligheder, og på mange forskellige måder. Men jeg har valgt at tage udgangspunkt i det brød familien spiser efter den store slagtedag fra bog 1: Det lille hus i den store skov.
“Hele den dag og den næste med smeltede Mor fedt i store jerngryder på komfuret. Laura og Mary hentede brænde ind og passede ilden. Komfuret skulle være varmt, men ikke for varmt, for så blev fedtet branket. De store gryder småkogte og boblede, men de måtte ikke ryge. Engang imellem skummede Mor de brune fedtegrever af. Hun lagde dem i et klæde og vred hver en dråbe fedt ud af dem, og så gemte hun dem væk for hun ville bruge dem senere til at sætte smag på majsbrødet.”
(Det lille hus i den store skov, Laura Ingalls Wilder)
Hvad hvis jeg ikke smelter mit eget svinefedt?
Som læser af bøgerne bliver man aldrig træt af at hører om Mor der nøjsomt laver aftensmad til den hårdtarbejdende familie, og gang på gang rør et simpelt majsbrød sammen – altid med kærlighed, og altid med få variationer alt efter de råvarer familien har i fadeburet.
Grunden til at jeg valgte lige præcis majsbrødet med fedtegrever skyldtes f.eks. det simple faktum, at jeg lige havde lavet flæskesvær, og derfor havde både svinefedt og fedtegrever i overskud.
Har man ikke det, så kan man sagtens købe sig til fedtegrever, bruge bacontern i stedet, eller helt udelade dem og bruge smør eller olie i stedet for svinefedt.
Du kan spise majsbrødet som det er, eller f.eks. prøve at servere det som tilbehør til sommerens grillretter eller vinterens gryderetter.
Uanset hvordan du har tænkt dig at servere majsbrødet, så smager det dog klart bedst hvis du spiser det mens det stadig er lunt. Særligt hvis du spiser det sammen med en generøst klat smør… eller endnu bedre honningsmør (den opskrift kan du finde lige her).
Majsbrød med fedtegrever
Ingredienser
- 2,5 dl groft majsmel
- 2,5 dl fint majsmel
- 1 tsk. salt
- ½ tsk. bagepulver
- ½ tsk. natron
- 2 æg
- 400 ml kærnemælk
- ½ dl smeltet svinefedt
- 1 par håndfulde fedtegrever. (kan erstattes af sprødstegte bacontern)
- ½ dl smeltet svinefedt (til at stege i)
Sådan gør du
- Hæld ½ dl smeltet svinefedt i et ildfast fad og stil det i ovnen.
- Tænd ovnen på 200 grader og lad den forvarme med fadet i.
- Bland majsmel, salt, bagepulver og natron og stil til side.
- Pisk æg sammen med kærnemælk og svinefedt.
- Hæld de våde ingredienser i majsmels blandingen, og rør det godt sammen til det har en konsistens meget lig havregrød.
- Tilsæt evt. lidt ekstra kærnemælk hvis dejen bliver lidt for tør.
- Hæld dejen i det rygende varme fedt i det ildfaste fad, og drys med fedtegrever.
- Bag majsbrødet i ovnen i 35-40 minutter, eller indtil det er gyldent.
Skriv et svar