★Hej Nerd Squad★
I dag har jeg både en lækker treat og en ny boganmeldelse til Jer. Forlaget Alhambra har nemlig sendt den anmelderroste bog “Kraften” min vej, derfor har jeg ladet mig inspirere til at kreere de lækreste små engelske pølsehorn med æble og persille fra bogen som man kan nyde mens man bladre sig igennem denne tankevækkende roman.
“De lod hende være med til Terrys begravelse; det var lidt ligesom juleaften. Der var tanter og onkler og sprut og små pølsehorn og hårdkogte æg. Der var folk, der lagde armen om skuldrene på hende og sagde, at hun var en god pige. Og Ricky gav hende noget af sin coke, før de tog af sted, og han to lidt selv og sagde: “For lige at tage brodden af.” Så det føltes, som om sneen dalede ned. Som om det var koldt og klart i luften. Ligesom juleaften.”
(Kraften, Naomi Alderman)
Bogens bagside tekst:
Pludselig – i morgen eller dagen efter – opdager alle verdens teenagepiger, at de har fået kraften; evnen til at give dødeligt stærke elektriske stød. Skrift for skridt bliver magtbalancen mellem kønnene vendt på hovedet, og det bliver stakskuddet til en verdensomspændende revolution.
Til at begynde med sker forandringerne i det små. En kvindelig borgmester indser, at den fysiske overlegne kvinde måske kan komme langt i politik. Datteren af en britisk mafiaboss tager en hævnaktion i egne hænder, og en teenagepige, der hører stemmer, får endelig mulighed for at flygte fra misbruget i sin plejefamilie. Men andre steder i verden er omvæltningen mere dramatisk. I Moldova tager tidligere sexslaver kampen op mod den systematiserede menneskehandel, og i Indien og Saudi-Arabien gør kvinderne oprør mod århundreders undertrykkelse. en ung nigeriansk journalist dokumenterer det hele – også, da mændene svarer igen.
Nerd Score
You’ll have a pretty good time with this
“Kraften” er en bog i en bog (eller meta bog om man vil) som tager sin begyndelse, da forfatteren Naomi Alderman modtager et manuskript fra manden Neil.
Manuskriptet viser sig at være et udkast til “Kraften” en chokerende historisk beretning baseret på arkæologiske fund og skrifter fra før kataklysmen, en begivenhed hvor kvinder pludselig udviklede evnen til at udsende dødelige elektriske stød fra deres hænder, fandt sted ca. 1000 år tidligere.
Meta bogen tager udgangspunkt i en verden meget lig den vi kender i dag, med et udpræget mandsdominerede samfund. Men i takt med at kraften vækkes hos unge piger bliver kønsrollerne byttet rundt, og inden længe er mændendes storhedstid en saga blot, og kønnenes magbalance i verden vendt fuldkommen på hovedet.
I “Kraften” følger man manden Tunde Edo, en ung nigeriansk journalist der rejser jorden rundt og dokumentere de forandringer kataklysmen forårsager. Man følger også kvinderne Roxanne Monke datteren til en notorisk britisk mafiaboss, Allie Montgomery-Taylor aka Moder Eva kvindeorganisationens religiøse leder og den ambitiøse politiker Margot Cleary.
Kraften…eller manglen på samme
Desværre kom man aldrig rigtigt under huden på nogen af karaktererne, og igennem hele bogen virkede det som om at de kun blev brugt for at fører historiens pointer frem.
De var flade og endimensionelle hvilket gjorde det ret svært at bevarer en interesse for deres individuelle historie og karakter udvikling (selvom sidstnævnte dog var rimelig mangelfuld).
Når det så er sagt, så fandt jeg bogens generelle opbygning utrolig spændende og intelligent. Her snakker vi lige fra bogens første og sidste breve mellem Naomi og Neil som med en afsluttende sætning på smukkeste vis binder en fin sløjfe på det provokerende tankespind bogen sætter i gang hos læseren.
Der vendes op og ned på de køns specifikke fordomme man kan have, og de mange undertrykkende scener i bogen giver bestemt læseren noget at tænke over.
Specielt når det kommer til hvordan vi behandle hinanden som mennesker og hvordan vi bør behandle hinanden som mennesker uanset hvilket køn man er.
Alt i alt var denne bog i høj grad præget af både elementer jeg var fuldstændig skudt i og fandt noget nær geniale, og elementer som jeg bestemt ikke brød mig om. Det var udfordrende og tankevækkende læsning lige fra første side, og da bogen teknisk set foregår i nutiden med en historie der allerede fra første side er fortid får man en uhyre spændende variation på hele tidsforståelsen i bogen.
“Kraften” er blevet hyldet verden over som en moderne feministisk bog der hylder det kvindelige og kvinders ligestilling og rettigheder, men dette har jeg personligt lidt svært ved at nikke genkendende til. I min optik er der her mest af alt tale om en bog med feminazister der ikke er ude efter ligestilling mellem kønnene, men i langt højere grad er ude efter magt og hævn.
Dette ser jeg bestemt ikke som et tegn på fremskridt, men snarere en fastholdelse af fastgroede kønsspecifikke fordomme som altid munder ud i en kønsdebat hvor det ene køn åbenbart altid skal være det andet overlegent – og hvorfor det?
Se det er det spørgsmål jeg sider tilbage med efter jeg har læst “Kraften” og det er en debat jeg rigtig gerne ville have læst meget mere om i den her bog.
Tak til Alhambra for anmeldereksemplaret af bogen
Loot: 10 stk.
Quest level:
Engelske pølsehorn med æble og persille
Ingredienser
- 500 g hakket svin
- 2 tsk. salt
- ¼ tsk. peber
- 1 æg
- 1 løg (fint hakket)
- 1 æble (groft revet)
- 1 bdt. persille (fint hakket)
- 40 g rasp
- 180 ml mælk
- 1 plade butterdej (fersk)
- 1 æg (til pensling)
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 200 grader.
- Bland kød, salt, peber, æg, løg, æble, persille, rasp og mælk til en fars.
- Form halvdelen af farsen til en lang og tynd pølse, og placer den på den korteste led af butterdejspladen.
- Rul herefter dejen rundt om farsen inden pølsen skæres fri fra resten af butterdejen.
- Pres forsigtigt butterdejs samlingen sammen med fingrene og skær herefter “pølsen” i fem stykker, inden samme proces gentages med resten af farsen og butterdejen.
- Kom nu alle ti butterdejspakker på en bageplade med bagepapir og pensel dem med et sammenpisket æg.
- Bag dem i oven i 25 minutter til de er gyldne, sprøde og farsen er gennemstegt.
Husk at I kan altid finde mig på de sociale medier:
Min side på facebook er stedet hvor I kan stille spørgsmål og dele billeder hvis I laver en (eller) flere treats fra bloggen. Jeg deler også altid billededer og links til nye og gamle opskrifter, så her er der altid mulighed for at finde madinspiration.
Min profil på instagram er stedet hvor man nemmest kan komme i kontakt med mig hvis man har forslag til kommende treats, man kan komme med bag kameraet, få opdateringer om livet i nørdhulen og selvfølgelig også se en masse lækre billeder af Nerdy Treats
Pinterest er stedet hvor man også kan finde en masse billeder fra bloggen, samt få et lille indblik i hvad der inspirerer mig når der skal udvikles opskrifter til nye treats.
Pinterest er nemlig en side/ app hvor man kan gemme opskrifter på sine egne virtuelle opslagstavler – så her kan man både holde orden på sine inspirationskilde og ikke mindst også altid nemt finde sine yndlings opskrifter igen.
Skriv et svar