Go Back
wienersalat

Rugbrød med surdej

Forb. tid 10 min
Tilb. tid 1 t 15 min
Hævetid 4 t
Samlet tid 5 t 25 min
Antal 1 brød

Ingredienser
  

Fordej

  • 80 g rugmel
  • 80 g surdej (aktiv)
  • 80 ml vand

Kornblanding

  • 125 g femkornsblanding
  • 45 g rugkerner (skårne)
  • 175 ml vand

Melblanding

  • 250 g hvedemel
  • 200 g rugmel
  • 15 g salt

Øvrige ingredienser

  • 400 ml vand
  • 1 spsk. honning

Sådan gør du
 

Dag 1

  • Rør fordejen sammen ved at blande rugmel, surdej og vand i en skål.
  • Læg herefter femkornsblanding og rugkerner i blød i 175 ml vand i en anden skål.
  • Bland i en tredje skål hvedemel, rugmel og salt.
  • Film nu alle tre skåle, og stil dem til side til dagen efter.

Dag 2

  • Tip indholdet af de tre skåle over i en rørekedel, og tilsæt vand og honning.
  • Rør dejen sammen med en ske, og rør indtil du ikke kan se flere melklumper.
  • Dæk dejen til med et fugtigt klæde, stil den til hævning et lunt sted, og lad den hæve til dobbelt størrelse (de tog min dej ca. 3 timer at hæve).
  • Hæld den hævede dej i en smurt rugbrødsform, glat overfladen med en fugtig ske, og lad den efterhæve i ca. 1 times tid. 
  • Forvarm ovnen til 180 grader.
  • Bag brødet i 1 time og 15 minutter, og tjek gerne at det er 98-99 grader før du tager det ud af ovnen - så ved du nemlig at det er helt gennembagt.
  • Lad til sidst brødet køle HELT af inden du begynder at skære i det.