Go Back

Mor Trisses julebolle mand

Antal: 1 julebolle mand

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 1 dl mælk (lunkent)
  • 1 dl yoghurt (naturel)
  • 2 æg
  • 1 appelsin (fint revet skal)
  • ½ tsk. kanel
  • ½ tsk. kardemomme
  • 1 spsk. vanilje
  • 500 g hvedemel
  • 150 g smør (blødt)
  • 25 g rosiner
  • 25 g abrikoser (tørrede)
  • 1 æg (til pensling

Pynt

  • hvid glasur
  • kandiserede violer
  • 2 rosiner
  • 1 multebær (eller hindbær)
  • 1 appelsinbåd (eller klementinbåd)
  • 2 figner (tørrede)

Sådan gør du

  • Opløs gæren i den lunkne mælk;Tilsæt yoghurt, æg, fintrevet appelsinskal, kanel, kardemomme og vanilje.
  • Hæld melet i og ælt dejen til den er næsten sammenhængende.
  • Tilsæt smørret og frugterne når dejen er næsten sammenhængende og ælt den godt i gennem (jeg æltede min dej i 10 minutter i en røremaskine).
  • Dæk nu dejen med et fugtigt klæde og lad den hæve til dobbelt størrelse.
  • Del nu dejen i 4 små pølser der vejer ca. 80 gram, en stor bolle der vejer ca. 550 gram og en tilspidset bolle der vejer ca. 280 gram.
  • Byg nu din julebolle mand på en bageplade med bagepapir, den store bolle er hans mave, den tilspidsede bolle er hans hoved med hue og de fire pølser er hans arme og ben.
  • Dæk nu endnu engang dejen til med et fugtigt klæde og lad den efterhæve i 45 minutter.
  • Pensel nu julebolle manden med æg og bag ham i en forvarmet ovn på 180 grader i ca. 35 minutter.
  • Lad nu julebolle manden køle helt ned inden han pyntes med glasur og får en hue af blå violer, ører lavet af to tørrede figner, to øjne lavet af rosiner, en næse af et multebær og en mund af appelsin.