Emilies nybagte rugbrød med surdej og wienersalat

wienersalat

Hvis du skal spise en efter-skole-eftermiddags snack, hvad ville du så spise?

Er det måske nødder, frugt eller Cheez Dippers? Hvis du hedder Emilie, og er hovedpersonen i bogen Leoniderne, så er det noget så simpelt som en pølsemad på en skive ristet rugbrød.

Det er i hvert fald hvad man kan læse i kapitel 10 i Leoniderne, hvor Emilie i bedste teenage-stil kommer hjem med en sort sky hængende over hovedet, og trasker direkte ud i køkkenet for at få noget i skrutten.

Grunden til Emilies dårlige humør 

Du undre dig sikkert over hvad der kan have fået Emilie i dårligt humør siden sidst, og det korte svar til det spørgsmål er… big surprise… NOAH!

Pi’s temperamentsfulde tvillingebror har nemlig et mildest talt uheldigt første møde med Alban, et møde som efterfølgende fører til et stort skænderi mellem tvillingerne.

Det skænderi overhører Emilie desværre, og skal vi ikke bare sige at Noah får spruttet nogle ikke særligt pæne ting om hende ud. Det gør naturligvis Emilie ret ked af det, og det ender faktisk med at hun pjækker fra de sidste timer.

wienersalat

For at det ikke skal være løgn, så går hendes telefon også ud midt under en samtale med Alban. Derfor er hun faktisk også lidt bekymret, for om Alban mon nu går og tror at hun også er sur på ham?

Ja der er altså ikke noget at sige til, at Emilie ender med at have en sort sky hængende over hovedet da hun endelig kommer hjem. Men om hun beslutter sig for at spise sorgerne væk, eller om hun bare er en lille smugle hangry (da hun aldrig fik spist frokost i spisefrikvarteret) er ikke til at sige.

Men hun ender i hvert fald med at lave sig en pølsemad med en gammel, tør skive rugbrød fra brødskuffen.


“Jeg skære ansigt ned mod den halve pakke kernerugbrød, jeg har fisket op af skuffen. […] Jeg nærstuderer brødet gennem plastikken for at sikre mig, at der ikke er mug på, og tager en skive op. Det er så tørt, at det skal ristes for at være noget værd.”

(Leoniderne, Nanna Foss)

Er wienersalat vejen til en teenagers hjerte?

I bogen er det ikke helt klart hvilken pølse der er som Emilie spiser, og det kan være alt lige fra spegepølse, kødpølse, frikadellepølse eller en rød pølse med remoulade og ristede løg.

Nu ligger landet dog sådan, at jeg havde et par pølser til overs fra Linus’ pølsehorn. Derfor har jeg valgt, at trylle mine overskudspølser om til en wienersalat som skal serveres oven på Emilies rugbrød, og derfor betyder det naturligvis også at jeg vil kaste mig ud at lave hele to forskellige treats i dag.

Om en tør ristet skive rugbrød med lidt pølse kan hjælpe en teenager med at blive i bedre humør, tja det er vidst tvivlsomt.

Men hvis man får en skive helt nybagt, saftigt og let bittert rugbrød, sammen med lidt cremet wienersalat fuld af knasende løg, kartoffelstykker og sprøde skiver pølse, ja så er det altså virkelig svært at blive ved med at være knotten.

For med dagens treats er der virkelig tale om en blanding der hiver den jævne pølsemad op til helt nye højder, og jeg vil faktisk gå så langt som at sige, at man får mulighed for at smage intet mindre end en lille bid af den perfekte danske sommer.

wienersalat

Pssst…wienersalat er jo faktisk også en skøn ting at lave som et lille “stop madspilds projekt” efter sommerens mange grillaftener, for hvis du har en lille rest grillet pølse, og lidt kartoffelsalat tilbage fra gårsdagens middag, så kan du på ingen tid få tryllet det om til en ret hæderlig wienersalat.

Rugbrød med surdej

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 1 time 15 minutter
Hævetid 4 timer
Samlet tid 5 timer 25 minutter
Antal 1 brød

Ingredienser

Fordej

  • 80 g rugmel
  • 80 g surdej (aktiv)
  • 80 ml vand

Kornblanding

  • 125 g femkornsblanding
  • 45 g rugkerner (skårne)
  • 175 ml vand

Melblanding

  • 250 g hvedemel
  • 200 g rugmel
  • 15 g salt

Øvrige ingredienser

  • 400 ml vand
  • 1 spsk. honning

Sådan gør du

Dag 1

  • Rør fordejen sammen ved at blande rugmel, surdej og vand i en skål.
  • Læg herefter femkornsblanding og rugkerner i blød i 175 ml vand i en anden skål.
  • Bland i en tredje skål hvedemel, rugmel og salt.
  • Film nu alle tre skåle, og stil dem til side til dagen efter.

Dag 2

  • Tip indholdet af de tre skåle over i en rørekedel, og tilsæt vand og honning.
  • Rør dejen sammen med en ske, og rør indtil du ikke kan se flere melklumper.
  • Dæk dejen til med et fugtigt klæde, stil den til hævning et lunt sted, og lad den hæve til dobbelt størrelse (de tog min dej ca. 3 timer at hæve).
  • Hæld den hævede dej i en smurt rugbrødsform, glat overfladen med en fugtig ske, og lad den efterhæve i ca. 1 times tid. 
  • Forvarm ovnen til 180 grader.
  • Bag brødet i 1 time og 15 minutter, og tjek gerne at det er 98-99 grader før du tager det ud af ovnen – så ved du nemlig at det er helt gennembagt.
  • Lad til sidst brødet køle HELT af inden du begynder at skære i det.

Wienersalat

Samlet tid 10 minutter

Ingredienser

  • 1 spsk cremefraiche
  • 1 spsk. mayonnaise
  • 1 spsk. græsk yoghurt
  • 1 tsk. sød sennep
  • 1 spsk. purløg (fint hakket)
  • salt og peber
  • 250 g kogte kartofler (skåret i tern)
  • 1 rødløg (fint hakket)
  • 6 wienerpølser (skåret i skiver)

Sådan gør du

  • Rør en dressing sammen af cremefraiche, mayonnaise og græsk yoghurt, og smag den til med lidt sød sennep, finthakket purløg, salt og peber.
  • Vend kogte kartofler sammen med rødløg og wienerpølser i en anden skål (har du lyst til det, så kan du også komme lidt fint hakket drueagurk i).
  • Fold til sidst kartoffelfyldet i dressingen, og server oven på en skive rugbrød.

Prøv også

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering