PROJEKT DISNEY

 

Uanset om du er fra Danmark eller Timbuktu kender du navnet Walt Disney, den amerikanske tegner og filmproducent som var hjernen bag det 20 århundredes mest eventyrlige, populærere og banebrydende tegnefilm.

Walt Disney var en kompleks kunstner og moderne eventyrfortæller, som igennem hele livet forenede det moderne menneske med klassiske fortællinger og mytologi.

Hans syn på teknologiens ubegrænsede muligheder banede vejen for hans rolle som verdens førende tegnefilmsproducent, og med den første tegnefilm i spillefilms længe, Snehvide og de syv små dværge der udkom i 1937, sikrede han både sig selv og sit produktions selskab en plads blandt filmhistoriens mest epokegørende begivenheder, og  samtidig fik han fik støbt det stabile og urokkelige fundament der har sikret firmaets overlevelse til langt ud i fremtiden.

En sulten Disnerd

Selv har jeg været en af de mange inkarnerede og trofaste Disnerds lige så længe jeg kan huske. Jeg har slugt samtlige af deres tegnefilm film råt, uanset om de var gamle eller nye har der bare altid været noget helt særligt ved Disney film som fik mig til at føle mig varm helt inden i sjælen, optimistisk og glad.

Deres uforglemmelige karakterer, historierne og musikken (hvor jeg stadig kan synge hvert et ord i hver en sang fra hver en film – om end en smugle falsk) har alle hjulpet mig med at forme nogle af mine allerbedste barndomsminder, og de har er uden tvivl også haft en direkte indvirkning på de interesser og overbevisninger jeg har den dag i dag.

Men Disney film har også altid fået mig til at blive sulten, for deres mesterværkelige film er næsten altid spækket med fantastisk mad, som får tænderne til at løbe i vand og maven til at rumle.

Jeg mener hvem mindes ikke den ikoniske spaghettiscene fra Lady og Vagabonden eller de magiske ”spis mig” småkager fra Alice i Eventyrland?

Walt Disney sagde engang ”If you can dream it, you can do it”, og jeg har altid drømt om at smage alle disse fortryllende retter i virkeligheden.

Ja jeg ville faktisk lyve hvis jeg sagde at jeg ikke mindst én gang i mit liv har fantaseret om at sidde side om side med de mange karakterer og mæske mig i de forskellige lækkerier fra de eventyrlige film.

Derfor påbegynder jeg nu en lang og velsmagende rejse, gennem mere end 80 års epokegørende tegnefilm fordelt over de foreløbige 55 Disney Klassikere.