Anmeldelse: Midgårds Beskyttere – og en opskrift fra vikingetiden

Vikinge fladbrød


Bogens bagside tekst:

Astrid og Erik så begge spørgende på kvinden. “Arh, den er ubrugelig,” mumlede hun og puttede en fløjte i lommen. “Den har tydeligvis tilkaldt de forkerte! I kan ikke være Midgårds Beskyttere!” Astrid og Erik forstod ikke noget. Hvordan var de endt her? Og hvad mente kvinden med Midgårds Beskyttere?

Astrid og Erik hentes pludselig tilbage til vikingetiden, hvor de bliver mødt af en stærkt skuffet troldkvinde. Hendes magi skulle have hidkaldt Midgårds Beskyttere og ikke bare to store børn. Men nu har Astrid og Erik intet valg. De kan først komme hjem, når de har forhindret en krig mellem den danske og norske konge…Og Loke i at udløse Ragnarok. 

Tag med tilbage til fortiden, hvor to børn fra nutiden skal overvinde sig selv for at kunne overvinde forhindringerne, der venter forude. Det bliver alt andet end nemt. 


Nerd Score

You’ll have a pretty good time with this


Midgårds Beskyttere er en ny bogserie til børn, med en historie som er spækket med gamle nordiske folkeeventyr, norrøn mytologi, og historiske begivenheder fra vikingetiden.

Seriens to hovedpersoner, den norske pige Astrid og den danske dreng Erik, hentes pludselig tilbage til vikingetiden hvor de møder en – mildest talt – skuffet troldkvinde, der havde håbet på at tilkalde Midgårds Beskyttere og ikke blot to børn. Men det er  altså Astrid og Erik som dukker op, og nu har de to intet valg, de kan nemlig først komme hjem igen når de har forhindret en krig mellem den danske og norske konge… stoppet og Loke i at udløse Ragnarok.

Vikingetiden i børnehøjde

Det er ingen hemmelighed at jeg selv er svært glad for nordisk mytologi, derfor svarede jeg også hurtigt ja tak, da forfatteren spurgte om jeg havde lyst til at anmelde serien. Jeg må dog indrømme at jeg havde ret svært ved at komme ordentligt i gang med serien, da den først landede på mit skrivebord.

Det skyldes dog på ingen måde bøgernes kvalitet men udelukkende det faktum at jeg bestemt ikke er er bøgernes intenderede modtager. Bøgerne, som blev lanceret den 19. oktober på Herlufsholm Fantasy bogmesse, er nemlig klart skrevet til børn i alderen 9 – 13 år, og denne målgruppe vil med garanti også falde i svime over disse bøger, specielt hvis der oveni købet er tale om børn der også har en interesseret i vikinger.


Vikingetiden


Sproget er qua målgruppen både letlæst og dejligt flydene og det går bestemt ikke læserens næse forbi, at der her er tale om en forfatter der har gjort en grundig research forud for sine bøger.

Af og til sker det dog at man muligvis får lidt for mange informationer om mytologien og tidsperioden  på én gang, og man kunne fristes til at sige at det historiske aspekt til tider dominere fortællingen. lidt for meget.

Når det så er sagt, så tænker jeg ikke at et barn i målgruppen vil have samme oplevelse af informations dominans som jeg, tvært i mod tænker jeg at bøgernes faktuelle aspekter bliver formidlet på en sådan måde, at de kun er med til at styrke den indlevning og tilknytning børne vil kunne opleve til tidsperioden gennem bøgerne.

Historien foregår i et højt tempo med smukke beskrivelser som er med til at livagtig gøre den spændende, magiske og intrigante fortælling fuld af trolde, vikinger og guder.

Søndagshygge i Vikingetiden 

Så hvis man mangler en perfekt jule/ advents gave til et barn mellem 9 og 13 der er glad for nordisk mytologi og vikingetiden, så kan denne bog serie bestemt anbefales. 

Gives bogen i advents gave, så kan man med fordel også hive børnene med ud i køkkenet og lave en vaske ægte vikinge treat sammen med dem når der skal søndagshygges.

Jeg har nemlig ladet mig inspirere af vikingetiden og har kreeret en opskrift på en de her simple vikinge fladbrød som kan laves af både store og små.

Brødet er fantastisk som det et, men det er også super lækkert at spise til morgen mad sammen med smør og honning, eller som wraps med fyld i  til madpakken.

Tak til forfatteren Tanja R. Bisgaard for anmeldereksemplaret af bøgerne.

 

Vikingetiden

Har I fået lyst til at lave mere mad fra vikingetiden, så prøv også at lave Flokes helbredende kyllingesuppe – den smager skønt sammen med fladbrødene her.


Loot: 10 fladbrød

Quest level: Level 2


Vikinge fladbrød

Samlet tid 30 minutter
Antal 10

Ingredienser

  • 500 g mel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. salt
  • 400 g yoghurt (naturel)

Sådan gør du

  • Kom mel, bagepulver, salt og yoghurt i en skål.;Brug en træske til at rører ingredienserne sammen til en stort set sammenhængende dej.
  • Vend nu dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt sammen indtil den ender som en blød og smidig dej.
  • Dæk dejen med lidt film og lad den hvile i 15 minutter.
  • Del nu dejen i 10 stykker, og tril hvert stykke til en stram kugle.
  • Rul nu hver kugle så tyndt ud som du kan og bag dem på en varm stege pande – de skal bage ca. 1 – 2 minutter på hver side.
  • Spis de lune fladbrød som de er med smør og honning, eller lad dem køle ned og brug dem som wraps i madpakken.

Husk at I kan altid finde mig på de sociale medier:

Min side på facebook er stedet hvor I kan stille spørgsmål og dele billeder hvis I laver en (eller) flere treats fra bloggen. Jeg deler også altid billededer og links til nye og gamle opskrifter, så her er der altid mulighed for at finde madinspiration.

Min profil på instagram er stedet hvor man nemmest kan komme i kontakt med mig hvis man har forslag til kommende treats, man kan komme med bag kameraet, få opdateringer om livet i nørdhulen og selvfølgelig også se en masse lækre billeder af Nerdy Treats

Pinterest er stedet hvor man også kan finde en masse billeder fra bloggen, samt få et lille indblik i hvad der inspirerer mig når der skal udvikles opskrifter til nye treats.

Pinterest er nemlig en side/ app hvor man kan gemme opskrifter på sine egne virtuelle opslagstavler – så her kan man både holde orden på sine inspirationskilde og ikke mindst også altid nemt finde sine yndlings opskrifter igen.

Prøv også

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering