Linus’ bløde og luftige pølsehorn til madpakken

Pølsehorn

Jeg er nu nået til kapitel 8 i Leoniderne, og det er her jeg har fundet frem til min femte Spektrum treat.

Jeg indrømmer at de treats jeg har lavet indtil videre har været rimeligt vilde, men bare rolig, i dag går vi mere stille til værks.

Der står nemlig en vaskeægte madpakke klassiker på menuen, for i dag vil jeg kaste mig ud i at lave nogle dejlige pølsehorn, med en blød og luftig dej – og jeg lover de bliver et sikkert hit hos både børn og barnlige sjæle.

Sidst efterlod vi Emilie og Adriana på skolebiblioteket hvor de lige havde mødt en ny mystisk tyggegummi tyggende pige. Siden da har vi fundet ud af at pigen hedder Pi, at hun har en ret så temperamentsfuld tvillingebror der hedder Noah, og at tvillingerne er flyttet fra Australien, og skal til at begynde i Emilies klasse.

Nu er vi så landet lige midt i spisefrikvarteret, hvor Pi og Emilie møder Alban og Linus i kantinen. Et møde hvor Pi’s lidt specielle udseende får Linus til at måbe midt i de medbragte pølsehorn, og det er altså de pølsehorn jeg har kastet mig ud i at lave.


“Linus ser op og kan ikke forhindre munden i at stå åben et øjeblik, da Pi rammer hans øjne som en chokbølge. Hun rækker hånden frem. Det er åbenbart en ting man gør i Australien. “Jeg heder Pi. Jeg er lige startet i Emilies klasse.” Hun blinker til mig, som om vi allerede er slyngveninder. Linus synker den bid pølsehorn, han har i munden, og tager hendes hånd. “Øh…hej?”

(Leoniderne, Nanna Foss)

Hvordan får man de blødeste pølsehorn?

For at få pølsehorn der holder sig bløde og lækre i flere dage, plejer jeg at lave dejen med tangzhong metoden. Jeg bruger faktisk denne metode til det meste af mit bagværk – i hvert fald det som skal bruge en helt standard hvid gærdej.

For du har sikkert også prøvet at stå med nogle rigtig lækre boller, eller et saftigt franskbrød, som allerede dagen efter de er bagt er nået at blive knastøre, og du har sikkert, lige som jeg selv, også bandet mange eder over det.

Men ederne kan du dog godt pakke langt væk, for ved at bruge tangzhong metoden holder brødet sig frisk og blødt så længe, at det et lige før jeg vil sige at det mugner før det når at blive tørt… eller det ville det måske, hvis ikke det var fordi vi havde sat det til livs længe før den tid.

Tangzhong er nemlig en genial bagemetode der stammer fra Japan, og det betyder egentligt bare at du skal tilsætte en tyk meljævning kogt på mel og vand eller mælk til din dej. Ved at gøre dette så kan dit bagværk optage mere væske end normalt, og det er derfor at deje lavet med tangzhong metoden holder sig friske så længe.

Pølsehorn

En god basis-dej

Dejen jeg har brugt til de her pølsehorn, er faktisk den samme som jeg bruger til det meste af mit bagværk lavet på en gærdej nu om dage. Derfor kan du altså sagtens bruge den her dej til både burgerboller, kanelsnegle, kringle, pizzaboller, franskbrød og meget mere.

For det er en rigtig god grundopskrift, at have i sit bage-arsenal, især fordi det er en dej der ikke klistre så meget, og derfor er den jo faktisk perfekt til deje der skal rulles ud.

Et vaskeægte madpakke hit

Om det er Mor Sandra, eller bagenørden Alban, der har været i gang og har sørget for at Linus kunne få pølsehorn med i madpakken skal jeg ikke kunne sige. Men hvis Linus er som de fleste børn og barnlige sjæle jeg kender, så er det helt sikkert at madpakken den dag har været et kæmpe hit – især hvis han også var så heldig at få en lille bøtte med ketchup med.

Det er selvfølgelig ikke mange madpakker der indtages på hjemmekontoret i disse dage, men ellers er jeg da også selv stadig svært begejstret for at få nybagte pølsehorn med i madpakken. Derfor er det måske heller ikke nogen helt dum idé at lave en dobbelt portion af dagens treat, så fryseren kan fyldes med pølsehorn.

Det gør i hvert fald madpakke tjansen en del nemmere, når nu Danmark så småt åbner op igen.

Pølsehorn

Bløde og luftige pølsehorn

Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Hævetid 1 time
Samlet tid 1 time 35 minutter
Antal 24 pølsehorn

Ingredienser

Tangzhong

  • 40 g mel
  • 60 g vand
  • 120 g mælk

Dej

  • 18 g tørgær
  • 150 ml mælk (lunkent)
  • 2 æg
  • 1 dl skyr (eller yoghurt naturel)
  • 15 g salt
  • 3 spsk. sukker
  • 640 g mel
  • 80 g smør (blødt)

Du skal også bruge

  • 12 pølser (skåret i halve)
  • 1 æg (til pensling)
  • 2 spsk. sesamfrø

Sådan gør du

  • Kom alle ingredienserne til tangzhongen i en lille kasserrolle, kog dem til en tyk meljævning, og stil den herefter til side så den kan køle lidt ned.
  • Rør gæren ud i den lunkne mælk.
  • Pisk æggene sammen med skyr, og rør bandingen sammen med gærblandingen.
  • Tilsæt salt, sukker, mel og tangzhong og rør det hele sammen til en stort set sammenhængende dej.
  • Kom til sidst smørret i og ælt dejen glat og smidig. Dette gøres nemmes på en røremaskine, da dejen skal æltes i minimum 10 minutter.
  • Vend nu dejen ud på et meldrysset bord, del den i to og rul den ene portion dej ud til et rektangel.
  • Skær evt. kanterne af så den bliver helt lige, og brug så et pizzahjul til at skære dejen ud i trekanter.
  • Placer en pølse på den brede ende af hver trekant, og rul dem stramt sammen ned mod spidsen.
  • Gør nu det sammenmed resten af dejen og pølserne, kom pølsehornene på en bageplade og lad dem hæve i en times tid, eller indtil de er hævet til dobbelt størrelse.
  • Forvarm ovnen til 200 grader.
  • Pensel pølsehornene med lidt sammenpisket æg, giv dem et drys sesam og bag dem i ovnen i ca. 12-15 minutter.

Prøv også

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering