Lemonade og verdens bedste karamel popcorn

karamel popcorn

Pausen efter Fantasia har varet længe nok, og nu er det endelig tid til at fortsætte med det næste kapitel i #ProjektDisney. Jeg er nået til den fjerde klassiker i rækken, så det betyder at det er blevet tid til at vi skal spise os igennem filmen Dumbo fra 1941, 

Selvom den forrige film Fantasia var en af Walt Disneys personlige favoritter, så indbagte filmen desværre ikke det økonomiske overskud man havde håbet på.

Derfor besluttede man at producerer den næste film for et mindre budget, samtidig med at man gik tilbage til gamle format.

Filmen der kunne leve op til de krav blev Dumbo, en hjertevarm fortælling om en sød lille cirkuselefant der fødes med kæmpe store ører, udsættes for frygtelig mobning, får øgenavnet Dumbo (for hans rigtige navn er faktisk Jumbo Jr.), og ender med at få succes som verdens eneste flyvende elefant.

I filmen går drillerierne så vidt, at Dumbos mor ender med at give en uvorn dreng en endefuld, efter han har været lidt for hård ved Dumbo.

Den handlig får desværre konsekvenser, og Dumbos mor ender med at blive låst inde i en skurvogn, så lille Dumbo efterlades helt alene.

karamel popcorn

Hvor blev Disneys banebrydende fingerpræg af?

Der er faktisk ikke så meget mere at sige om plottet, da resten af filmen mest bare består af en række lettere tilfældige ting som sker rundt om Dumbo. Sammenligner filmen med eksempelvis Snehvide, Pinocchio og Fantasia, så virker Dumbo da heller ikke nær lige så banebrydende.

Det betyder selvfølgelig ikke at Dumbo er en dårlig film, for der er skam udemærkede elementer i den. Men sammenlignet med Disneys første tre film, så kan man desværre ikke kalde den for meget mere end en middelmådig affære.

I filmen taler Dumbo ikke engang, og bevares man kan sagtens lave en fantastisk animationsfilm med en hovedrolle der ikke siger så meget, bare se på Wall-E.

Men Dumbo gør bare heller ikke så meget, det meste af filmen sidder han faktisk bare og ser sød ud, mens cirkusmusen Tim sørger for den minimale fremdrift der er i filmen.

Hvis jeg dog skal fremhæve én ting ved Dumbo som jeg personligt synes filmen klarer til UG, så er det dens evne til at skildre nogle fænomenale, kaotiske og visuelt syrede scener.

Der bliver virkelig leget med kreative kameravinkler, og det er umuligt ikke at blive opslugt i både det kaos der hersker i cirkusset, eller i det vilde syretrip Dumbo ender på i hans champagnerus – for seriøst scenen med de lyserøde elefanter er og bliver en af mine all-time favorit Disney sekvenser!


Mad som er vist, omtalt eller inspireret af filmen

Casey Jr.’s lemonade og Cracker Jacks

Arbejdsmændenes æg og bacon

Tim’s cirkus peanuts

Elefanternes flødeskumskager

Klovnenes flammestegte pølser

Lyserøde elefant vingummi


Ikke overraskende så er den første treat jeg skal lave en vaskeægte amerikansk cirkus klassiker, man skal nemlig ikke meget længere end et par minutter ind i filmen, før cirkus truppen kører med toget Casey Jr. fra Florida til tonerne af Caseys glade lille sang.


Every time his funny little whistle sounds, everybody hurries to the circus grounds. Time for lemonade and Cracker Jack, Casey Junior’s back, Casey Junior’s back.

(Casey Jr., Dumbo 1941)


Selvom man godt nok ikke ser disse treats, så kan man dog hører toget synge om dem. Og ærligt talt, hvis et lille antropomorfisk tog sang om lækkerier som lemonade og Cracker Jacks, ja så var jeg heller ikke sen til at købe mig en cirkusbillet.

I hvert fald ikke nu hvor jeg rent faktisk ved hvad Cracker Jacks er, for selvom vi måske ikke er så kendte med brandet Cracker Jacks her på vores breddegrader, så er det kort fortalt et over 120 år gammelt amerikansk brand der forhandler nogle absurd gode karamel popcorn.

karamel popcorn

Fire hemmeligheder til verdens bedste karamel popcorn

Hvis man skal lave karamel popcorn der er lige så gode som Cracker Jacks, så skal man kende til et par hemmeligheder. De hemmeligheder deler jeg naturligvis med dig, så nu kan du også prøve verdens bedste karamel popcorn.

Den første hemmelighed er at der skal tilsættes et par håndfulde nødder, for at give popcornene lidt ekstra knas. Peanuts er det traditionelle valg, men du kan faktisk bruge lige præcis de nødder du foretrækker. Til denne opskrift har jeg f.eks. både smidt en håndfuld mandler i, samt en rest nøddemix jeg havde liggende i køkkenskabet.

Den anden hemmelighed er at du skal huske at bruge saltede popcorn, for det er kombinationen af det søde og det salte der hiver de her karamel popcorn op til helt nye højder.

Den tredje hemmelighed er at du skal tilsætte lidt vanilje til din karamel, bare en lille smugle. Vi taler altså ikke om nok til at karamellen får en gennemtrængende vaniljesmag, men bare nok til at den lige får det sidste særlig je ne sais quoi.

Den fjerde og sidste hemmelighed er nok også den vigtigste, og det er at der skal tilsættes lidt natron til karamellen. Ved at tilsætte natron får man nemlig en lettere, tyndere, mere porøs og knasende karamel.

Og vigtigst af alt, så ender man ikke med store klumper af karamel popcorn, men i stedet med en portion popcorn hvor hver enkelt korn er nænsomt svøbt i en tynd skal af uimodståelig karamel.

De færdige popcorn kan holde sig friske i flere dage hvis de opbevares i en lufttæt beholder, så du kan trygt lave en dobbelt portion når nu du alligevel skal i gang.

De har det alligevel med at forsvinde som dug for solen, så det er faktisk lige før man næsten ikke kan lave en portion der er stor nok 😉 

karamel popcorn


Loot:  2 liter

Quest level:


karamel popcorn

Triple citrus lemonade

Forb. tid 5 min
Tilb. tid 10 min
Samlet tid 15 min
Antal 2 liter

Ingredienser
  

 • 200 ml sukker
 • 200 ml vand
 • 2,5 dl limesirup
 • 300 ml citronsaft (saft fra ca. 4 – 5 citroner)
 • 100 ml grapesaft (saft fra ca. 1-2 grapefrugter)

Sådan gør du
 

 • Kom sukker og vand i en gryde og kog det op, indtil sukkeret er opløst.
 • Stil herefter sukkerlagen på køl.
 • Tilsæt limesirup, citronsaft og grapesaft når sukkerlagen er kold.
 • Fortynd lemonaden med vand efter smag (personligt foretrækker jeg en 50-50 blanding) og server i et glas fyldt med is.

Loot:  4 personer

Quest level:


karamel popcorn

Cracker Jack – verdens bedste karamel popcorn

Forb. tid 10 min
Tilb. tid 50 min
Samlet tid 1 t
Antal 4 personer

Ingredienser
  

 • 90 g majskerner
 • 1/4 tsk fint salt
 • 150 g nødder efter eget valg (jeg brugte en blanding af mandler, peanuts og cashewnødder)
 • 200 g farin
 • 90 g sirup
 • 90 g smør
 • 1 tsk. vanilje
 • 1/4 tsk. natron

Sådan gør du
 

 • Kom majskernerne i en i en mikroovns sikker skål med låg sammen med salt.
 • Læg låget løst på og giv majskernerne ca. 2½- 3 minutter, eller indtil alle kernerne er poppede.
 • Hæld de poppede majs ud på en bageplade (husk at fjerne evt. upoppede kerner), vend dem sammen med nødderne og stil til side.
 • Forvarm ovnen til 120 grader.
 • Kom faring, sirup og smør i en lille kasserolle og bring blandingen i kog.
 • Land blandingen småkoge i ca. 5 minutter eller indtil den er ca. 120 grader varm og fjern den så fra varmen.
 • Rør nu vaniljen i karamellen.
 • Rør til sidst natron i karamellen og lad den bruse op.
 • Hæld karamellen over popcornene og brug en dejskraber til at vende det hele godt sammen.
 • Bag popcornene i ovnen i ca. 45 minutter, men tag dem ud efter hvert kvarter for at vende dem med dejskraberen. Det sikre at karamellen distribueres jævnt, og sørger for at hver enkel kerner og nød er dækket uden af de klumper sammen til en stor masse.
 • Lad karamel popcornene køle helt af, og opbevar dem i lufttætte beholdere.

Prøv også

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering