Happy to serve! – Yukihira style chaliapin steak don

Chaliapin steak don

 

Når det gælder portrætteringen af mad, så står ét medie som den alt overskyggende mester.

For sjældent har man set så smukke gengivelser af mad ledsaget af lige så detaljerede beskrivelser af smagsoplevelserne, som dem man får serveret i anime, ja det er jo lige før man som seer sidder og desperat forsøger at holde mundvandet tilbage.

Det er faktisk de fleste anime serier som har for vane at vise karakterenes spisevaner før eller siden, og ofte så inddrager de også maden som et humoristisk, eller stemningsbetonet element.

Men der findes faktisk en hel sub-genre af anime der har maden som hovedfokus hele serien igennem, det ses bl.a. i serier som Yakitate Japan, Toriko og Ymeiro Patissiere alle serier som ligger på min top 10 over must see anime.

Den hotteste mad anime lige nu er dog Shokugeki no Soma (aka Food Wars), serien havde premiere i april i år og allerede nu efterspørger fans af serien den næste sæson, som indtil videre ser ud til at blive sendt i sommeren 2016…. og ja mine fingre er helt sikkert krydsede for at det rygte er rigtigt.

Serien handler om drengen Yukihira Soma, som drømmer om at blive kok i sin fars lille restaurant, samtidig med at han en dag vil kunne overgå farens kulinariske evner.

Benhård kulinarisk konkurrence

Men da Somas far, Yukihira Jouichirou, belsutter sig for at lukke restauranten for at tage til bl.a. Europa og arbejde på top restauranter, sendes Soma til Japans bedste kokkeskole Totsuki’s kulinariske akademi.

Her får Soma muligheden for at forbedre sit håndværk i den stærkt konkurrenceprægede skole hvor kun 10% af eleverne kan klarer sig igennem strabadserne, og kun hvis Soma er blandt de 10% betyder det at han har en chance for at blive en bedre kok end sin far.

Selvom der er mange udfordringer forbundet med Totsuki’s kulinariske akademi, så lader Soma sig aldrig kue, og ser i stedet alle udfordringer som muligheder for at lærer, og i sidste ende blive en dygtigere kok.

Udfordringer er der i hvert fald nok af, for hvis to elever på skolen har en uoverensstemmelse kan de udfordre hinanden til en Shokugeki [mad duel], hvor der kæmpes om alt lige fra hvem der skal have midler til deres kulinariske research, til hvorvidt man skal af med sine yndlings knive m.m.

Yukihira Soma har ikke været på skolen særlig længe, før han blive udfordret til en Shokugeki inden for kategorien donburi.

Modstanderen er intet mindre end en kød ekspert der legende let kan få fingrene i de bedste udskæringer, men da man selv skal stå for indkøb af sine råvarer vælger Soma en billigere løsning ved at kombinerer den traditionelle japanske ret chaliapin steak med donburi konceptet.

 

Chaliapin steak don

 

Retten bliver lavet med billige ingredienser fra det lokale supermarked som igennem Somas kreativitet og innovation ender med at leve 100% op til donburi mantraet

 

Dons are fast, taste, cheap and beauty of the casual style completed in one bowl

(Kanichi Konishi, Shokugeki no Soma S01E07 “A Quiet Don, An Eloquent Don”)

 

Chaliapin steak don, en vindende rice bowl med smør mør bøf

Når man tænker over det, så er det fra Somas side faktisk lidt af en genistreg at lave den særlige chaliapin steak don.

Det specielle ved den er nemlig at den toppes med en smør-mør bøf og derfor passer perfekt til en don som spises med pinde.

Første gang denne type steak blev lavet var nemlig i 1936, da den russiske operasanger, Feodor Chaliapin var i Japan.

Her led den stakkels sanger af tandpine, og bad derfor om at få den mørreste steak der kunne skaffes.

Derfor valgte kokken at marinerer en bøf i fint hakket løg, så løgets enzymer kunne hjælpe til at mørne bøffen…eller sådan lyder historien i hvert fald.

Jeg blev i hvert fald grebet af nysgerrighed efter at have set afsnittet, og vidste at chaliapin steak don var en ret der skulle testet i mit lille køkken – og jeg må indrømme at jeg var meget positivt overrasket, for det var en helt igennem fantastisk bøf der var præcis lige så lækker som Soma havde lovet at den ville være.

 

Chaliapin steak don


Loot:  2 personer

Quest level: Level 2


Chaliapin steak don

Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Hvile tid 45 minutter
Samlet tid 1 time 10 minutter
Antal 2 personer

Ingredienser

 • 2 bøffer
 • 5 g smør
 • 2 store løg (meget fint hakket)
 • salt og peber
 • 1 lille glas rødvin
 • 2 spsk. soya
 • Lidt maizena (rørt ud i koldt vand)

Sådan gør du

 • Bøfferne ridses så den får et rude mønster på begge sider.
 • Dæk nu bøfferne med de fint hakkede løg, og lad dem hvile på køl i min. 45 min. så løgenes enzymer kan få lov til at virke, og mørne kødet.
 • Smelt nu smørret på en pande, skrab løgene af bøfferne og steg dem gyldne heri.
 • Krydr løgene med salt og peber og stil dem til side.
 • Steg nu bøfferne på samme pande til de er medium stegt og lad dem hvile mens saucen laves.
 • For at lave saucen koges panden af med lidt rødvin som herefter koges lidt ind.
 • Tilsæt nu soya og jævn saucen let før den smages til med salt og peber.
 • Server nu bøffen over en skål ris og top med saucen, de stegte løg og evt. lidt finthakket forårsløg/ purløg.

Prøv også

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering