Desserter,  Disney,  Fantasia,  Historiske retter,  Højtider,  Level 3

Minni di Virgini – en opskrift på jomfruelige harpy brystkager (Fantasia del 7)

Brystkager

 

Hej Nerd Squad

Så nåede vi til vejs ende, med det tredje spisestop på den store kulinariske rejse gennem Disneys historie.

Filmen Fantasia har budt på delikate smagsoplevelser som både spiselige vulkaner, læskende vindruecocktails, dansende koste og ikke mindst de fine overflødighedshorn som jeg delte opskriften på sidst.

I dag er vi dog nået til filmen store musikalske finale, som byder på en animationssekvens sat til hele to forskellige kompositioner.

Sekvensen starter dramatisk ud, med at dæmonen Chernaborg som påkalder alle sine undersåtter, i form af bl.a. diverse onde ånder, hekse og harpier.

Chernaborgs undersåtter danser alle vildt omkring til tonerne af Mussorgskys “Night on Bald Mountain“, mens Chernaborg ofre dem til sit bjergs flammende indre.

Intet ondt varer dog evigt, og i takt med at solopgangens lys bryder frem drives Chernaborg og sit dæmoniske følge bort, mens tonerne af “Night on Bald Mountain langsomt ebber ud til fordel for Schuberts Ave Maria.

De vovede, men delikate brystkager

Man kan vidst roligt sige at disse to kompositioner står i skærende kontrast til hinanden, og på glimrende vis viser den konflikt der hersker mellem det dæmoniske og det guddommelige.

En treat inspireret af denne animationssekvens skulle derfor helst, i et eller andet omfang, kunne repræsenterer både det lyse og guddommelige og det mørke og dæmoniske.

Jeg kunne selvfølgelig have gået den nemme vej, og bare lavet en simpel marmor kage – en det synes jeg ærligtalt ærligt talt ville have været alt for kedeligt.

En storslået film som Fantasia kræver et eller andet sted også en mere storslået treat at slutte på, end bare end marmorkage.

Efter en del research faldt jeg dog heldigvis over en opskrift, som jeg mener både er lige så vovet og dramatisk som Mussorgskys komposition, og lige så sød og delikat som Schuberts.

Min indledende inspiration hentede jeg denne gang hos de harpier som Chernaborg kalder til sig, et frygteligt mytologisk monster bestående af halvt-fugl og halvt-menneskelige væsner.

Ofte bliver harpier afbilledet som store gribbe med ansigter og bryster som uge kvinder, at jeg så har valgt at zoome ind på kreaturenes bryster, det kan man sikkert psykoanalyserer meget ud af hvis man vil det.

Den primære årsag til at valget faldt på harpiernes bryster, skyldes dog mest af alt et interessant bagværk jeg stødte på i løbet af min research.

 

Brystkager

 

En kage med en dyster baghistorie

Min research endte nemlig med at tage mig hele vejen til Catania på Sicilien, hvor bagervinduerne i begyndelsen af februar bugner med kagerne cassatelle di sant’agata.

Kagerne kendes også under navnet minni di virgini, som kan oversættes til jomfruens bryster, og med sådan et navn har de selvfølgelig også en rimelig vild baghistorie.

Disse brystkager spises nemlig ved den årlige fejring Festa di Sant’Agata den 5. februar, hvor man hylder Sankt Agathe.

Agathe var en stakkels jomfru fra 200-tallets Catania, som led martyrdøden efter hendes urokkelige tro fik hende på kant med de romerske myndigheder.

I følge historien aflagde den blot 15-årige Agathe et kyskhedsløfte, og afviste derfor tilnærmelserne fra en romersk præfekt, som var overbevist om at han kunne tvinge hende til at bryde sit løfte, og gifte sig med ham.

Præfekten tog desværre ikke Agathes afvisning særligt pænt, og udleverede den kristne pige til de romerske myndigheder. Dette var naturligvis fordi han var overbevist om, at når Agathe blev udsat for turtur og udsigten til en smertefuld død, så ville hun overgive sig.

Agathes tro var dog stadig urokkelig, så præfekten, der i mellemtiden var blevet udnævnt til regionens guvernør, fik hende indespærret på et bordel.

Agathes tortur

Præfekten var om ikke andet en standhaftig mand, så han prøvede en sidste gang at sende bud efter Agathe, og forsøgte at overtale hende til et giftemål.

Endnu engang fik han en afvisning, og endnu engang tog han det ikke ligefremt pænt. 

Efter denne sidste afvisning fik han nemlig Agathe indespærret og udsat for mere tortur, som denne gang bød på både strækbænken, jern kroge, fakkelbrænding og piskning.

Der er selvfølgelig en grund til at folk i Catania mindes stakkels Agathe, ved at lave brystkager. For som om al den anden tortur ikke var nok, så fik hun til sidst også revet sine bryster af med tænger.

Til sidst blev hun dømt til døden, men da hun skulle brændes på bålet, reddet et jordskælv hende fra denne skæbne. I stedet blev hun smidt tilbage i fangeskab, hvor hun eftersigende senere døde.

Takket være sin standhaftige tro blev Agatha ophøjet til helgen, og er i dag skytshelgen for bl.a. voldtægtsofre, brystkræft patienter og ammere.

Glem alt om gåsebrystet og prøv i stedet nogle harpy brystkager

Men hvordan fejre man så bedst en stakkels kvinde der har været så forfærdelige grusomheder meget igennem? Tja hvis man spørger folk fra Catania, så er det jo øjensynligt ved at lave kager formet som Agathes afrevne bryster. 

Agathe bliver da også ofte afbilledet sammen med et fad hvorpå hendes afrevne bryster ligger på, men hvis I spørger mig, så denne servering af brystkager omtrent lige så medfølende, som at servere medister for Theon Greyjoy.

Ja der er muligvis ikke tale om den bedste situationsfornemmelse fra de Sicilianske bagermestres side, men hvorom alting er så er det nu altså en virkelig lækker konditorkage, som bestemt giver vores danske gåsebryst kamp til stregen.

Jeg er da heller ikke den eneste som er en fan af brystkagerne, for eftersigende skulle de også have været en af Marquis de Sades yndlingskager.

Det forstår man egentlig også godt, for disse brystkager består af en lækker og svampet vanilje bund, en italiensk ricotta creme med både chokolade og kandiseret appelsinskal, et tykt lag marcipan og for at det ikke skal være løgn, så er den også lige pyntet med et rødt kirsebær og ekstra lag glasur, som ikke bare gør kagen mere sød, men også får den til at ligne bryster endnu mere.

 

Brystkager

 

– Velbekomme –


Loot:  7 kager 

Quest level:


Harpy brystkager

Forb. tid20 min
Tilb. tid10 min
Hviletid30 min
Samlet tid1 t
Antal: 7 kager

Ingredienser

 • 3 æg
 • 120 g sukker
 • 120 g hvedemel
 • 1 tsk. bagepulver
 • 1 tsk. vaniljesukker
 • 1 knsp. salt
 • 1 citron (fint revet skal)

Fyld

 • 500 g ricotta
 • 5 spsk. flormelis
 • 2 tsk. vaniljesukker
 • 50 g mørk chokolade (fint hakket)
 • 50 g kandiseret appelsinskal (fint hakket)

Andet

 • 50 ml cointreau
 • 100 g marcipan
 • røde cocktailbær (halveret)
 • 2 dl flormelis
 • 3,5 spsk. æggehvide (pasteuriseret)

Sådan gør du

Bunde

 • Forvarm ovnen til 220 grader.
 • Pisk æg og sukker lyst og luftigt.
 • Bland mel, bagepulver, vaniljesukker og salt, og sigt det ned i æggemassen.
 • Tilsæt citronskal og pisk dejen sammen til den er ensartet og glat.
 • Smør dejen ud på bageplade med bagepapir i et jævnt lag og bag den i ovnen i 5 – 7 minutter.
 • Brug en udstikker eller et glas til at stikke nogle runde bunde ud med, og lag bundende køle af mens fyldet laves.

Fyld

 • Passér ricottaen gennem en sigte to gange, så den bliver helt silkebløde.
 • Smag ricottaen til med flormelis og vanilje, og vend chokolade og appelsin i, inden fyldet stilles på køl i min. 30 minutter.

Samlingsarbejdet

 • Drisl de afkølede bunde med cointreau.
 • Kom herefter fyldet i en sprøjtepose, og sprøjt en generøs portion ricotta creme på hver kagebund så det danner en lille afrundet top.
 • Rul nu marcipanen tyndt ud, overtræk alle kagerne og placer et halvt cocktailbær på toppen af hver kage.
 • Rør til sidst flormelis og æggehvide sammen til en lind glasur, og hæld glasuren over alle kagerne så både kage og kirsebær bliver dækket - det giver den bedste bryst effekt.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering