Albans grove gulerodsbrud – en perfekt eftermiddags snack

Gulerodsbrud

Har du fundet dit tidskompas frem, og er du klar til at få mere stjernestøv i køkkenet, så vi kan bekæmpe horror vacui med alt lige fra sushi til lagkage?

Har du fulgt med på instagram, så ved du at jeg har holdt en lille blog pause, en pause som jeg indrømmer endte med at varer en del længerer end jeg først havde regnet med.

Men nu er jeg så småt kommet ud af min mindre blog-blokade, og er klar til at fortsætte med sjove køkken quests.

Jeg fortsætter hvor jeg slap, og derfor lægger jeg ud med endnu en treat til #SpektrumCookalong, en serie hvor jeg spiser mig igennem Nanna Foss’ Spektrum bogserie, og laver originale Spektrum opskrifter til al den mad og de drikke man kan finde i bøgerne.

Jeg er nu nået til kapitel 25 i den første bog Leoniderne, og det er her jeg har fundet frem til den 10. Spektrum treat:


“Er I sultne?” Han sætter kurs mod køkkenet uden at vente på svar. […] Alban har allerede fundet en pose af Sandras grovboller i skabsfryseren. “Okay” smiler hun. “Kan jeg hjælpe med noget?” “Hvis du gider skrælle en håndfuld gulerødder, så sætter jeg bollerne over”

(Leoniderne, Nanna Foss)

Gulerodsbrud

Hvis der er en ting der er sikkert, så er det at teenagere nærmest altid er sultne når de kommer hjem fra skole.

Og kommer de hjem efter en sneboldskamp i skolegården der både har budt på mystiske telekinetiske kræfter, nævekamp og en blodtud, ja så bliver appetitten bestemt ikke mindre.

Derfor falder Albans eftermiddags tebord med hjemmebagte grovboller og skrællede gulerødder helt sikkert i god jord, da han serverer det for Emilie, lillebror Linus og tvillingerne Pi og Noah.

Eftermiddags te med et twist

Efter sådan en omgang i skolegården, så ville de fleste jo nok sætte pris på at få en lun bolle, og Albans eftermiddagste er da helt sikkert både en nem, hurtig og lækker efter-skole snack.

Jeg kunne dog ikke lade være med at give den 10.  Spektrum treat. et lille personligt twist,  derfor endte jeg med at kombinerer grovbollerne med gulerødderne, og tryllede en omgang af de lækreste grove gulerodsbrud frem i stedet.

Jeg tænker faktisk også at det ville være noget Alban ville være helt okay med, for der er næsten ikke noget der slår et stort, lunt og nybagt gulerodsbrud – du ved, sådan en af de ultra lækre boller, man kan trække fra hinanden i store bløde og saftige flager!

Gulerodsbrud

Man kan sagtens spise de her gulerodsbrud som de er, men som med nærmest ALLE nybagte boller, så smager de bare lige 80% bedre hvis de spises med iskoldt smør på.

Smør burde jo egentligt også være den næste Spektrum treat. jeg kaster mig over, men da jeg tidligere har delt både opskriften på Bilbos hobbitkærnet smør fra Hobbitten og hàlfa smør med tørret skinke fra Ravnenes hvisken, så valgte jeg at gøre en undtagelse og springe denne Spektrum treat over.

Gulerodsbrud

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Hævetid 2 timer
Samlet tid 2 timer 30 minutter
Antal 12 stk

Ingredienser

  • 2 tsk. tørgær
  • 250 ml vand (lunkent)
  • 2 spsk. sukker
  • 1 tsk. salt
  • 300 g hvedemel
  • 160 g grahamsmel
  • 30 g smør (blødt)
  • 75 g solsikkekerner
  • 25 g hørfrø
  • 150 g gulerødder (groftrevne)
  • 1 æg

Sådan gør du

  • Opløs gæren i den lunkne vand.
  • Tilsæt sukker, salt og melet, og rør det hele sammen til en stort set sammenhængende dej.
  • Kom til sidst smørret i og ælt dejen helt glat og smidig – dette gøres nemmes på en røremaskine, da dejen helst skal æltes i 5-10 minutter.
  • Læg dejen på et let meldrysset bord, og lad den hæve under et tørt viskestykke i en times tid.
  • Pres herefter en stor fordybning i dejen.
  • Fyld fordybningen med kerner, frø og de revne gulerødder, og slå ægget ud heri.
  • Hak nu dejen i små stykker med en bordskraber eller kniv, så du blander kerner, gulerødder og æg ind i dejen.
  • Vend dejen lidt rundt, mens du hakker, så det hele bliver blandet godt – dejen SKAL være lidt rustik at se på.
  • Del dejen i 8 – 10 ensartede klatter, og løft dem over på to bageplader beklædt med bagepapir.
  • Dæk gulerodsbruddene til med et viskestykke igen, og lad dem efterhæve hæve i en times tid.
  • Varm ovnen op til 220°.
  • Bag en plade brud ad gangen i ca. 15 minutter.
  • Flyt bruddene over på en rist og lad dem afkøle lidt inden de serveres.

Prøv også

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering